Κομπίνα 28,500 ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ από μηχανικό των Ιωαννίνων

IKA KOMPINAΔιαδικτυακή απάτη σε βάρος του Ι.Κ.Α. εξιχνιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία και την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο έρευνας και προανάκρισης για εξαπάτηση του φορέα του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία, η υπόθεση αφορά σε ηλεκτρονική υποβολή ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου, ενώ ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτή, ένας 48χρονος ημεδαπός, πολιτικός μηχανικός στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η ζημιά για το Ι.Κ.Α. υπολογίζεται στις 28.424 ευρώ. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, άγνωστα άτομα είχαν υποβάλλει μέσω του διαδικτύου 23 ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Με αυτό τον τρόπο, είχαν δηλώσει εικονικά 45 εργαζόμενους ως εργάτες τριών οικοδομικών έργων και ημέρες εργασίας που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση.

Σημειώνεται ότι “οι ψευδώς δηλωμένοι εργάτες λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση”.

Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκε “γεωγραφικά” συγκεκριμένο σημείο προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών, στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε την Παρασκευή το πρωί, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, έρευνα στο γραφείο του 48χρονου, όπου και εντοπίστηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσω του οποίου υπέβαλλε τις επίμαχες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.