Debate Σαμαρά – Βενιζέλου στην Ήπειρο

kommata

kommataΜε επίκεντρο την οικονομία οι αρχηγοί της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, την Παρασκευή από την Άρτα και σήμαρα από τα Γιάννενα, αντίστοιχα, κατέθεσαν προτάσεις, κυρίως όμως, αντήλλαξαν βέλη ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Ευ. Βενιζέλος: Βολές και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά για την οικονομία

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά εναντίον του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε από τα Γιάννινα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση και προς τα Αριστερά, ειδικά τον Φώτη Κουβέλη, λόγω της στάσης που κρατάει αρνούμενος τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ξεκίνησε με πολύ μικρή καθυστέρηση και παρόντα στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac ήταν όλα τα στελέχη του κόμματος και οι υποψήφιοι από την Ήπειρο.

Ο πρόλογος ήταν αποκλειστικά αφιερωμένος στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την παρουσία του οικοννομικού προγράμματος στο Ζάππειο.

«Θα υπάρξει και το Ζάππειο 4, 5 και 6» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε την πρότασή του για δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η επίθεση του προς τα δεξιά και προς τα αριστερά είχε ένα κεντρικό σημείο. Την άρνηση συνεργασίας στην οποία επιμένουν ορισμένα κόμματα. Βασικοί αποδέκτες ήταν η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι το έθνος δεν οφείλει στον κ. Σαμαρά την πρωθυπουργία αλλά και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ τόνισε πως εάν τα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιωθούν η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν επιθυμούσε ο ίδιος την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και παρουσίασε τους βασικούς άξονες της οικονομικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ η οποία έχει βάθος ορίζοντα μέχρι το 2015.

«Όσα είπε ο κ. Σαμαράς είναι όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί, όσα εφαρμόζονται ή όσα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Εμείς δεν θα κάνουμε εμπόριο ψευδαισθήσεων. Εμείς όσα εξαγγέλλουμε είναι μετρημένα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και στη συνέχεια απευθύνθηκε στην Αριστερά ζητώντας να πει πως θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις τους επόμενους μήνες.

Κλείνοντας έκανε λόγο για συμβόλαιο τιμής και αλήθειας και ζήτησε τη συστράτευση όλων για τη νίκη στις εκλογές της 6ης Μαίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση όλων των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στην Ήπειρο.

Ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε τη συγκυβέρνηση και από την Άρτα

«Όσο περισσότερη δύναμη μου δώσετε τόσο πιο ισχυρός θα είμαι για να διαπραγματευθώ στο εξωτερικό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στην Άρτα και ζήτησε «καθαρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση για να τα αλλάξω όλα».

Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε την συγκυβέρνηση, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, στην Αριστερά αλλά και στα κόμματα της κεντροδεξιάς και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου η παράταξή του θα πάρει τη νίκη.

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Άλλοι τζογάρουν και κερδοσκοπούν στην απελπισία του κόσμου. Εμείς κοιτάμε τους Έλληνες στα μάτια και τους λέμε ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

«Μας ρωτάνε πώς θα τα καταφέρει; Απαντώ ότι η Ελλάδα έχει πλούτο αναξιοποίητο. Είμαστε η πρώτη δύναμη στην ναυτιλία αλλά δεν έχουμε ναυπηγεία. Είμαστε μεγάλη δύναμη στον τουρισμό αλλά διώχνουμε τους τουρίστες, έχουμε το καλύτερο λάδι στον κόσμο αλλά δεν το εξάγουμε εμείς, το εξάγουν εκείνοι που το νοθεύουν. Ποιος φταίει για όλα αυτά; Οι πάντες αλλά φταίει κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Φταίει και η Αριστερά με τις εμμονές της που έδιωξε τις επιχειρήσεις και προστάτεψε τους κουκουλοφόρους. Οι αριστεροί μας κουνούσαν το δάχτυλο τώρα ήλθε η ώρα να μας ακούσουν».

Συνέχισε προτάσσοντας την ανάπτυξη: «Ρωτάνε κάποιοι πως μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση: Απαντώ με μία λέξη: Ανάπτυξη, το έλεγα όταν εκείνοι ψήφισαν το Μνημόνιο. Σκέτη λιτότητα χωρίς μέτρα ανάπτυξης δεν λύνει το πρόβλημα, το επιδεινώνει».

