10 νεκροί και 36(;;;) αγνοούμενοι στο Norman Atlantic – Αλλαλούμ με τον αριθμό των επιβατών

20141229_212726 Σε πολύνεκρη τραγωδία εξελίσεται η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic.

Οι Ελληνικές και Ιταλικές Αρχές έχουν ανακοινώσει επισήμως τον θάνατο δέκα ατόμων. Σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό, 432 άτομα διασώθηκαν σε σύνολο 478 ατόμων της αρχικής λίστας επιβαινόντων στο πλοίο που τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής. Εάν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι στιγμής ελληνικές Αρχές επισήμως έχουν ανακοινώσει το θάνατο οκτώ ατόμων, τότε ο αριθμός των αγνοουμένων φθάνει μέχρι και τα 36 άτομα.

Κατά 20 άτομα λιγότερα η ιταλική λίστα επιβατών σε σύγκριση με την ελληνική

Η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε από την πλευρά της ότι οι διασωθέντες φτάνουν τους 427. Οι ιταλικές αρχές υποστηρίζουν ότι στο πλοίο βρίσκονταν 458 άτομα (κατά 20 άτομα λιγότερα σε σχέση με την ελληνική λίστα). Δεδομένου ότι και η Ρώμη συμφωνεί ότι οι νεκροί είναι δέκα τότε σύμφωνα με τους ιταλικούς υπολογισμούς ο αριθμός των αγνοουμένων είναι 19.

«Είναι πολύ πρόωρο» να μιλάμε για αγνοούμενους, είπε ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι, τονίζοντας ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων.

Ερωτηματικά δημιουργούνται, έτσι, για το πόσοι ήταν τελικά οι επιβάτες που επέβαιναν στο πλοίο.

Στο ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας έχει κληθεί εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, προκειμένου να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, 6 από τα θύματα είναι άνδρες -ανάμεσά τους και ο Γιώργος Δούλης, ο οποίος όμως δεν αναγνωρίστηκε από το γιό του-, και μία είναι γυναίκα. Η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidianο, επικαλούμενη διασωθέντες, αναφέρει ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας αρμένιος ιερέας και μία γυναίκα. Δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για τα υπόλοιπα θύματα.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης των διασωθέντων καθυστερεί, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των επιβαινόντων στο πλοίο να αγωνιούν για την τύχη τους. Στο υπουργείο Ναυτιλίας έχει φτάσει από την Ιταλία νέα λίστα με τα ονόματα των διασωθέντων και έχει ξεκινήσει η διασταύρωση στοιχείων. Παράλληλα, για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ “Norman Atlantic” σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 213 137 1042 και 213 137 1036.

Το μεσημέρι της Δευτέρας απομακρύνθηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα από το πλοίο «Norman Atlantic». Οι τελευταίοι που παρέμειναν στο πλοίο ήταν ο καπετάνιος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι και τέσσερις ιταλοί αξιωματούχοι. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται τόσο εντός του πλοίου, όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.