Δ. ΔΗΜΑΣ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2013

laiki

laikiΒασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για την έγκριση του απολογισμού-ισολογισμού και οικονομικών καταστάσεων χρήσης 01/01/2013 έως 31/12/2013 του Δήμου.

• Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταψηφίσει τον απολογισμό .Δεν έχουμε διαφωνίες , ούτε αφήνουμε υπονοούμενα, για την διαχείριση. Η διαφωνία μας είναι με τον τρόπο που γίνεται αυτή, η διαφωνία μας είναι με τον νόμο που αντιμετωπίζει τον Δήμο σαν μια επιχείρηση μετρώντας λογιστικά κέρδη και ζημιές. Η εισήγηση των ελεγκτών σε αυτό ήταν αποκαλυπτική. Ο Δήμος όμως δεν μπορεί, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μία Α.Ε.

• Οι πρώην Δήμαρχος και αντιδήμαρχος πανηγύρισαν το λογιστικό πλεόνασμα που εμφανίζει ο ισολογισμός . Ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής τους διαχείρισης. Αυτό θυμίζει την Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που πανηγυρίζει για το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κράτους. Είναι καθαρό ότι όταν κόβονται κονδύλια που υπηρετούν λαϊκές ανάγκες, τότε θα υπάρχει και πλεόνασμα. Όσο δε θα περιορίζονται οι δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες τόσο θα μεγαλώνει το πλεόνασμα. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι Δήμος έχει τα χάλια του και ότι δεν παρέχει βασικές υπηρεσίες στους κατοίκους του. Πως μπορεί αυτό να καλυφθεί από ένα λογιστικό πλεόνασμα;

• Διαφωνούμε με τον τόπο που εμφανίζεται στον ισολογισμό η περιουσία του Δήμου. Δεν μπορεί η περιουσία ενός Δήμου να εμφανίζεται σαν πάγιο με αξία. Μία πλατεία ,ένα πάρκο, ένα σχολείο δεν μπορεί να εκτιμώνται, με βάση το κόστος της κατασκευής τους ,σαν αξίες .Αυτό που έχουν είναι μόνο αξία χρήσης. Είναι φτιαγμένα για να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Εκτός και αν η καταγραφή έχει σκοπό τη πώληση τους με σκοπό την «αξιοποίηση» τους. Ακόμα και οι δρόμοι εμφανίζονται στα πάγια!!!!

• Έχουμε σοβαρές ενστάσεις με την εισήγηση που διαπιστώνει την μεγάλη εξάρτηση του δήμου από την κεντρική εξουσία μια κρατική επιχορήγηση φτάνει το 77,63% των πόρων σε σχέση με τα τέλη κλπ που φτάνουν τα 20,74% των πόρων. Αλήθεια είναι μεγάλη η εξάρτηση του δήμου όταν τα τελευταία χρόνια έχει περικοπεί η κρατική επιχορήγηση κατά 70%; Δεν είναι ορατά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής;

• Η εισήγηση εκτιμά ότι τα χρέη των κατοίκων προς τον δήμο αντιπροσωπεύουν στο 27,71% των εσόδων του. Εκτιμά δε ότι η μείωση τους θα βελτιώσει τα οικονομικά του δήμου. Εμείς λέμε ότι τους ζητηθούν περισσότερα μπορεί να βελτιωθούν ακόμα πιο πολύ. Αλλά αλήθεια έτσι θα λυθεί το πρόβλημα των οικονομικών του δήμου; Πρέπει απαντηθεί καθαρά το ερώτημα. Από πού ο Δήμος πρέπει διεκδικήσει πόρους; Από τους κατοίκους η από το κεντρικό κράτος; Να θυμίσουμε ότι το κεντρικό κράτος έχει εισπράξει φόρους για λογαριασμό των δήμων 11δις τα οποία δεν τα αποδίδει; Για ποιόν λόγο οι κάτοικοι του δήμου έχουν πληρώσει αυτούς τους φόρους αν όχι για τους παρέχονται κοινωνικές υπηρεσίες; Νομίζουμε ότι είναι σε όλους μας καθαρό ότι αν δεν αυξηθούν οι κρατικοί πόροι είναι αδύνατον να λειτουργήσει ο δήμος. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να οργανωθεί η αγωνιστική διεκδίκηση του Δήμου ενάντια στην πολιτική της κεντρικής εξουσίας αν θέλει να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στους κατοίκους του.

• Όσον αφορά την οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου μέσω της «αξιοποίησης» της δημοτικής περιουσίας είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του ξενοδοχείου «REGINA MARE» και του «ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ» του Δρέπανου που αναφέρονται στην εισήγηση. Πιστεύει αλήθεια κάποιος ότι με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθούν τα οικονομικά του Δήμου;

• Θα συμφωνήσουμε με τους ελεγκτές για το δύσκολο έργο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου όπως και με την επισήμανση τους ότι είναι λίγα τα άτομα σε σχέση με το έργο που έχουν αναλάβει. Άρα μπαίνει άλλη μια φορά το σοβαρό θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου. Έχουμε την γνώμη ότι είναι αδύνατον να υπάρχει έστω και ένας από το Δ.Σ. που να πιστεύει ότι μπορεί να στελεχωθεί αυτή η υπηρεσία από τους πενταμηνίτες της «ανακύκλωσης της ανεργίας» . Άρα με αφορμή και την σημερινή συζήτηση πρέπει να μπει για διεκδίκηση ο στόχος για στελέχωση του δήμου από μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Κλείνοντας επαναλαμβάνουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταψηφίσει τον απολογισμό-ισολογισμό.

1) Γιατί δεν είμαστε λογιστές και πίσω από τα νούμερα υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλαϊκές πολιτικές τις οποίες πρέπει να αντιπαλέψουμε.

2) Γιατί δίνει άλλη εικόνα για τον Δήμο από αυτήν που υπάρχει και που όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο άσχημη είναι.

Ηγουμενίτσα 17/1/2014

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δώρης Δήμας