Eιδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

O Πρωθυπουργός στην Άρτα

Υπέρ του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ

Παραχώρηση του Ξενία στο Δήμο Αρταίων

Συστράτευση όλων των δυνάμεων για την ανάπτυξη

Εμπρηστικός μηχανισμός στην Κρανούλα

Αδειοδότηση για το ΧΥΤΑ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης

400.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα

O Πρωθυπουργός στην Άρτα

Συνοδευόμενος από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Παρασκευή την Άρτα. Τον Πρωθυπουργό συνόδευε Κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους: Χρυσοχοΐδη Μιχάλη, Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Κουτσούκο Γιάννη, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Μανιάτη Γιάννη, Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Μαγκριώτη Γιάννη, Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αηδόνη Χρήστο, Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δριβελέγκα Γιάννη, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστοφιλοπούλου Εύη, Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Μενδώνη Λίνα, Γ.Γ. Πολιτισμού.
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου πραγματοποιήθηκε στις 11.30 στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό, σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Άρτας. Την συζήτηση συντόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης

Υπέρ του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ

Η κυβέρνηση είναι υπέρ του να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας της γαλακτοβιομηχανίας της Δωδώνης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από την Άρτα σε παρέμβασή του κατά τη σύσκεψη των τοπικών φορέων, όταν τέθηκε το θέμα της πώλησης της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας.
Ζήτησε, δε οι κτηνοτρόφοι, οι τοπικοί φορείς και ειδικά οι συνεταιρισμοί να  αναλάβουν πρωτοβουλίες, είτε αγοράζοντας οι ίδιοι τις μετοχές που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα είτε συνεργαζόμενοι με άλλους συνεταιρισμούς, όπως των Καλαβρύτων, που είναι κερδοφόροι.

«Μην αφήνετε το θέμα στην τύχη», είπε ο πρωθυπουργός. «Δείτε τι συμμαχίες μπορείτε να συνάψετε. Εμείς είμαστε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας και θέλουμε όχι μόνον να παραμείνει, αλλά και να μεγαλώσει η συνεταιριστική παράδοση», επεσήμανε.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε  και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας πως απαιτείται ένα πολύ δυναμικό σχήμα, με μεγάλα κεφάλαια και πρόσβαση σε νέες αγορές, γιατί διαφορετικά δε θα μπορέσει να επιβιώσει.
Δήλωση για τη Δωδώνη έκανε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας ο οποίος σημείωσε πως το θέμα δεν είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά του υπουργείου Οικονομικών.

Παραχώρηση του Ξενία στο Δήμο Αρταίων

Την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στην Άρτα.
Βασική προϋπόθεση ωστόσο που θέτει η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού είναι να χρησιμοποιηθεί το κτίριο για δράσεις πολιτισμού και όχι για άλλους λόγους όπως π.χ. τη στέγαση υπηρεσιών. Αυτό τόνισε σε δήλωσή της αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού η Γενική Γραμματέας του υπουργείο Λίνα Μενδώνη που εξήγησε ότι απαιτείται η ψήφιση μίας τροπολογίας που προβλέπει ότι περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» όπως είναι και το ΞΕΝΙΑ Άρτας, θα μπορούν να παραχωρηθούν απλά και μόνο με μία υπουργική απόφαση. Η τροπολογία αυτή αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15 Αυγούστου. 

Συστράτευση όλων των δυνάμεων για την ανάπτυξη

Την ανάγκη συστράτευσης όλων των δυνάμεων του τόπου, πολιτικών και κοινωνικών, στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να δημιουργήσει ισχυρούς αναπτυξιακούς πυλώνες και αντίστοιχες προοπτικές στη χώρα, επισήμανε στην ομιλία του στα Γιάννινα, το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης στο χαιρετισμό του στο 2ο Τακτικό Συνέδριο Ηπειρωτών του Εξωτερικού ανέφερε  μεταξύ άλλων πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, να επιταχυνθεί το ΕΣΠΑ, να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. “Χρειάζονται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και γι’ αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να κάνουμε την Ελλάδα, μία χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις σημείωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης. Από την πλευρά του ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγ. Νιώτης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο έκανε ειδική αναφορά στην προσφορά των Ηπειρωρών ευεργετών στο ελληνικό έθνος.

Εμπρηστικός μηχανισμός στην Κρανούλα

Εμπρηστικό μηχανισμό εντόπισαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κρανούλα Ιωαννίνων.

Αδειοδότηση για το ΧΥΤΑ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης

Την πρόθεσή του να υπογράψει την αδειοδότηση για την προσωρινή λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, επανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα του ΧΥΤΑ Ελληνικού μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως θα υπογράψει την άδεια λειτουργίας του έργου. Παράλληλα, τόνισε πως κανείς δεν έδωσε γραπτή διαβεβαίωση για τρίχρονη λειτουργία του έργου.

Υπέρ της αδειοδότησης λειτουργίας του έργου τάχτηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση για λειτουργία ΧΥΤΑ και όχι τη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Βασίλης Ζιώβας εξέφρασε τη θέση της παράταξης, να μη λειτουργήσει καν ο ΧΥΤΑ ανεξάρτητα από την έκβαση της εκδίκασης στο ΣτΕ.  Ο Γ. Παπαδημητρίου από το ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο τόνισε, ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η συνέχεια λειτουργίας της Δουρούτης, θα πρέπει να απασχολούν και τους κατοίκους του Ελληνικού. Τάχτηκε υπέρ της τριετούς λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Ο Ν. Ζήκος από την πλευρά του χαρακτήρισε ατομική βόμβα την κατάσταση στη Δουρούτη, προσθέτοντας όμως, ότι το ίδιο θα γίνει και στο Ελληνικό, εφόσον λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, μίλησε για εκβιαστικά διλήμματα προς τους κατοίκους του Ελληνικού, με πρόσχημα τις διοξίνες που εκλύονται από τη φωτιά στη Δουρούτη, ενώ οι φορείς του Ελληνικού που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων προσφυγών.

400.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα

Στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών προσπαθειών, που καταβάλουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και ειδικότερα της λαθρεμπορίας τσιγάρων, συνελήφθη, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, ένας 41χρονος αλλοδαπός οδηγός φορτηγού οχήματος (ψυγείο) με επικαθήμενο, διότι μετέφερε ποσότητα τσιγάρων, κρυμμένη κάτω από χαρτοκιβώτια με κατεψυγμένες πατάτες, χωρίς νόμιμα παραστατικά κατοχής και διακίνησης, με σκοπό τη μεταφορά τους στο εξωτερικό. 400.000 πακέτα ήταν ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι διαφυγόντες δασμοί του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε 1.300.000 ευρώ!