Προγράμματα 2,5 εκ. για γυναικείους συνεταιρισμούς

AGROTOYRISMOSΠρόταση για τη χρηματοδότηση Δράσεων Επαγγελματικής Κατάρτισης αυτοπασχολούμενων γυναικών-μελών γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών σε θέματα μεταποίησης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και αγροτουρισμού κατέθεσε το ΥΠΑΑΤ στο Υπουργείο Εργασίας.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 13ης Γιορτής Αμυγδάλου στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών.

Η πρόταση αυτή αφορά σε 150 προγράμματα με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ για όλη την επικράτεια. 

Ο κ. Χαρακόπουλος προέτρεψε τους αγρότες να συγκροτήσουν Οργανώσεις Παραγωγών, καθώς τα μέλη τους μπορούν να μετέχουν σε επιχειρησιακά προγράμματα, προκειμένου να αναβαθμίσουν την παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα, με σύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Ενημέρωσε, επίσης, ότι στη νέα ΚΑΠ, προβλέπεται ενίσχυση των παραγωγών που μετέχουν σε Οργανώσεις Παραγωγών και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «για να κάνουμε τις Οργανώσεις Παραγωγών πιο λειτουργικές και πιο ελκυστικές για τους αγρότες αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο. Απαλλάξαμε τις Οργανώσεις Παραγωγών από τις αγκυλώσεις του συνεταιριστικού νόμου 4015». Επιπροσθέτως, με ΚΥΑ μειώθηκε, από 20 σε 10, ο ελάχιστος αριθμός μελών για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών σε αγροτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων είναι και οι καρποί με κέλυφος, όπως τα αμύγδαλα.