Eρωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που κατατέθηκαν στη Βουλή για θέματα της Ηπείρου

syrizalogo

syrizalogoΠρος τον κ.κ. Υπουργό:

– Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

   Θέμα: Κατασκευή φράγματος στον Άραχθο

Επανήλθε στις 11/07/2012, σε ημερίδα του ΤΕΕ παραρτήματος Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα με θέμα την παρουσίαση του Προσχεδίου Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου το φλέγον ζήτημα για την τοπική κοινωνία αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο, της κατασκευής φράγματος στη θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου.

Είχε επισημανθεί και με προηγούμενη ερώτηση μας στη Βουλή η μεθόδευση για την κατασκευή του εν λόγω υδροηλεκτρικού φράγματος (Υ/Φ) μετά την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ .

Το θέμα θεωρούνταν λήξαν σύμφωνα με την αρνητική απόφαση του ΣτΕ  που με την απόφαση 3858/2007 ακύρωσε την άδεια παραγωγής Ενέργειας και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων-ΕΠΟ, ενώ έχει απορριφθεί επίσης και από το σύνολο των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της αποδημίας.

Παρ’ όλα αυτά, εντύπωση και αντιδράσεις προκάλεσε η στάση των εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ με τη νέα πρόταση συμπερίληψης του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου στο Προσχέδιο Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης. Σε σχετική ερώτηση απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ από τους φορείς και το ενδιαφερόμενο κοινό που βρίσκονταν στο ακροατήριο σχετικά με το σκεπτικό της νέας πρότασης  η απάντηση ήταν ότι «οι εργοδότες μας, μας είπαν να βάλουμε το φράγμα στην μελέτη»

Επιμένουμε και πάλι ότι η κατασκευή και τρίτου Υ/Φ στον Άραχθο, σ’ ένα ποτάμι που έχει ήδη συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο μεγάλα Υ/Φ το Πουρνάρι Ι και II, θα υποβαθμίσει την περιοχή, θα αλλοιώσει τον πολιτιστικό της χαρακτήρα και θα ακυρώσει επενδύσεις σε υποδομές που έχουν γίνει από το κράτος και από ιδιώτες σε επιχειρήσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η διάταξη του άρθρου 52 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ θα δημιουργήσει τεράστια νομικά και κοινωνικά προβλήματα αφού θα επιφέρει ανατροπές γενικότερων κατευθύνσεων των περιφερειακών χωροταξικών σχεδιασμών, γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί από το σχέδιο λεκανών απορροής η προοπτική κατασκευής 3ου Υ/Φ στον Άραχθο με ταυτόχρονη τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 52 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ., γιατί έτσι μόνο θα αποφευχθεί κάθε μελλοντικός κίνδυνος κατασκευής 3ου Υ/Φ στον Άραχθο.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να αποσύρει τα άρθρα 52 και 56 από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ;
  • Ποιο είναι το σκεπτικό της νέα συμπερίληψης του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου στο Προσχέδιο Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, παρά την απόφαση 3858/2007 του ΣτΕ;
  • Θα πάρει σαφή θέση η κυβέρνηση για το φράγμα του Αγ. Νικολάου λαμβάνοντας υπ όψιν τις τεκμηριωμένες απόψεις της τοπικής κοινωνίας και θα σταματήσει επιτέλους αυτό το σήριαλ με το συγκεκριμένο φράγμα;

Οι  ερωτώντες  βουλευτές

 

Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Κώστας Μπάρκας  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Δημήτρης Παπαδημούλης , βουλευτής Β Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Προς τον κ.κ. Υπουργό:

– Υγείας

  

Θέμα: Απαράδεκτες καθυστερήσεις και περικοπές στις εφημερίες των γιατρών των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων

            Με τη μείωση του προβλεπομένου από τον Προϋπολογισμό του 2012 κονδυλίου αποζημίωσης των εφημεριών κατά 50.000.000 € τον Μάρτιο του 2012, και παρά τη μείωση του ωρομισθίου των εφημεριών κατά 12%, αναδρομικά από την 1/1/2012, η αποζημίωση των ιατρών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων –όπως και των λοιπών νοσοκομείων της χώρας- για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2012 καταβλήθηκε μειωμένη κατά 15 % και 10% περίπου αντίστοιχα σε σχέση με την αποζημίωση που προκύπτει από τις πιστοποιημένες καταστάσεις πραγματοποιηθεισών εφημεριών που υπέβαλλαν οι Διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων.

