Επεισόδια στο Εορτασμό της 99ης Επετείου Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

parelasiioa

parelasiioaΜε την ισχυρή Αστυνομική παρουσία, αισθητή από την παραμονή της επετείου… να φρουρεί την άδεια εξέδρα, τα επεισόδια στην αρχή της παρέλασης, όταν οι παραγωγοί αποπειράθηκαν να μοιράσουν γάλα στους μαθητές, οι πέντε προσαγωγές και η αναπόφευκτη ένταση ήταν τα στοιχεία που σημάδεψαν την 99η επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

Διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκοντα από το πρωί ανεπτυγμένες μαζικά στο χώρο της Ακαδημίας, εκεί όπου είχαν συγκεντρωθεί οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων για να ξεκινήσουν την παρέλαση, με αποτέλεσμα να παρεμποδίσουν ομάδα κτηνοτρόφων και εργαζομένων της Δωδώνης που ήθελαν να μοιράσουν γάλα στα παιδιά.

Σχολεία αποχώρησαν, λλοι μαθητές πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων μουντζώνοντας και αποδοκιμάζοντας με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, από την εξέδρα και την παρέλαση  ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Προσαγωγές σημειώθηκαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να πλησιάσει την εξέδρα από την πίσω πλευρά.

Σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης και σε μικρή απόσταση από το χώρο των επισήμων, στην Ακαδημία, η κατάσταση ήταν τεταμένη.

Αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης επετράπη στους συγκεντρωμένους να κάνουν πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο με αίτημα πια την απελευθέρωση των ατόμων που είχαν προσαχθεί. Στη μία και μισή το μεσημέρι περίπου αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι και η πορεία διαλύθηκε….

Δήλωση Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου

Με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν στην παρέλαση για τον εορτασμό της 99η Επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία.

Το ίδιο ακριβώς νόημα έχει και η συμμετοχή των μαθητών στην παρέλαση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που διέρχεται η πατρίδα μας. Θεωρούμε όμως ότι οι ύβρεις στη διάρκεια της παρέλασης προσβάλλουν πρώτα την ιστορία μας και στη συνέχεια τη νέα γενιά η οποία έχει ύψιστο καθήκον να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η παρουσία μας στην εξέδρα των επισήμων έχει διπλό νόημα.

Να τιμήσει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου. Και συνάμα να τιμήσει τη νέα γενιά, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι διαμαρτυρίες και οι ύβρεις την ώρα της παρέλασης δεν αποτελούν μορφή αγώνα. Αποτελούν προσβολή στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στις αξίες που γέννησε η Ελλάδα».