Βόλος: 4o Συνέδριο του «Κοινού των Μαγνήτων»

«Η συμβολή των Αποδήμων Μαγνήτων στις Ενεργειακές και Τουριστικές Προκλήσεις του Δήμου Βόλου», ήταν το θέμα του 4ου Συνεδρίου του «Κοινού των Μαγνήτων», που πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου στο Βόλο.

Η φετινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, είχε ως στόχο να επιτευχθεί μια πιο ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των Μαγνήτων, του Δήμου Βόλου και των τοπικών φορέων, μέσω της γόνιμης συζήτησης και της ανταλλαγής προτάσεων που θα ενισχύσουν τη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου.

Οι δύο θεματικές ενότητες: «Ενεργειακά ζητήματα του Δήμου Βόλου» και «Πολιτισμός και Τουρισμός: Δύο έννοιες αλληλένδετες στην υπηρεσία της ανάπτυξης», συνέβαλαν στο να γνωρίσουν οι απόδημοι Μάγνητες από κοντά τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης και μέσω των παρεμβάσεών τους να εκθέσουν τις επιστημονικές γνώσεις τους και την εμπειρία τους πάνω σε αυτά.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, εστίασε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που θα υλοποιηθεί, ενώ αναφέρθηκε στις δύο κορυφαίες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο επίπεδο της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

«Η Ελλάδα επένδυσε πολλά στους απόδημους και είναι η σειρά τους να προσφέρουν στην πατρίδα τους», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του «Κοινού των Μαγνήτων», Απόστολος Ζουπανιώτης, δημοσιογράφος-ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Greek News» της Νέας Υόρκης. Αναφερόμενος στη συνεργασία που έχει θεσπιστεί μεταξύ των απανταχού ομογενών και των θεσμικών φορέων του Βόλου, τόνισε ότι λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάσσονται χρήσιμες εμπειρίες, καθώς οι ομογενείς προέρχονται από προηγμένες κοινωνίες.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν-μεταξύ άλλων-ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Νάκος, η καταγόμενη από το Βόλο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Μαριέτα Καραμανλή, βουλευτές του νομού κ.ά.

Τη βούληση στενότερης συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με τους απόδημους Έλληνες, εξέφρασε με μήνυμά του ο αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου στο φουαγιέ του Δημαρχείου παρουσιάστηκαν στερεοσκοπικές φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιοχής μας, του Ευσταθίου Ζαφραντζά.

Δ.Ρ.

πηγή:omogeneia.ana-mpa.gr