Ομόφωνα αθώοι οι τελωνειακοί που κατηγορούνταν για υπεξαίρεση 462.260 κατασχεμένων πακέτων τσιγάρων

5 χρόνια ακριβώς μετά την σύλληψή τους τον Δεκέμβρη του 2009, ήρθε η “δικαίωση” για τους 2 τελωνειακούς που υπηρετούσαν στο τελωνείο Ηγουμενίτσας καθώς και για έναν πολίτη, οι οποίοι κατηγορούνταν για  υπεξαίρεση 462.260 κατασχεμένων πακέτων τσιγάρων από την υπηρεσία τους στην Ηγουμενίτσα, για τα οποία οι αναλογούσες δασμολογικές επιβαρύνσεις ανέρχοντο στο ποσό των 1.351.703,30 ευρώ.
Πρόκειται για τους τελωνειακούς Γεώργιο Καραγιάννη και Ηλία Κατσιαμάνη και τον πολίτη με τα αρχικά Γ.Μ.
Σε συνεδρίασή του, σήμερα Τετάρτη, το Τριμελές Ηγουμενίτσας, έκρινε και τους 3 κατηγορούμενους ομόφωνα αθώους.
Αρχικά είχε επιβληθεί η ποινή της 4μηνης προσωρινής παύσης η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, ο οποίος και είχε κάνει ένσταση κατά της συγκεκριμένης ποινής.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας από τις 2 Δεκεβρίου 2009 οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν οι εξής:
Στις 20:00 χθες βράδυ (σ.σ. 1/12/2009), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας οι οποίοι αξιοποίησαν σχετική πληροφορία, συνελήφθη έξωθι του Νέου λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας ένα ζευγάρι, υπήκοοι Ουγγαρίας, μικροπωλητές, προσωρινά κάτοικοι Ηγουμενίτσας, οι οποίοι διέθεταν προς πώληση σε οδηγούς φορτηγών λαθραία τσιγάρα.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητό τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατόν ογδόντα (180) πακέτα τσιγάρων που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι τα τσιγάρα είχαν παραλάβει τις απογευματινές ώρες της ιδίας από Τελωνειακό υπάλληλο του τελωνείου Ηγουμενίτσας.

Σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στην οικία και σε αποθήκη ιδιοκτησίας του τελευταίου, βρέθηκαν 1218 πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν ταινία φόρου κατανάλωσης.

Κατ’ εντολή του παρισταμένου στις έρευνες Εισαγγελέα, διενεργήθηκε καταμέτρηση στις αποθήκες φύλαξης κατασχεμένων τσιγάρων του Τελωνείου Ηγουμενίτσας, της οποίας υπεύθυνος ήταν ο συλληφθείς τελωνειακός υπάλληλος, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι από σύνολο 579.892 πακέτων τσιγάρων που από τα παραστατικά προκύπτει ότι εισήχθησαν ως κατασχεθέντα την τελευταία διετία στις αποθήκες της παραπάνω Υπηρεσίας, λείπουν τετρακόσιες εξήντα δύο χιλιάδες (462.260) πακέτα τσιγάρων, η αξία των οποίων ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο πεντακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες και τετρακόσια πενήντα οκτώ (1.525.458) ΕΥΡΩ.

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες κατέπεσαν στην αίθουσα του δικαστηρίου με τους 3 κατηγορούμενους να αθωώνονται ομόφωνα.