Από Εθνικούς πόρους τα έργα του ΕΣΠΑ που δεν ολοκληρώθηκαν το 2015!

espa

espaΑπό τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα πληρωθούν έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 που δεν ολοκληρώθηκαν έως το τέλος του 2015. 

Πρόκειται για τα 14 ονομαζόμενα “έργα σε κίνδυνο”, συνολικού ποσού 1 δισεκατομμυρίου Ευρώ, μεταξύ των οποίων είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο, το Ψηφιακό Σχολείο και το Σύζευξις! 

«Για την παρακολούθηση της πορείας τους η Κομισιόν σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ειδικό μηχανισμό», όπως αναφέρεται σε απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου, σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού του ΕΛΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, σχετικά με την έγκαιρη ολοκλήρωση των συγχρηματοδοτούμενων έργων στην Ελλάδα. 

Ειδικότερα, με αφορμή τα ευρήματα έκθεσης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα. Σπυράκη, είχε απευθύνει ερώτηση προς την Επιτροπή, ρωτώντας για το αν υπάρχει σαφής κίνδυνος η Χώρα μας, λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, να κληθεί να καταβάλει χρήματα από Εθνικούς πόρους για ενταγμένα και προς ολοκλήρωση έργα. 

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι, η διάθεση Εθνικών κεφαλαίων το 2016 για την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων είναι εξαιρετικά σημαντική. 

Τα έργα αυτά μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι και το κλείσιμο της Προγραμματικής Περιόδου, τον Μάρτιο του 2017, αλλά οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 31/12/2015 – ημερομηνία που έχει ήδη παρέλθει – θα πρέπει να πληρωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.