Επίδομα μητρότητας και στις ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ

eggyos-gynaika-me-koumparaΜε κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών καθορίζονται το ύψος, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις άμεσα ασφαλισμένες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), σε εφαρμογή του ν.4097/2012.

Το ύψος του 150 ευρώ μηνιαίως και θα καταβάλλεται εφάπαξ

Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ μηνιαίως για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, θα καταβάλλεται εφάπαξ και θα χορηγείται για τοκετούς που θα λαμβάνουν χώρα από 1.1.2015. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι να μη δικαιούται η ωφελούμενη επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Θεσπίζεται για πρώτη φορά για τις αυταπασχολούμενες γυναίκες το επίδομα μητρότητας

Με την απόφαση θεσπίζεται για πρώτη φορά για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες – άμεσα ασφαλισμένες του Ο.Α.Ε.Ε. (βιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές κ.α.) το επίδομα μητρότητας, όπως προβλέπεται για τις γυναίκες με μισθωτή απασχόληση. Το επίδομα χορηγείται για την ενίσχυση της μητρότητας και του εισοδήματός τους, με στόχο την προώθηση της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε. με τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων.

Διασφαλίζεται το επίδομα μητρότητας στο σύνολο των γυναικών ελευθέρων επαγγελματιών

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι συμπληρωματική αντίστοιχης κοινής υπουργικής απόφασης του περασμένου Σεπτεμβρίου, με την οποία θεσπίστηκε επίδομα μητρότητας και για τις άμεσα ασφαλισμένες του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κ.α.). Έτσι, με τις δύο αποφάσεις, διασφαλίζεται ότι το σύνολο των γυναικών ελευθέρων επαγγελματιών θα λαμβάνει επίδομα μητρότητας.

Α. Μπέζας: Στόχος μας η κάλυψη των κενών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης, ο Υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας δήλωσε: «Η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την εφαρμογή μέτρων και δράσεων, που στηρίζουν εργασιακές ομάδες συμπολιτών μας, ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή επεκτείνεται και στον ΟΑΕΕ. Στόχος μας είναι η κάλυψη κενών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και η αποκατάσταση παραλείψεων του παρελθόντος».