Επίσης κατά τον μήνα Μάρτιο, το προβλεπόμενο κονδύλι του προϋπολογισμού υπολείπεται κατά 5% περίπου των πιστοποιημένων από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων πραγματοποιηθεισών εφημεριών, δηλαδή κατά 25000 Ε περίπου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και κατά 13000 € περίπου για το Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Με πρόσχημα αυτή την υπέρβαση, η ΥΔΕ Ιωαννίνων δεν εγκρίνει την καταβολή της αποζημίωσης των εφημεριών, ούτε κατά το ποσόν που προβλέπει ο προϋπολογισμός, όπως έπραξε κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Επί πλέον η Επίτροπος Ιωαννίνων, επικαλούμενη τη σχετική νομοθετική διάταξη που προβλέπει την έγκριση δαπάνης των πρόσθετων εφημεριών από την οικεία ΔΥΠΕ (στην προκειμένη περίπτωση την 6η ΔΥΠΕ) το πρώτο δεκαήμερο του επομένου μηνός, δεν εγκρίνει την καταβολή της αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012, γιατί η έγκριση της 6ης ΔΥΠΕ φέρει ημερομηνία «10 Απριλίου 2012». Να σημειωθεί ότι οι Διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν έγκαιρα και εμπρόθεσμα υποβάλει την αίτηση έγκρισης των εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν προς την 6η ΔΥΠΕ.

Τέλος, το ΓΛΚ με έγγραφό του (ΑΠ: 2/43207/0026 – 25/5/2012) θεωρεί την καταβολή του ποσού της αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών που περικόπηκαν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, από έσοδα των ΔΥΠΕ «μη σύννομη» .

Επειδή θεωρούμε  παράλογο η όποια μείωση του προϋπολογισθέντος ποσού αποζημίωσης των εφημεριών να επηρεάζει την αποζημίωση των εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν πριν την νομοθετική επικύρωση της μείωσης,

Επειδή θεωρούμε άδικο, η επίκληση των νομοθετικών διατάξεων που στόχο έχουν την έγκαιρη αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών , να χρησιμοποιείται για τη μη αποζημίωσή τους,

Επειδή σε κάθε περίπτωση θεωρούμε αντισυνταγματικό τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη εργασία των νοσοκομειακών γιατρών,

Επειδή οι  γιατροί  των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο και ιδιαίτερα οι πλέον χαμηλόμισθοι ειδικευόμενοι γιατροί.

Επειδή οι δικαιολογημένες κινητοποιήσεις τους για την πληρωμή των εφημεριών θα δημιουργήσουν δυσλειτουργία στην παροχή των υπηρεσιών από τα νοσοκομεία,

 

Ερωτάται ο Αρμόδιος υπουργός:

 

  1. 1.         Τι   μέτρα θα πάρει, ώστε να προχωρήσει άμεσα η πλήρης αποζημίωση των εφημεριών που πραγματοποίησαν οι γιατροί των νοσοκομείων των Ιωαννίνων;
  2. 2.         Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, αξιοποιώντας και τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ,  για την οριστική λύση του εφημεριακού προβλήματος των νοσοκομείων με στόχο την ασφαλή και πλήρη κάλυψη της εφημερίας των νοσοκομείων και την πλήρη και έγκαιρη αποζημίωση των γιατρών που εφημερεύουν.

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