Το City Branding στην Ηγουμενίτσα

giakis_kolaz

giakis_kolaz* του Σωτήρη Γιάκη

Ως  Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία είμαστε μια κίνηση πολιτική αλλά όχι κομματική, αδέσμευτη και πολυσυλλεκτική. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε, θέτοντας στρατηγικούς στόχους

Η πόλη μας χρειάζεται  ένα Όραμα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη, όσο ποτέ στο παρελθόν, να αναδείξουμε την  Ταυτότητά μας. Να την αναζητήσουμε μέσα στις ρίζες της, στις αφηγήσεις  ιστοριών, συλλογικών αναμνήσεων και προσωπικών εμπειριών. Να αναπτύξουμε το αφήγημα της ίδιας της πόλης. Μιας πόλης σύγχρονης, καθαρής, «έξυπνης», «πράσινης» και πάνω απ όλα φιλικής στους πολίτες της.

Ένα αφήγημα που θα οδηγείται από το συναίσθημα και θα κατευθύνεται από τα αισθήματα που έχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Το Ενετικό κάστρο στο δασάκι, η Ρωμαϊκή έπαυλη στο Λαδοχώρι, ο Ανεμόμυλος του Ζέρη, η Βρύση του Χότζα, η σπηλιά του Κύκλωπα, ο ναός στο Αγιονήσι.       

Μία αναδιαμορφωμένη πλατεία δημαρχείου και μία αναπλασμένη παραλιακή ζώνη με ισχυρό πολιτιστικό και πράσινο χαρακτήρα.

Το αρχαιολογικό μουσείο, το θέατρο στο Άπολις με το χώρο αναψυχής, η λειτουργία σύγχρονης και καλαίσθητης Μαρίνας. Η αναβάθμιση και η ανάδειξη του χώρου του Ξενία μέσα από διαβούλευση με το ΤΕΙ Ηπείρου. Η λειτουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης με αναγωστήριο και σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου.

Και μετά, όλο το οικοσύστημα από Δρέπανο, Μακρυγιάλι και πίσω, στο Δέλτα του Καλαμά. Από πάνω στην χερσόνησο της Λυγιάς με τον οχυρωμένο οικισμό και την θαλάσσια σπηλιά στα σπλάχνα της. Πιο πίσω ο πύργος του Ραγιού και παραπέρα επιβλητική η Αρχαία Γιτάνη, με το Αρχαίο θέατρο αναστυλωμένο και σε λειτουργία μετά από χιλιάδες χρόνια.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν μια σημαντική ροή / διαδρομή μέσα στην πόλη και στη ευρύτερη περιοχή της, ως διακριτές μονάδες μέσα στον ιστό της.

Και βέβαια, η θάλασσα με τις υπέροχες παραλίες, τους κολπίσκους και τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα!

Το πάντρεμα του πράσινου με το γαλάζιο, ταυτόσημα στοιχεία θα λέγαμε, με την πόλη την ίδια.

Η ενθάρρυνση και η έμπρακτη στήριξη των νέων ανθρώπων της πόλης μας,  ώστε να πρωτοστατήσουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, στις σύγχρονες τέχνες και στο επιχειρείν.

Ο πολιτισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας μιας πόλης και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα γι αυτήν.

Πρέπει να πάψουμε να παράγουμε ανακυκλωμένη μιζέρια και να παράγουμε πολιτισμό. Από  πόλη πέρασμα να γίνουμε πόλη προορισμός.

Γι’ αυτό, πολύ ψηλά στην ιεραρχία της πολιτικής μας ατζέντας,  βρίσκεται η ανάδειξη της ταυτότητάς της πόλης.

Μία σύγχρονη διαδικασία γνωστή ως City Brading.

Στοχεύει στην μεγιστοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής λειτουργίας ενός τόπου (Brown 2000).

Αποτελεί το πιο ρεαλιστικό, ανταγωνιστικό και ελκυστικό όραμα για την βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Μια πολυδιάστατη διαδικασία, με πολυπαραγοντική διαχείριση καθώς, ο χαρακτήρας μιας πόλης είναι πολύπλευρος και ολιστικός. Μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία για την προώθηση που τόπου.

Θα συγκροτήσουμε άμεσα μια στελεχιακή ομάδα, για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Έναν μηχανισμό υψηλής αποτελεσματικότητας με επικεφαλής, έναν Αντιδήμαρχο.

Στην στελέχωση της εξειδικευμένης ομάδας θα συμμετέχει ο αρμόδιος Επιστημονικός Συνεργάτης του Δήμου καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Η ομάδα διαχείρισης θα συνεργαστεί στενά με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Τα επιμελητήρια, τον ΟΛΗΓ, τον εμπορικό σύλλογο, το Υπουργείο πολιτισμού και με  όλα τα σωματεία πνευματικά, πολιτιστικά και αθλητικά των οποίων ο ρόλος  θα είναι καθοριστικός.

Η ψηφιοποίηση της πόλης καθώς και η διαχείριση της διαδικτυακής παρουσίας της, θα ενταχθούν στις αρμοδιότητες της ομάδας.

Το ίδιο και η διαχείριση των προτεραιοτήτων στις δράσεις του ΣΒΑΚ, έχοντας σαν γνώμονα τον τελικό στόχο του City Branding

Ταυτόχρονα θα ιδρύσουμε Γραφείο υποδοχής και στήριξης νεανικής πρωτοβουλίας και νεανικής επιχειρηματικότητας, το οποίο θα είναι σε άμεση επαφή με τους νέους, δίχως μεσάζοντες.

Άμεση προτεραιότητα είναι να επικοινωνήσουμε το τοπικό όραμα με τους πολίτες ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεση και η σύμπραξή τους.

Όλοι μαζί θα συνδράμουμε στην ανάδειξη της ελκυστικότητας και στην αισθητική ανάπτυξη της πόλης.

Όπως γράφει και η αυθεντία στον τομέα, Keith Dinnie  « Το City Brading δεν είναι διαφήμιση αλλά ούτε και marketing.

Είναι μια φιλοσοφία ευτυχίας πρώτα των ανθρώπων. Στην συνέχεια δημιουργία  ατμόσφαιρας που να αγαπιέται.»

Η πόλη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ένα συναίσθημα!

*Ο  Σωτήρης Γιάκης είναι Χειρουργός Οδοντίατρος και διατηρεί  ιδιωτικό  Ιατρείο στην Ηγουμενίτσα. Είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του τμήματος Οδοντιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Διετέλεσε Βοηθός στο Ιατρείο Παίδων της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.. Υπηρέτησε την Στρατιωτική του θητεία ως στρατεύσιμος Σμηνίας Υγειονομικού, στην Γναθοχειρουργική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και στο Οδοντοστοματολογικό Ιατρείο του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής.

Έχει διατελέσει Γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και Πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Θεσπρωτίας «ΤΙΤΑΝΗ».

Είχε ενταχθεί με την ιδιότητα του Διδάσκοντα-Εκπαιδευτή στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας, για την ειδικότητα Βοηθών Οδοντιατρείου.

 Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Γόγολου