Eιδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

Ένταξη και έγκριση ΜΠΕ για το αποχετευτικό των Ιωαννίνων

Τα έργα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων είναι ανάμεσα στα 33 έργα που εντάχθηκαν από το ΥΠΕΚΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που εντάχθηκαν είναι 269 εκ. ευρώ και η πρόταση της ΔΕΥΑΙ με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας» έχει προϋπολογισμό 48.7 εκ ευρώ.

Επιπλέον από το ΥΠΕΚΑ ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την επέκταση (υποέργο του συνολικού) της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (βιολογικός)  Ιωαννίνων με αύξηση του ισοδύναμου πληθυσμού κατά 100.000 (διπλασιασμός της υφιστάμενης δυναμικότητας), αλλά και της η ΕΕΛ Μετσόβου με 8.000 ισοδύναμο πληθυσμό.

Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για οδικά δίκτυα

Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ προχώρησαν στην αδειοδότηση σε μια σειρά από έργα στους τομείς των υποδομών,των ΑΠΕ, του ορυκτού πλούτου και του τουρισμού.

Μεταξύ άλλων, έχουν υπογραφεί αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορούν στα – Οδικά έργα: σύνδεση Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον Αστακό, σήραγγες Ανθοχωρίου και Μετσόβου, τμήματα εθνικών οδών Ακτίου-Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, και Αγρινίου-Καρπενησίου,

Εξελέγησαν οι εκπρόσωποι για την ΠΕΔ

Οι εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του.  
Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου και η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος θα γίνει στις 30 του μήνα.
Στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου μετέχουν 125 εκπρόσωποι. Το Διοικητικό της Συμβούλιο θα αποτελείται από 21 μέλη, εκ των οποίων οι δώδεκα θα είναι δήμαρχοι και οι εννέα Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Από το Δήμο Ιωαννιτών εκλέγονται τριάντα εκπρόσωποι. Οι 18 προέρχονται από την παράταξη της πλειοψηφίας και οι 12 από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Υποψήφιοι από την πλειοψηφία ήταν 18, όσες δηλαδή και οι θέσεις των εκπροσώπων.

Κατάληψη και της Πρυτανείας

Στην κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησαν χθες οι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης των υλικών το οποίο τέλει ήδη υπό κατάληψη από την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με άλλα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου. Εξ’ άλλου υπό κατάληψη βρίσκεται από σήμερα και το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου, μετά από χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών.

Στα Γιάννενα το 10ο Συνέδριο Αστρονομίας

Στα Γιάννινα μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται το 10ο συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας στο συνεδριακό κέντρο “Κάρολος Παπούλιας” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο αριθμός των συμμετοχών στο φετινό συνέδριο ξεπερνά τους 140 επιστήμονες, από αρκετές χώρες του κόσμου. Έχουν προγραμματισθεί 68 ομιλίες, ενώ θα υπάρχουν και 58 αναρτήσεις.Οι ομιλητές, οι περισσότεροι μέλη της Εταιρείας, θα παρουσιάσουν αποτελέσματα ερευνών που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι παιδικοί σταθμοί της Άρτας στο ΕΣΠΑ

Τη δυνατότητα της δωρεάν φιλοξενίας 180 παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του διευρυμένου Δήμου Αρταίων, δίνει η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά την «Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Συγκεκριμένα για το 2011 – 2012 εκατόν ογδόντα γονείς δεν θα πληρώσουν καθόλου τροφεία, διότι θα επιχορηγηθούν από το ΕΣΠΑ ενώ με την επιχορήγηση θα καλυφθεί και ένα μέρος του πραγματικού κόστους φοίτησης κάθε παιδιού. Στόχος όλων των προσπαθειών είναι να καλυφθεί το σύνολο των αιτημάτων και να μην μείνει κανένα παιδί εκτός των παιδικών σταθμών δήλωσε η Αντιδήμαρχος Αρταίων κυρία Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου.

Το παζάρι συζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας καλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 7μ.μ., στην αίθουσα «Σκουφάς» με μοναδικό θέμα συζήτησης το παζάρι.

277 παραβάσεις σε 1185 ελέγχους

Την εβδομάδα από 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, στην Ήπειρο διενεργήθηκαν 708 έλεγχοι σε οδηγούς αυτοκινήτων και 477 σε οδηγούς δικύκλων και βεβαιώθηκαν συνολικά 277 παραβάσεις για μέθη, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους και άλλες παραβάσεις του ΚΟΚ.

