H Περιφέρεια ενημερώνει

perifereia

perifereiaΣΤΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: «Ενισχύουμε το τουριστικό ρεύμα από την Ιταλία»

Στη Διημερίδα για την «Ολοκληρωμένη και Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εμβολιασμού των ΡΟΜΑ

Πρόσκληση για πρόωρη συνταξιοδότηση καπνοπαραγωγών

Συνάντηση εργασίας για τα ΤΟΠΣΑ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: «Ενισχύουμε το τουριστικό ρεύμα από την Ιταλία»

            Η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε αισθητή την παρουσία της στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση BTM (Borsa Mediterranea del Turismo), που πραγματοποιήθηκε  στη Νάπολη της Ιταλίας, από τις 30 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου 2012. Είναι η πρώτη φορά που η Ήπειρος είχε το δικό της αποκλειστικό περίπτερο και μάλιστα φιλοξένησε τον ΕΟΤ του Μιλάνου. Η επιλογή αυτή καταδεικνύει την σημασία που δίδεται στην τουριστική αγορά της Ιταλίας, που αποτελεί μια ισχυρή δεξαμενή τουριστών για την περιοχή της Ηπείρου.

            Κατά τις δύο πρώτες ημέρες τις έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις Ελλήνων επαγγελματιών του τουρισμού με Ιταλούς τουριστικούς πράκτορες, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης έγιναν συστηματικές προσπάθειες προώθησης της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού από τα ιταλόφωνα στελέχη της Περιφέρειας και με έντυπα τα οποία είχαν εκδοθεί στην ιταλική γλώσσα.

            Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Περιφέρειας,  ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, – και αρμόδιος για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Ηπείρου-,  κ Στράτος Ιωάννου, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης έκανε επαφές με παράγοντες του Ιταλικού τουρισμού, σε μια προσπάθεια να εντείνει το ενδιαφέρον της Ιταλικής αγοράς για την Ήπειρο. Στα πλαίσια των συναντήσεών του,  έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό της Ιταλίας (Napoli TV) και σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έγιναν επαφές με την Costa Crociere για κρουαζιέρες και την ακτοπλοϊκή εταιρία Grimaldi με αντικείμενο την προβολή της Ηπείρου  στο περιοδικό τους  που διανέμεται σε 60.000 επιβάτες.  

Στη Διημερίδα για την «Ολοκληρωμένη και Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη

Στη Διημερίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, με θέμα: «Ολοκληρωμένη και Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», που έγινε στην Αθήνα,  παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και υπεύθυνη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη.

Δημιουργική και αποτελεσματική συζήτηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ ειδικευμένων εισηγητών από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασαν την εμπειρία των χωρών τους σε δόκιμες και επιτυχημένες πρακτικές διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΦΟΣΔΑ, δικαιούχων Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων και διαχειριστών έργων Περιβάλλοντος  της χώρας μας.

Στην παρέμβαση της η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε στα παρακάτω:

·   Τόνισε την ανάγκη η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω εποικοδομητικές συνεργασίες με μεταφορά της προηγμένης τεχνογνωσίας όσον αφορά την υλοποίηση του πλήρη κύκλου των συναφών έργων που διαθέτει η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, προς τις Περιφέρειες της χώρας μας, οι οποίες διακρίνονται για τη θέληση, την επιμονή αλλά και τον ορθολογικό σχεδιασμό των έργων που αφορούν την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων – ΠΕΣΔΑ.

·  Υπενθύμισε στον Υπουργό ΠΕΚΑ, την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, να ενσωματώσει σε μία πρόταση χρηματοδότησης και υλοποίησης την αποκατάσταση των 38 υπολειπόμενων ΧΑΔΑ στη γεωγραφική της αρμοδιότητα, και πρότεινε η «καλή πρακτική» αυτή να ακολουθηθεί για το σύνολο των ΧΑΔΑ της χώρας ώστε να εξαλειφθεί η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργεί η συνεχιζόμενη λειτουργία και μη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

·  Σημείωσε ότι: Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου είναι σταθερά προσανατολισμένη, σε πλήρη συμμόρφωση με τα οριζόμενα στην Κοινοτική αλλά και Εθνική Περιβαλλοντική Νομοθεσία στα:

  1. o   Προώθηση δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικής φύσεως δραστηριότητες επίδειξης καλών πρακτικών.
  2. o   Ανακύκλωση, με προώθηση και της διαλογής στην πηγή.
  3. o   Μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του μεγάλου οργανικού κλάσματος των αποβλήτων είτε μέσω ανάκτησης υλικών ή μέσω παραγωγής ενέργειας, κάτι που εφαρμόζεται σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη του 2012.

«Είναι αλήθεια, ότι έχουμε ακόμη δρόμο ανηφορικό και δύσκολο για την υλοποίηση αυτών των στόχων. Κυρίως όμως θα πρέπει να εξασφαλίζουμε μέσω της εφαρμογής τεχνικά άρτιων και επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων αλλά και κυρίως σε κλίμα κοινωνικής συναίνεσης σαν αποτέλεσμα νηφάλιου και ουσιαστικού διάλογο, χωρίς λαϊκισμούς, εμμονές και προκαταλήψεις, την σκοπούμενη περιβαλλοντική προστασία» δηλώνει η κ. Καλογιάννη.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εμβολιασμού των ΡΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος εμβολιασμού των ΡΟΜΑ που διαμένουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Εμβολιάστηκαν 60 παιδιά και περίπου 100 ενήλικες ελέγχθηκαν για φυματίωση με εμβόλια που διέθεσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.  

