30 Κέντρα φιλοξενίας μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα

lathrometanastes113

lathrometanastes113Τη σύσταση 30 κλειστών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στις 10 περιφέρειες της χώρας (εκτός από τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης), χωρητικότητας 1000 μεταναστών το καθένα, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Θα δημιουργηθούν νέα τμήματα για την εξωτερική φύλαξη των κέντρων κράτησης, με δύναμη 150 αστυνομικών το καθένα, την εσωτερική φύλαξη θα αναλάβουν 300 άνδρες ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, ενώ υπολογίζεται ότι σε κάθε κέντρο, κατά τη διάρκεια του 24ωρου, θα απασχολούνται ως προσωπικό 1.000 άτομα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 250 εκατ. ευρώ, έως το 2013.

Ο υπουργός έχει δώσει προθεσμία 15 ημερών στους περιφερειάρχες προκειμένου να προτείνουν τους χώρους εγκατάστασης των κέντρων, ενώ σημείωσε πως θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο υπουργικό συμβούλιο για να καθορίζει το που θα γίνουν τα κέντρα κράτησης. Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε το μεταναστευτικό βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι τον Ιούνιο υπάρχει κίνδυνος η χώρα μας να αποβληθεί από τη συνθήκη Σένγκεν, κάτι που όπως είπε θα ήταν καταστροφικό.

Ήδη, αρκετοί περιφερειάρχες ανέφεραν πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις περιοχές τους για τη δημιουργία αυτών των κέντρων. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής σημείωσε, ότι θα συζητήσει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ κάλεσε τον υπουργό να παραστεί στη συνεδρίαση για να ενημερώσει τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου για το έργο και εξέφρασε επιφυλάξεις για τα ανταποδοτικά οφέλη, που ανέφερε ο υπουργός πως θα έχουν οι τοπικές οικονομίες.

Αντίθετα, υπέρ της δημιουργίας των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών τάχθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας με τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και το παρεμπόριο δεν μπορεί να συνεχιστεί και σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες.

πηγή: ert.gr