Αίτημα για αύξηση των κονδυλίων του ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ 

Επιστολή σχετικά με την επιτάχυνση υλοποίησης του Π.Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ απέστειλε στoν Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Θ. Μωραϊτη, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, αρμόδια για τα θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το αίτημα υπερδέσμευσης, για το έτος 2011, σε ποσοστό 123%  δηλαδή 76,5 εκατ. ευρώ  επιπλέον της αρχικής Επιχειρησιακής Σύμβασης Υλοποίησης (Ε.Σ.Υ.), το οποίο έχει υποβληθεί από τις αρχές Αυγούστου προς το Υπoυργείο, τονίζεται ότι βασίστηκε στην καταγραφή και ταξινόμηση των έργων που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της Περιφέρειας.

Η επιστολή για άμεση και ευνοϊκή αντιμετώπιση του αιτήματος για έγκριση της υπερδέσμευσης, συνοδεύεται και από επιπλέον αίτημα που σχετίζεται με τις «Μελέτες Κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου»,  ώστε να  επιταχυνθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Την ανάθεση της μελέτης για το ορεινό ενεργειακό χωριό και γνωμοδότησεις για μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν μονάδες υδατοκαλλιέργειας και αιολικών πάρκων θα συζητήσει στην προσεχή συνεδρίασή της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Ηπείρου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί  στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Απεργούν τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου

Τριήμερη απεργία από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου, σε αλληλεγγύη της απόφασης της Συγκλήτου και της φοιτητικής κινητοποίησης, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης αποφασίστηκε συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη, ενώ καλούνται τα Τμήματα, η Πρυτανεία και η Σύνοδος των Πρυτάνεων να μην προχωρήσουν στη συγκρότηση επιτροπών για την υλοποίηση του Νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζητά άμεσα την κατάργηση του Νόμου για τα ΑΕΙ.

Οι εκλογές αντιπροσώπων για την ΠΕΔ Ηπείρου

Σήμερα Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης είναι «εκλογή εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου».

Η εκλογή αντιπροσώπων για την Π.Ε.Δ. Ηπείρου είναι το πρώτο από τα εννέα θέματα που θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 8-9-2011, ενώ οι αντιπρόσωποι του Δήμου Ηγουμενίτσας εξελέγησαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη.

Το 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο στα Ιωάννινα

«Ιντερνετισμός» και παχυσαρκία, είναι οι δύο σύγχρονες ασθένειες που μαστίζουν παιδιά και εφήβους.

Εξήντα οκτώ παιδιά προεφηβικής ηλικίας βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο της απεξάρτησης από το «Ίντερνετ», ενώ για την παχυσαρκία σε πανελλήνια μελέτη που έγινε, ένα στα τέσσερα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Με αυτά τα θέματα και άλλα που αφορούν τα παιδιά, θα ασχοληθεί το 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Παιδοπνευμονολογικό – Παιδιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ», με τη συνεργασία της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Στα Γιάννενα η Μεσογειακή Επιστημονική Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος

Το 16ο διεθνές της συμπόσιο διοργανώνει στα Γιάννενα η Μεσογειακή Επιστημονική Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου. Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν περίπου 240 επιστήμονες από 17 μεσογειακές και από 10 μη μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν, οι οποίοι θα παρουσιάσουν 340 περίπου επιστημονικές εργασίες. Οι ενότητες του συμποσίου περιλαμβάνουν επιστημονικά πεδία όπως βιώσιμη διαχείριση υδάτων, ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει, λόγω τοπικού ενδιαφέροντος, μια επιστημονική ενότητα για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων.

Με εισιτήριο για το Λονδίνο και μετάλλια επέστρεψαν οι Ηπειρώτες κωπηλάτες

Μεγάλη επιτυχία για την Ηπειρωτική Κωπηλασία καθώς οι δύο κωπηλάτες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης αλλά και η Αλεξάνδρα Τσιάβου του Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012.

Χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέκτησε η Αθλήτρια του Ναυταθλητικού Ομίλου  Ηγουμενίτσας Αλεξάνδρας Τσιάβου και η Χριστίνας Γιαζιτζίδου στο σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η τετράκωπος των ανδρών με δύο Γιαννιώτες αθλητές του Ναυτικού Ομίλου τη πόλης: τον Γιάννη Γιάννη Τσίλη και τον Γιώργο Τζιάλλα μαζί με τους Γιάννη Χρήστου και Στέργιο Παπαχρήστο. Η Ελληνική συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με την πρόκριση του διπλού σκίφ ελαφρών βαρών των ανδρών που αποτελούν οι Παναγιώτης Μαγδανής και Λευτέρης Κόνσολας,  στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.

Έτσι η Εθνική ομάδα επιστρέφει αύριο Δευτέρα από τη Βιέννη στην Αθήνα με δυο μετάλλια στις αποσκευές της αλλά και τέσσερα εισιτήρια για την επερχόμενη Ολυμπιάδα.