Υλοποίηση του Έργου GRETA από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.

greta

gretaΤο έργο GRETA “Γεωαναφερόμενες Πληροφορίες για Περιβαλλοντικές Εφαρμογές βασιζόμενες σε Τηλεπικοινωνιακές Υποδομές” έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013” και συχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από το ΕΤΠΑ και 25% από Εθνικούς Πόρους. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε 33 μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.650.000 EUR με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας να είναι 294.000 EUR.

Το Εταιρικό Σχήμα, πέραν της  Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., αποτελείται από έξι (6) εταίρους οι οποίοι προέρχονται από την Ιταλία (Ένωση Δήμων της “Grecia Salentina” –  Ένωση Δήμων της “Terre di Acaya e di Roca” – Δήμος του Otranto – Οργανισμός Λιμένος Bari) και την Ελλάδα (Δήμος Νικολάου Σκουφά – Ινστιτούτο Τεχνολογιάς Υπολογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος”).  

Το έργο GRETAστοχεύει στην δημιουργία και παροχή καινοτόμων εργαλείων και υπηρεσιών μέσω ασυρμάτων δικτύων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εφαρμογές και υπηρεσίες ασφάλειας που δημιουργούν “ένα ασφαλές περιβάλλον για διακοπές και διαμονή”. Άλλοι στόχοι του έργου είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους καθώς και θα συνδράμουν στην αποδοτική προβολή και προώθηση της περιοχής. Τέλος, πολύ σημαντικό στόχο αποτελεί η ανάπτυξη σταθερών και αποδοτικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας και της ανταλαγής τεχνογνωσίας.   

Στα πλαίσια του έργου Greta ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις:

Επέκταση Ασυρμάτου Δικτύου (WiFi) Δημόσιας Πρόσβασης στο Διαδίκτυο και Δικτύου Κορμού: Επεκτείνεται και βελτιώνεται το υφιστάμενο ασύρματο δίκτυο δημόσιας πρόσβασης στο διαδίκτυο με στόχο να επιτευχθεί η κάλυψη των χώρων συνάθροισης τουριστών και πολιτών. Με τη νέα του δομή θα παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης της Ηγουμενίτσας και στο Δρέπανο καθώς και στα αγκυροβόλια της Σαγιάδας και των Συβότων.

Ανάπτυξη Πλατφόρμας Διαδικτυακής Τηλεόρασης (WebTV): Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες θα παράσχει πολυμεσικό και πολυγλωσσικό περιεχόμενο στη νέα πλατφόρμα διαδραστικών υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης προς τους τουρίστες και τους επισκέπτες, αποσκοπώντας στη κατάλληλη τουριστική προβολή της περιοχής.  

Υλοποίηση Σύγχρονης Διαδικτυακής Εφαρμογής WebGIS: Αναπτύσσεται μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα που αξιοποιεί διαδικτυακούς χάρτες για την προβολή σημείων ενδιαφέροντος με πλούσιο συνοδευτικό πολυμεσικό υλικό. Ο χρήστης θα μπορεί να λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες καθώς και οδηγίες πρόσβασης προς τα επισκέψιμα σημεία προκειμένου να οργανώσει καλύτερα την περιήγηση του.

Εφαρμογές Κινητών Τηλεφώνων (Mobile Applications): Δύο σύγχρονες εφαρμογές με ικανότητα δρομολόγησης και προβολής πολυμεσικού περιεχομένου, οι οποίες θα προβάλλουν το τουριστικό απόθεμα της περιοχής θα είναι διαθέσιμες για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android και iOS.

Ανάπτυξη Πλατφόρμας Αποστολής Σύντομων Γραπτών Μυνημάτων (SMS): Αξιοποιώντας τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα είναι εφικτή η αποστολή σύντομων γραπτών μυνημάτων με χρηστικές πληροφορίες στο κινητό του χρήστη που θα έχει δηλώσει ότι θέλει να λαμβάνει σχετική ενημέρωση.     

Ανάπτυξη Πλατφόρμας Διαδικτυακής Τηλεφωνίας (VoIP): Στοχεύοντας στη μείωση των λειτουργικών του εξόδων ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας υλοποιεί ένα εναλλακτικό δίκτυο τηλεφωνίας νέας γενιάς μέσω του οποίου τα τηλεπικοινωνιακά κόστη αναμένεται να μειωθούν δραστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευθείτε τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας  http://www.olig.gr/.