Νομός – βαρόμετρο η Θεσπρωτία στη μάχη των εκλογών

Η Ν.Δ. θέλει το απόλυτο για να αποκλείσει πιθανά ρήγματα στον δεύτερο γύρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μπει σφήνα και να σπάσει το αήττητο της κυβέρνησης

Νίκη σε όλες τις μονοεδρικές» διακήρυξε προ καιρού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναβαθμίζοντας τους εκλογικούς στόχους του κόμματος.

Για την Πειραιώς, η επανάληψη της επιτυχίας του 2019, όταν η Ν.Δ. επικράτησε σε όλες τις μονοεδρικές, δεν είναι μόνο ζήτημα γοήτρου και πολιτικών εντυπώσεων, αλλά θα στεγανοποιήσει το κόμμα από πιθανά ρήγματα εν όψει ενός επερχόμενου δεύτερου γύρου.

Με αισθητές μεταπτώσεις ισχύος, την προηγούμενη φορά η Ν.Δ. ήλθε πρώτο κόμμα και στις επτά μονοεδρικές. Σε αυτές, μετά την απογραφή προστίθενται σήμερα η Καστοριά και η Θεσπρωτία, όπου, αν και η Ν.Δ. ήταν και πάλι πρώτη, μοιράστηκε τις έδρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να σπάσει το αήττητο της Ν.Δ. και να διεκδικήσει με αξιώσεις δύο τουλάχιστον Περιφέρειες, μετατρέποντας σε αμφίρροπη τη μάχη σε μερικές ακόμα.

Η Θεσπρωτία λένε οι αναλυτές πως είναι ο νομός-βαρόμετρο, αφού όποιος τον κερδίζει στέφεται νικητής των εκλογών. Η Ν.Δ. έλαβε 41,14% το 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ 31,54%.

Τα πράγματα τώρα έχουν «ζορίσει», αφού, σύμφωνα με τους ντόπιους, η κυβέρνηση πούλησε το λιμάνι χωρίς να εξαιρεί τη χερσαία ζώνη, έκλεισε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα και άφησε 3.000 αγρότες χωρίς ρεύμα.

Ο νυν βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, η δημοτική υπάλληλος Ερρικα Ντούμα και ο δικηγόρος Ιωάννης Παπαγιάννης στηρίζονται από τη Ν.Δ.

Οι Μάριος Κάτσης, βουλευτής, Γιάννης Γόγολος αυτοδιοικητικός και η καταξιωμένη δημοσιογράφος και ανερχόμενο στέλεχος Αννα Στεργίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: dimokratia.gr