Νεκρός 35χρονος Βορειοηπειρώτης μετά από συμπλοκή με την Αλβανική αστυνομία

Μουδιασμένη η μειονότητα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Στην κορυφαία μέρα του Ελληνισμού και με παρόντες στους Βουλιαράτες εκατοντάδες Έλληνες, εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των Ελλήνων διπλωματών στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο, η Αλβανική αστυνομία έκανε επίδειξη δύναμης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 35χρονου Βορειοηπειρώτη. 

Όλα ξεκίνησαν το πρωί. Ο νεαρός Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε υψώσει μία ελληνική σημαία στο χωριό. Η Αλβανική αστυνομία την κατέβασε.

Εκείνος πυροβόλησε. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οι πυροβολισμοί ήταν στον αέρα, στη συνέχεια όμως η Αλβανική αστυνομία υποστήριξε ότι πυροβόλησε εναντίον οχήματός της που βρίσκονταν στο χωριό.

Τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να μιλήσουν για «Έλληνα εξτρεμιστή». Στη βιασύνη τους ορισμένα υποστήριξαν ότι μετά τους πυροβολισμούς ο 35χρονος διέφυγε προς το ελληνικό έδαφος με την συνδρομή του ελληνικού στρατού!

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας όμως παρέμενε στο χωριό. Από τα Τίρανα έσπευσε ελικόπτερο και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες ξεκίνησαν την καταδίωξη.

Ο 35χρονος είχε ταμπουρωθεί στην άκρη του χωριού και πυροβολούσε εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Αλβανοί αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του με αποτέλεσμα δύο σφαίρες, στο κεφάλι και στην καρδιά, να τον οδηγήσουν στον θάνατο.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, της εθνικής επετείου.

Κατάφεραν και πάλι να στοχοποιήσουν την μειονότητα, σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση Ράμα βουλιάζει στα σκάνδαλα και βάλλεται για τις σχέσεις της με το ναρκοεμπόριο και τους εγχώριους βαρώνους.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από κύκλους της ελληνικής μειονότητας, ο 35χρονος δεν ανήκε σε καμία οργάνωση. Συνήθιζε να γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό συνθήματα με εθνικιστικό περιεχόμενο, υπέρ της Βορείου Ηπείρου.

Αυτά εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να μιλήσουν για «εξτρεμιστή».

 Σε κάθε περίπτωση, μετά από πολλά χρόνια, είναι ο πρώτος νεκρός από τον χώρο της μειονότητας, σε μία ημέρα μάλιστα, ξεχωριστή και ιδιαίτερη για τον απανταχού ελληνισμό.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Το ΥΠΕΞ, εκφράζοντας τη βαθειά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτηρίζει εξάλλου «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτι Αλβανίας, όπου έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο  Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

πηγή: epiruspost.gr