ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ADRIAMOS

katsinos2

katsinos2ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΣΤΗΝ  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

 ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10.12.2012

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ADRIAMOS ( Adriatic Motorways of the Sea)

Κυρίες και κύριοι,

    Σας καλοσωρίζω στην πόλη της Ηγουμενίτσας και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που απευθύνατε στο πρόσωπό μου, ως Δημάρχου Ηγουμενίτσας, στα πλαίσια  της σημερινής ημερίδας.

   Η ανάπτυξη και η δημιουργία διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιοχή, αποκτά προστιθέμενη αξία τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται η χώρα μας  έχει  δε, ιδιαίτερη σημασία  για τις παραμεθόριες περιοχές όπως είναι η δική μας.

  Είναι γνωστό σε όλους, ότι οι θαλάσσιες μεταφορές επηρεάζονται  σε μεγάλο βαθμό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και  αυτό συνέβη πριν μερικά χρόνια στην περιοχή μας. Θυμόμαστε όλοι, ότι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ο προσανατολισμός των μεταφορικών αξόνων άλλαξε και ενεργοποιήθηκαν οι Δυτικές Λιμενικές Πύλες ( Ηγουμενίτσα –Πάτρα και οι οριζόντιοι οδικοί άξονες  (Εγνατία, Εθνική Οδός Πατρών Αθηνών ).

Έτσι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στην ενδυνάμωση των δεσμών της Ευρώπης  με την Παγκόσμια Οικονομία, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα  σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της Εθνικής Οικονομίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Το ενδοκοινοτικό εμπόριο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ύπαρξη σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων και συνοδευτικών συστημάτων μεταφορών στις μικρού μήκους θαλάσσιες διαδρομές και φαίνεται πως τα λιμάνια και η ναυτιλία  των μικρών αποστάσεων, αποκτούν σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηπειρωτικές, από τη Βαλτική Θάλασσα  ως τη Μεσόγειο.

   Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει τρία (3) βασικά πλεονεκτήματα :

  1. Την μικρή απόσταση από την Ιταλία
  2. Την κομβικότητά του σε ότι αφορά την ενδοχώρα
  3. Τη θέση του σε σχέση με τους μεταφορικούς άξονες στο χώρο της Αδριατικής

Με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που εκτός των άλλων είναι η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου, μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό Κόμβο διακίνησης φορτίων στην ευρύτερη περιοχή και να λειτουργήσει ως μοχλός μια βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας και προοπτικής σε τοπικό και Κοινοτικό επίπεδο.

  Ως Δήμος Ηγουμενίτσας έχουμε κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς την πρότασή μας για δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή «Βασιλικό»  πλησίον του Λιμένος και δίπλα στην Εγνατία Οδό.

    Αναμένουμε τις δικές σας απόψεις, οι οποίες πρέπει να αποτυπωθούν σε τεκμηριωμένες  προμελέτες ή μελέτες. Η στήριξή μας σε κάθε τεκμηριωμένη πρόταση είναι δεδομένη, έξω από κάθε στενή και τοπικιστική αντίληψη.

  Εύχομαι καλή διαμονή στην Πόλη της Ηγουμενίτσας και Καλή Επιτυχία στις Εργασίες της Ημερίδας.