Ερώτηση βουλευτών της Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, με θέμα Eγκατάσταση αποθηκών ασφαλτικών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας

syrizalogo

syrizalogo

Οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Χρήστος Μαντάς, Όλγα Γεροβασίλη και Κώστας Μπάρκας, κατέθεσαν ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης αποθηκών ασφαλτικών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

– Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Εγκατάσταση αποθηκών ασφαλτικών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας

Ύστερα από προσφυγή την οποία είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, η Πρόεδρος του Γ’ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που είχε υπογράψει αρχικά (26/10/2011 λίγο πριν αντικατασταθεί) η πρώην Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και στη συνέχεια ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου. Παρά τις καθολικές αντιδράσεις από τους φορείς του Νομού Θεσπρωτίας για την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας σε μία περιοχή όπου αναπτύσσονται αποκλειστικά και μόνο ιχθυοκαλλιέργειες, το Υπουργείο ενέκρινε την σχετική Περιβαλλοντική Μελέτη για δημιουργία αποθηκών ασφαλτικών και πετρελαιοειδών στην λωρίδα της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, κοντά στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία.

Η διαμάχη για την εγκατάσταση των αποθηκών ασφαλτικών στο συγκεκριμένο σημείο κρατάει πάνω από μία δεκαετία (από το 2001). Από τότε και μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό χάρη στις καθολικές αντιδράσεις φορέων του Νομού Θεσπρωτίας. Η αδειοδότηση από την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης έγινε λίγο πριν θεσμοθετηθεί το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, το οποίο απαγορεύει μια τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή της Σαγιάδας, αλλά και λίγο πριν συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Έναν μήνα μετά (Νοέμβριος 2011) το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ειδική γραμματέας του, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, γνωμοδότησαν αρνητικά στην εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας. Η κα Καραβασίλη ζήτησε μάλιστα εναλλακτική χωροθέτηση, κρίνοντας ότι το περιβάλλον και η τοπική οικονομία θα διαταραχθούν εάν χωροθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο η μονάδα ασφαλτικών.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Πως γίνεται συνεχώς να αγνοείται η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να λαμβάνουν τις σχετικές  αποφάσεις για την εγκατάσταση των αποθηκών ασφαλτικών  λίγο πριν απαλλαγούν της θέσης ευθύνης που κατείχαν ;
  • Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος με όρους χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς που να δίνουν οριστική λύση;

 

 

Οι  ερωτώντες  βουλευτές

 

Χρήστος Μαντάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων

Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας

Κώστας Μπάρκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πρέβεζας