Ταυτοποιήθηκε ο 3ος Έλληνας νεκρός του Norman Atlantic

norman

normanΗ ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη επιβεβαίωσε την ύπαρξη τρίτου Έλληνα νεκρού.

Τα στοιχεία του τρίτου νεκρού Ελληνα στην τραγωδία του Norman Atlantic δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου το υπουργείο Ναυτιλίας ύστερα από σχετική ενημέρωση από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σορός του τρίτου νεκρού Ελληνα ανήκει στον Γεράσιμο Καζαντζίδη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενος της ανακοίνωσης του υπουργείου:

“Επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Γεράσιμο Καζαντζίδη.

Οι άλλοι δύο επισήμως ταυτοποιημένοι ως νεκροί είναι ο Νικόλαος Παράσχης και ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος”.

Στην Ιταλία συγγενείς των Ελλήνων αγνοουμένων του «Norman Atlantic»

Στην Ιταλία βρίσκονται οι συγγενείς των εννέα Ελλήνων αγνοουμένων του «Norman Atlantic».
Με τη βοήθεια εκπροσώπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, ήρθαν σε επαφή με τις νομαρχίες του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες τραυματίες στα νοσοκομεία της Απουλίας.
Αργότερα είναι πιθανό να επιτραπεί στους συγγενείς να προσεγγίσουν το «Norman Atlantic», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Μπρίντιζι, χωρίς όμως να μπορέσουν να ανέβουν σε αυτό.
Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές εισήλθαν και πάλι στο πλοίο. Αν εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, θα μπορέσει να ανοίξει το γκαράζ και να εξακριβωθεί αν βρίσκονται, μέσα σε αυτό, νεκροί μετανάστες ή οδηγοί φορτηγών.
Υπάρχουν, όμως, ακόμη εστίες πυρκαγιάς και ο εισαγγελέας Έττορε Καρντινάλι δήλωσε ότι «για να μπορέσει να ανοίξει το γκαράζ του Norman μπορεί να χρειασθούν ακόμη και αρκετές ημέρες».
Στο μεταξύ, το ιταλικό Υπουργείο Μεταφορών ξεκίνησε έρευνα για την εξακρίβωση των ακριβών αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, αναμένεται να αφιχθεί το απόγευμα στο Μπρίντιζι και επιτροπή Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.

Το “μαύρο κουτί” που βρέθηκε και οι κατηγορίες για την Ελλάδα

Όπως ανακοινώθηκε, έχει βρεθεί το “μαύρο κουτί” του μοιραίου πλοίου και πλέον όλοι περιμένουν να δοθούν απαντήσεις για τις συνθήκες της ναυτικής τραγωδίας, μετά την επεξεργασία των δεδομένων του.
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στον αριθμό των αγνοουμένων, ο εισαγγελέας εκτίμησε πως κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ατόμων, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα, ότι καθυστερεί να δώσει αξιόπιστη λίστα επιβατών.

Κατηγορεί την Ελλάδα και ο καπετάνιος!

Στο μεταξύ ο ιταλός κυβερνήτης του πλοίου, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, δήλωσε στην κατάθεσή του ότι «η ναυτιλιακή εταιρία έχει τις ευθύνες της» με αναφορά στην ελληνική ΑΝΕΚ, καθώς και ότι «τις λίστες των επιβατών τις συμπλήρωσαν οι Έλληνες».

Παράλληλα, η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τζιακομάτσι κατήγγειλε πως από την Ελλάδα δεν έλαβε έγκαιρη απάντηση στις εκκλήσεις του για παροχή βοήθειας.
Πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα ότι σήμερα είναι πιθανό να διευρυνθεί η έρευνα της εισαγγελίας του Μπάρι με απαγγελία κατηγοριών και προς νέα πρόσωπα, για τους χειρισμούς τους κατά τη διαδικασία εκκένωσης του πλοίου.
Νωρίτερα, το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa μετέδωσε ότι εστάλη κλήση σε απολογία σε δύο εκπροσώπους της ΑΝΕΚ, όπως και σε δύο μέλη του πληρώματος.

Η απάντηση του Λιμενικού

Tο λεπτομερές ιστορικό των αρχικών ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic», μέχρι και τη χρονική στιγμή που κατέστη εφικτή η επικοινωνία για πρώτη φορά με τον πλοίαρχο του πλοίου, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Παράλληλα, κοινοποιείται η αποσταλείσα αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με το οποίο προωθήθηκαν έγκαιρα προς την Ιταλική πλευρά (MRCC/ROME) οι καταστάσεις επιβατών και πληρώματος, όπως αυτές παρελήφθησαν από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της εταιρείας (Designated Person Ashore/DPA) το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των λειτουργιών του πλοίου.
Για όλα τα ανωτέρω υπάρχουν εγγραφές σε Υπηρεσιακά Ημερολόγια Συμβάντων, ανταλλαγή επίσημης αλληλογραφίας (έγγραφα – σήματα) καθώς επίσης και επίσημα καταγεγραμμένες συνομιλίες οι οποίες δύναται να απομαγνητοφωνηθούν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Διαβάστε εδώ το αρχείο των ενεργειών
Διαβάστε εδώ την αλληληγραφία για την λίστα των επιβατών

Μας ενημέρωσε με τρεις ώρες καθυστέρηση, λέει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Ακόμη, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε και την ακριβή ώρα που ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο του Νorman Atlantic για τα όσα συμβαίνουν, σημειώνοντας πως αυτό έγινε με τρεις καθυστέρηση τριών ωρών.
Συγκεκριμένα, ο καπετάνιος ενημέρωσε τον θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ στις 7:03 για την πυρκαγιά, την ώρα που το πλοίο είχε εκπέμψει SOS από τις 5:43 και η φωτιά βέβαια είχε εκδηλωθεί νωρίτερα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη ενημέρωση του θαλάμου επιχειρήσεων του ΥΕΝ για το περιστατικό έγινε από επιβάτη του Atlantic, στις 5:40, οποίος ανέφερε στους αξιωματικούς ότι έχει ξεσπάσει φωτιά και εκείνοι από την πλευρά τους, του συνέστησαν να διατηρήσει την ψυχραιμία του.