Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 29 Απριλίου – 8 Μαΐου 2014 σε Ηγουμενίτσα και ΦιλιάτιΑπό τις 29 Απριλίου έως και τις 8 Μαΐου 2014 η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει -σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς φορείς- στην πανελλήνια εκστρατεία “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο του εορτασμού θα υλοποιηθούν σειρά δράσεων, οι οποίες θα εστιάζουν στην ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου και τις ποικίλες διαστάσεις που έχουν στη ζωή των ανθρώπων -από την αρχαιότητα έως σήμερα- τα νερά δύο ιδιαίτερα σημαντικών για τη Θεσπρωτία ποταμών, του Καλαμά και του Αχέροντα, καθώς και οι βιότοποι που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτούς. Βασικό στόχο των εκδηλώσεων αποτελεί από τη μία η προβολή της ιδιαίτερης ιστορικής, αρχαιολογικής και οικολογικής σημασίας που παρουσιάζουν τα δύο ποτάμια και από την άλλη η προώθηση της αρχής της ισόρροπης ανάπτυξης περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ευχαριστεί θερμά για την άρτια συνεργασία όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και συμμετείχαν με τις προτάσεις τους στη διαμόρφωση του προγράμματος των εκδηλώσεων:

 • Δήμο Ηγουμενίτσας
 • Δήμο Φιλιατών
 • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας /Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων
 • Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Σουλίου
 • Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων Ν. Θεσπρωτίας
 • Ποδηλατικό Σύλλογο Θεσπρωτίας «Σπύρος Παπαγιάννης»
 • Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά
 • Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας
 • 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ασπροκκλησίου – Σαγιάδας
 • Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία Δήμου Ηγουμενίτσας
 • Α΄ και Β΄ Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών
 • Παιδικό σταθμό Φιλιατών


Πρόγραμμα εκδηλώσεων


Σαγιάδα, 29 Απριλίου │ 9:00 – 13:00
– Θεματική ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Σαγιάδας / Παρατήρηση πουλιών στο Δέλτα / Βιωματική δραστηριότητα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: “Πρασινίζουμε την αυλή του σχολείου μας…Ανθίζουμε την πόλη μας”

Φιλιάτες, 2 Μαΐου │ 9:00 – 12:00
-Βιωματική δραστηριότητα για νήπια: “Σκαλιστήρια σε δράση…Ελάτε να παίξουμε με τα χώματα, να φυτέψουμε, να ποτίσουμε, να γεμίσουμε χρώματα την πόλη”

Πύργος Ραγίου, 3 Μαΐου │ 11:00 – 13:00
-Ποδηλατική διαδρομή Ηγουμενίτσα – Πύργος Ραγίου / Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Σημείο εκκίνησης: Αφετηρία Ποδηλατόδρομου Ηγουμενίτσας

Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων, 4 Μαΐου │ 9:30 – 13:00
-Πεζοπορική διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Καλαμά (από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Δ.Δ. Παραποτάμου έως τον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων) / Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Ηγουμενίτσα, 5 Μαΐου │ 9:00 – 13:00
-Βιωματική δραστηριότητα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: “Πρασινίζουμε την πόλη μας”

Φιλιάτες, 6 Μαΐου │ 9:00 – 11:30
-Παρουσίαση στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο “Γεφύρια και περάσματα στον ποταμό Καλαμά” / Βιωματική δραστηριότητα: “Πρασινίζουμε την αυλή του σχολείου μας…Ανθίζουμε την πόλη μας”

Παραμυθιά, 7 Μαΐου │11:00 – 12:00
– Παρουσίαση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Καρκαμίσι” με τίτλο “Αχέροντας. Το ποτάμι των μύθων” για τα μέλη του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Σουλίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και στο ευρύ κοινό

Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων, 8 Μαΐου │ 9:00 – 11:30
– Εκπαιδευτική περιήγηση/ξενάγηση για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης / Βιωματική δραστηριότητα: “Παίζοντας στον χρόνο”

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2665.0.28539, 21417 ή τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις lbepka@culture.gr, amig@culture.gr