Απάντησε όμως και στο βασικό ερώτημα για τα μέτρα του Ιουνίου: «Μας ρωτάνε τι θα κάνετε με τα μέτρα του Ιουνίου που προβλέπουν 11 δισ. περικοπές, θα κόψετε μισθούς και συντάξεις; Απαντώ: Σπατάλη θα κόψουμε και υπάρχει πολλή σπατάλη. Έχουμε εντοπίσει πάνω από 18 δισ. σπατάλη. Θα παλέψουμε για να μην υπάρχουν νέες οριζόντιες περικοπές που μεγαλώνουν το έλλειμμα».

Ο κ. Σαμαράς διατύπωσε τις βασικές του δεσμεύσεις για αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και την αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων που κόπηκαν. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για τη νεανική επιχειρηματικότητα και για την ανεργία πέρα από το ΕΣΠΑ που παραμένουν αναξιοποίητα. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «καταδίκασε την χώρα σε μόνιμη ύφεση, εμείς θα ξεκινήσουμε την ανάπτυξη. Τώρα η άποψή μας βρίσκει ανταπόκριση στην Ευρώπη».

Μίλησε για την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων με κορυφαία το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού και αναφέρθηκε και στο πως θα κυβερνήσει: «Θα απευθυνθώ από την πρώτη στιγμή σε εξωκοινοβουλευτικούς να μπουν στην κυβέρνηση. Θέλω δίπλα μου όλους τους άξιους Έλληνες. Θα κάνω πολύ μικρότερη κυβέρνηση, την μισή από την σημερινή».

Έδωσε έμφαση στην ασφάλεια του πολίτη και στην ανάγκη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να «ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας και να απελευθερώσουμε την ύπαιθρο από τον φόβο». Επανέλαβε ότι θα καταργήσει το νόμο Ραγκούση: «Το μήνυμα που στέλνουμε σε αυτούς που θέλουν να έλθουν είναι να μην χάνουν τον χρόνο τους, θα τους στείλουμε πίσω. Σε όσους ήλθαν το μήνυμα είναι να φύγουν μία ώρα αρχύτερα».

Μίλησε για την στάση του έναντι των Μνημονίων λέγοντας ότι «δεν ψήφισα τη λάθος συνταγή, εξακολουθώ να λέω ότι είναι λάθος αλλά άλλο το μνημόνιο και άλλο η δανειακή σύμβαση με την οποία κόψαμε τους τόκους. Εξακολουθώ να λέω στους δανειστές ότι η συνταγή πρέπει να αλλάξει, να τροποποιηθεί. Αν όμως άφηνα την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας θα είχαμε σήμερα λιγότερη ανεργία; Άφησα τον Παπανδρέου να πέσει στο γκρεμό και τράβηξα την Ελλάδα, στήριξα κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Είπε ακόμη ότι κάποιοι επιμένουν στην συγκυβέρνηση: «Εμείς δεν την θέλουμε τέτοια συγκυβέρνηση με τον κ. Βενιζέλο, θέλουμε καθαρή εντολή για να τα αλλάξουμε όλα». Επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι «όταν ο κ. Παπανδρέου φώναζε λεφτά υπάρχουν ο κ. Βενιζέλος δεν διαφώνησε. Σήμερα παραδέχεται ότι έγιναν εγκληματικά λάθη, στα λάθη αυτά όμως εκείνος είναι μέτοχος».

Επιτέθηκε και στα άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς λέγοντας ότι «δεν τους νοιάζει η Ελλάδα, δίνουν φιλί ζωής στο ΠΑΣΟΚ».

Έκλεισε αισιόδοξα λέγοντας «πάμε για νίκη και η νίκη μας τρομάζει πολλούς. Καλά κάνει και τους τρομάζει γιατί θα τα αλλάξουμε όλα. Θέλω την δύναμη για να τα αλλάξω όλα. Αυτό, τίποτε παραπάνω. Κάποιοι θέλουν να μου βάλλουν συνέταιρο για να μην αλλάξει τίποτε. Δεν μπορούμε να βγούμε από την ύφεση μαζί με εκείνους που μας έφεραν στην ύφεση. Την τελική λύση θα την δώσει ο ελληνικός λαός».

πηγή: epiruspost.gr