Η Περιφέρεια εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το Δήμο Ζίτσας που διέθεσε το γήπεδο για τη συγκέντρωση των ΡΟΜΑ, το «Χαμόγελο του Παιδιού» που διέθεσε τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» το οποίο διέθεσε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας, ως επίσης και την 8η Μεραρχία που έστησε τις σκηνές και συνέδραμε το έργο των συνεργείων.

Μετά την επιτυχή έκβαση της πρωτοβουλίας, που υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία με το Γ.Ν. «Γ. Χατζηκώστα» και το «Χαμόγελο του Παιδιού», η Περιφέρεια εξετάζει τώρα τη δυνατότητα εμβολιασμού των ΡΟΜΑ που διαμένουν στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες.

Πρόσκληση για πρόωρη συνταξιοδότηση καπνοπαραγωγών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους καπνοπαραγωγούς για την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Μέτρου 113 «Πρόωρη Συνταξιοδότηση Καπνοπαραγωγών». Η ανωτέρω Πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ αφορά καπνοπαραγωγούς και υλοποιείται με βάση τις υπ. αριθ 863/25-1-2012 KYA (ΦΕΚ 219/Β΄/9-12-2012) και 2656/29-2-2012 (ΦΕΚ 753/Β΄/14-3-2012).

Όλοι οι δικαιούχοι του Μέτρου 113 μεταξύ άλλων πρέπει να:

  1. Είναι γεννηθέντες από την 1η Μαΐου 1948 έως και την 1η Μαΐου 1951,
  2. Έχουν ενεργοποιήσει εκτατικά δικαιώματα καπνού προερχόμενα από καπνά το έτος 2009,
  3. Μεταβιβάζουν σε διάδοχο, την εκμετάλλευσή τους με τουλάχιστον 10ετή μίσθωση ή/και με πλήρη μεταβίβαση νομής και κυριότητας.

Το Μέτρο 113 αποσκοπεί στην εξασφάλιση ενός ελάχιστου οικογενειακού εισοδήματος στον αποχωρούντα γεωργό, και ταυτόχρονα στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού μέσω μεταβίβασης της εκμετάλλευσής του σε έναν διάδοχο, νέο ηλικιακά γεωργό, ο οποίος θα αυξήσει το μέγεθος της εκμετάλλευσης που θα δημιουργηθεί.

Οι αιτήσεις ενίσχυσης-φακέλων υποψηφιότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά στους διαδικτυακούς τόπους της ΕΥΕ ΠΑΑ-Ανταγωνιστικότητα (http://www.agrotikianaptixi.gr) και στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (http://www.opekepe.gr) από τις 4/4/2012 έως και τις 5/5/2012.

Η κατάθεση των εκτυπωμένων αιτήσεων και των δικαιολογητικών θα γίνεται στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 15 Μαΐου.

Συνάντηση εργασίας για τα ΤΟΠΣΑ

Η ενημέρωση και η κινητοποίηση των φορέων της Ηπείρου για τη δημιουργία συμπράξεων και την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση στη δράση «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)» ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Γιάννινα.

Η δράση «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ, αφορά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, με την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της Ηπείρου (αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών) που ενημερώθηκαν για τα βασικά σημεία της πρόσκλησης και των συνημμένων αρχείων αυτής, καθώς και για το φάκελο εξέτασης της Διαχειριστικής Αρχής.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων του πρώτου κύκλου αξιολόγησης είναι η 2α Μαΐου 2012, ενώ η αξιολόγηση των προτάσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Ιουνίου 2012.

Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για θέματα Υγείας) κ. Οδυσσέας Πότσης, ο οποίος υπογράμμισε τα οφέλη της δράσης για την Ήπειρο. Ζητούμενο για την Περιφερειακή Αρχή, συνέχισε, είναι η συνεργασία των φορέων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού με τη συγκρότηση συμπράξεων μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, όπου θα μπορούν να μετέχουν όλοι οι φορείς, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ως Περιφέρεια Ηπείρου. Το μείζον είναι να εισρεύσει και το τελευταίο ευρώ στην Ήπειρο. Την παρούσα χρονική στιγμή, που η χώρα έχει μια οικονομική δυσπραγία, δεν θα αρνηθούμε ούτε ένα ευρώ που θα περάσει υπό οποιαδήποτε μορφή στην Περιφέρεια Ηπείρου», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Στην ενημερωτική συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων της Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Ν. Τσομπίκος, εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών, Πωγωνίου, Δωδώνης, Ζαγορίου, Β. Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Πρέβεζας και Σουλίου. Ακόμη, παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πρ. Χατζηεφραιμίδης, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων της Ηπείρου, της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε., του BIC Ηπείρου, του ΤΕΙ Ηπείρου, του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, καθώς και ΚΕΚ της περιοχής.