Ελεύθεροι με δικάσιμο οι 9 σχολικοί φύλακες που συνελήφθησαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Οι 3 από τη Θεσπρωτία

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι εννέα από τις 12 προσαγωγές σχολικών φυλάκων κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ωστόσο, το απόγευμα αφέθησαν ελεύθεροι και οι εννέα σχολικοί φύλακες οι οποίοι συνελήφθησαν ύστερα από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους για τα αδικήματα της αντίστασης και της διατάραξης οικιακής ειρήνης.
Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να αρθεί η κράτησή τους και έτσι οι συλληφθέντες αποχώρησαν ελεύθεροι από την Ευελπίδων εν μέσω χειροκροτημάτων από συναδέλφους τους που είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση έξω από τα δικαστήρια. Οι κατηγορούμενοι ορίστηκε να δικαστούν σε ρητή δικάσιμο για τις 31 Μαρτίου 2014.
Οι τρεις διαδηλωτές που είχαν προσαχθεί αργότερα, όταν η Αστυνομία επιχείρησε να ανοίξει τη Βασ. Σοφίας, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονται και 3 Θεσπρωτοί.

Οι εννέα σχολικοί φύλακες οδηγήθηκαν το απόγευμα στα Δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση περίπου 50 συνάδελφοι και φίλοι τους, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Βαλασόπουλος.

Εναντίον τους ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης και αντίσταση κατά της αρχής, ενώ προσδιορίστηκε η δίκη τους ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τις 31 Μαρτίου 2014.

Κατά την προσαγωγή των συναδέλφων τους στον εισαγγελέα, αλλά και όταν αφέθηκαν ελεύθεροι, οι συγκεντρωθέντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Νωρίς το πρωί, οι σχολικοί φύλακες -που είχαν πάει στην Αθήνα από την επαρχία για να διαμαρτυρηθούν καθώς καταργήθηκε η υπηρεσία τους  και οι ίδιοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα – μπήκαν στο κτίριο του υπουργείου και απομακρύνθηκαν στη συνέχεια από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και εννέα εξ αυτών οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Λίγη ώρα αργότερα, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών για να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους από το οδόστρωμα ενώ με τη συνδρομή της ομάδας ΔΕΛΤΑ σήκωσαν διαδηλωτές που κάθονταν στο δρόμο.

Έγιναν ακόμη πέντε προσαγωγές ενώ διαδηλώτρια αισθάνθηκε αδιαθεσία από τη χρήση χημικών και χρειάστηκε να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ.