ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΟΛΗΓ Α.Ε. κ. ΤΖΟΒΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ADRIAMOS

DSC06499

DSC06499Kυρίες και κύριοι

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, σας καλωσορίζω στη σημερινή μας ημερίδα.

Το εμπορευματικό κέντρο Θεσπρωτίας, έχει αποτελέσει αίτημα τουλάχιστον 2 δεκαετιών για τον ακριτικό νομό μας.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, επιδιώκοντας να αναπτύξει όχι μόνο τις δραστηριότητές του, αλλά τις δυνατότητες της περιοχής μας, σε συνεργασία με την αντίστοιχη λιμενική αρχή της Βενετίας υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση ADRIAMOS, με αντικείμενο την χρηματοδότηση όλων των μελετών κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος των Θαλασσίων Διαδρόμων.

‘Έτσι εντάχθηκαν οι οριστικές μελέτες ανάπτυξης του καθώς και οι απαιτούμενες μελέτες κατασκευής των κτιρίων και έργων υποδομής ως έργο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών με συγχρηματοδότηση 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 50% από εθνικούς πόρους.

Η διασύνδεση του Εμπορευματικού Κέντρου με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Προτείνεται λοιπόν, η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου να γίνει με την εφαρμογή ενός «διχωρικού συστήματος», σύμφωνα με το οποίο τμήμα περιορισμένης έκτασης του Εμπορευματικού Κέντρου να βρίσκεται εντός της λιμενικής ζώνης, ενώ το κύριο τμήμα του στην ενδοχώρα, σε μία ή περισσότερες θέσεις που θα υποδειχθούν από τη χωροταξική μελέτη του έργου.

Η ολοκλήρωση των μελετών τοποθετείται στο τέλος του 2014.

Σήμερα το έργο έχει ξεκινήσει και βρίσκεται στην φάση υπογραφής συμβάσεων με τους Νομικούς Συμβούλους και Ορκωτούς Ελεγκτές.

Σύντομα αναμένεται και η προκήρυξη των υπολοίπων συμβάσεων για την εκπόνηση των μελετών.

Τη σημερινή μας εναρκτήρια ημερίδα, τιμούν με την παρουσία τους οι εμπλεκόμενοι ελληνικοί και ξένοι φορείς.

Παρίστανται εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, ο Καθηγητής κύριος Ολιβέιρα, εκπρόσωποι από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος καθώς και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων.

Η Ημερίδα εστιάζει, σε θέματα που αφορούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και τα εμπορευματικά κέντρα, το ρόλο της Ηγουμενίτσας ως κόμβου συνδυασμένων μεταφορών, τις οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, ενώ θα επεκταθεί και στην ανάλυση του έργου ADRIAMOS.

Παράλληλα, αποφασίσαμε να ανοίξουμε έναν κύκλο συζητήσεων για την ασφαλή μεταφορά, επικίνδυνων φορτίων.

Οι εργασίες μας θα ολοκληρωθούν με συνάντηση εργασίας μεταξύ των εταίρων.

Ευελπιστούμε, μέσα από αυτή τη διαδικασία, η περιοχή μας να αναδειχθεί όχι μόνο ως κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και να αξιοποιήσει πλήρως, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας, τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της δίνουν η Εγνατία και το Λιμάνι.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας προσπαθεί, αναπτύσσοντας ποικίλες δραστηριότητες, να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

Σήμερα, υλοποιούμε έργα ενταγμένα για χρηματοδότηση, από ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 4,8 εκ. ευρώ.

Έργα που αντιμετωπίζουν ζητήματα εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών υποδομών του λιμανιού, ανάπτυξης συνεργασιών με άλλα λιμάνια.

Έργα που ενισχύουν την ασφάλεια του λιμανιού, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επιβάτες και τους χρήστες του λιμανιού.

Υλοποιούμε έργα περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και ανάδειξης της περιοχής μας ως προορισμού κρουαζιέρας, μια δραστηριότητα που θεωρούμε ότι θα αλλάξει την οικονομική ζωή του τόπου μας.

Ζητάμε τη συνδρομή της πολιτείας στην ταχεία ολοκλήρωση των έργων της β και γ’ φάσης του λιμανιού, ώστε το λιμάνι μας να καταστεί πλήρως λειτουργικό και να αποτελέσει το μοχλό για την ανάπτυξη.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της σημερινής μας ημερίδας και εύχομαι, μια παραγωγική και χρήσιμη συζήτηση.

Κωνσταντίνος Τζοβάρας

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ .Α.Ε.