Στην Άρτα θα ανοίγουν τα καταστήματα 7 Κυριακές το χρόνο!

Την απόφαση με την οποία ρυθμίζεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στην Π.Ε. Άρτας, υπέγραψε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς. Με την απόφαση προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές που προβλέπονται στο Νόμο 4177/2013.

Αναλυτικά οι Κυριακές που ορίζονται για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων είναι οι εξής:

–          την πρώτη Κυριακή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου στις τακτικές εκπτώσεις

–          την πρώτη Κυριακή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου στις τακτικές εκπτώσεις

–          την πρώτη Κυριακή από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους

–          την πρώτη Κυριακή από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους

–          τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημερομηνία των Χριστουγέννων

–          την Κυριακή των Βαΐων

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τις Κυριακές, σύμφωνα με τα οριζόμενα άρθρα, εντός του πλαισίου ωραρίου, από τις 11:00 έως τις 20:00.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. 

Να σημειωθεί ότι το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές προκάλεσε την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης, μετά την άρνηση του Περιφερειάρχη να ζυζητηθεί το θέμα προ ημερησίας διατάξεως.

Το ετέθη προ ημερήσιας διάταξης, με την παρουσία αρκετών εμπορουπαλλήλων, χωρίς όμως να καταστεί εφικτή η συζήτηση. Οι εκπρόσωποι των σωματείων με πανό και συνθήματα έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα και αρκετές φορές οι τόνοι ανέβηκαν.

Από την μία η θέση του Περιφερειάρχη ότι το θέμα είναι λήξαν και η διαβούλευση έχει γίνει από τους αντιπεριφερειάρχες και από την άλλη τα ευτράπελα την ώρα της ψηφοφορίας που αφορούσε στο αν θα συζητηθεί ή όχι το θέμα, οδήγησαν στην αποχώρηση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

«Ο νόμος είναι σαφής και παρέχει το δικαίωμα στους αντιπεριφερειάρχες να κάνουν τη διαβούλευση και να λάβουν τις αποφάσεις για τον αριθμό των Κυριακών που θα λειτουργούν τα καταστήματα», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα επιμένοντας στην ανάγκη να συζητηθεί το θέμα, ενώ την ίδια ώρα οι εμπορουπάλληλοι φώναζαν συνθήματα και κατηγορούσαν την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη ότι δεν έλαβε υπόψιν της την κοινή απόφαση όλων των φορέων της πόλης.

«Δεν καλούμαστε να κρίνουμε το νόμο αλλά να τον εφαρμόσουμε» απάντησε ο Περιφερειάρχης θεωρώντας ότι δεν υπάρχει έδαφος και λόγος για συζήτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Πρόκειται για ένα αντιδημοκρατικό ολίσθημα της Περιφερειακής Αρχής» ανέφερε ο Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Βαγγέλης Αργύρης ανακοίνωσε την αποχώρηση όλων για να ακολουθήσει η απάντηση του περιφερειάρχη ότι «είτε αποχωρήσετε, είτε όχι, για μας ήσασταν πάντα απόντες».