H ομιλία του Βασ. Γιόγιακα στο Φιλιάτι

giogiakas

giogiakasΑγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Αγαπημένοι μου συμπατριώτες από τους Φιλιάτες,

Σας ευχαριστω όλους θερμά για την υποδοχή σας εδώ σήμερα στους Φιλιάτες. Τους Φιλιάτες που είναι έτοιμοι να στείλουν το μήνυμα της νίκης της Δημοκρατικής μας Παράταξης σε κάθε γωνιά της Θεσπρωτίας, σε κάθε απόδημο Θεσπρωτό.

Βρίσκομαι εδώ σήμερα κοντά σας, όπως κοντά σας βρισκόμουν πάντα και πορευόμασταν μαζί! Γιατί εμείς μαζί κάναμε πολλά για τη Θεσπρωτία, μαζί μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ακόμα περισσότερα για το μέλλον των παιδιών μας με τη Νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 25 του Γενάρη.

Σήμερα από εδώ, από τους Φιλιάτες, γεννιέται μια νέα δυναμική. Σήμερα εδώ, από τους Φιλιάτες, η συσπείρωση γίνεται πραγματικότητα! Σήμερα εδώ, από τους Φιλιάτες, στέλνουμε το μήνυμα ότι η νίκη είναι κοντά. Με κινητοποίηση! Με συστράτευση! Με αγώνα!

Φίλες και Φίλοι,

Στεκόμουν πάντα δίπλα σας, είμαι ένας από εσάς και μαζί μιλούσαμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Για αυτό, άλλωστε, είμαι και σήμερα εδώ. Για να πούμε για ακόμη μια φορά αλήθειες! Μεγάλες και γενναίες αλήθειες! Αλήθειες που ίσως κάποιους τους πονάνε…

Εμείς δεν ανήκουμε σε εκείνους που θέλουν να παίξουν την Πατρίδα μας «στα ζάρια». Και δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας παρασύρει με ψεύτικες υποσχέσεις. Με ένα καινούργιο «λεφτά υπάρχουν»…

Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι όταν πριν δυόμιση χρόνια η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η χώρα ήταν μισό βήμα πριν τη χρεοκοπία.

Κι αυτό θα ήταν ολέθριο για τον τόπο. Θα ήταν ολέθριο για το μέλλον των παιδιών μας. Γι’ αυτό και με μπροστάρη σ’ αυτό τον αγώνα τον Πρόεδρό μας, το σημερινό και αυριανό Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ματαιωθεί αυτό.

Είναι αλήθεια ότι δυόμιση χρόνια μετά, η Ελλάδα μας, η χώρα που κάποιοι ήθελαν να οδηγήσουν στο γκρεμό, έβγαλε πλεόνασμα, κατάφερε να μηδενίσει το Έλλειμά της!

Είναι αλήθεια οτι ύστερα από μια ύφεση έξι χρόνων, καταφέραμε ως χώρα να κάνουμε μια κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας.

Είναι αλήθεια ότι με τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της χώρας μας, έχουμε πιάσει τους στόχους για να βγούμε απο τα Μνημόνια. Να υπογράψουμε τη συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Να προχωρήσουμε με ανάπτυξη. Χωρίς άλλη πια ταλαιπωρία. Χωρίς άλλες πια θυσίες. Με μια ανεργία η οποία σταθερά μειώνεται μήνα το μήνα τους τελευταίους εννέα μήνες.

Με όλους τους διεθνείς οργανισμούς να προβλέπουν σημαντική Ανάπτυξη για αυτό το χρόνο, για το 2015, και ακόμη μεγαλύτερη για τον επόμενο, για το 2016.

Αυτές είναι μεγάλες αλήθειες που δεν μπορούν να μας τις αμφισβητήσουν!

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση όλων των εποχών. Την πρόσκληση της ανάληψης των ευθυνών μας. Γιατί η αναμέτρηση της Κυριακής δεν αφορά απλά το μέλλον μιας παράταξης, το μέλλον ενός κόμματος, κάποιων προσώπων ή ορισμένων προσωπικών φιλοδοξιών…

Η αναμέτρηση της Κυριακής αφορά στο μέλλον του τόπου μας για τις επόμενες δεκαετίες. Η αναμαμέτρηση της Κυριακής πρέπει να κερδηθεί στο όνομα του μέλλοντος των παιδιών μας.

Κι αυτό το μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας, της ελπίδας του τόπου μας δε μπορεί να είναι έξω από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, έξω από το ευρώ, έτσι όπως ακριβώς την ονειρεύονται τα λόμπι της δραχμής.

Είναι αλήθεια, ότι η μάχη που δώσαμε και δίνουμε όλοι μας είναι δύσκολη. Γιατί αυτές τις ημέρες περίσσεψαν ο λαϊκισμός και η υποσχεσιολογία ορισμένων.

Σε αυτή την ακατάσχετη και κενή περιεχομένου υποσχετολογία δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από τις αλήθειες της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης μας, αλήθειες που μόνο ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να εγγυηθεί για το αύριο της πατρίδας μας.

Ο δρόμος για να συνεχιστεί η Ανάπτυξη είναι με μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και φορολογικές μειώσεις. Έτσι ακριβώς, όπως έχουν υποθεί δια στόματος του σημερινού και αυριανού Πρωθυπουργού.

– Με μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος. Για όλες τις κλίμακες! Με τον ανώτερο συντελεστή να υποχωρεί σταδιακά από το 42% που είναι σήμερα και από το 45% που ήταν πριν την κρίση, στο 33%!

– Με μειώσεις σε όλα τα υψηλά κλιμάκια του ΦΠΑ! Όπως εκείνο που μειώθηκε για την εστίαση από το 23% στο 13%.

– Με μειώσεις στο φόρο της ακίνητης περιουσίας για να διευρυνθεί η φορολογική βάση .

– Με μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα αρχίσει να μειώνεται από το 2015 και θα συνεχίσει να μειώνεται, ώσπου να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ από 1,43% που είναι σήμερα.

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αποδοθεί τελικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να μπορεί ο Δήμαρχος, να μπορεί ο Περιφερειάρχης να είναι αυτόνομος, με δικά του χρήματα. Να είναι υπεύθυνοι, αναπτυξιακοί και όχι «ζητιάνοι» εκείνοι οι οποίοι εκλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην περιφέρεια.

Και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που έχουν πλήρη απαγόρευση χρήσης γης- θα πάρουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έτσι, όπως ακριβώς σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία. Ενώ όσοι έχουν μερική απαγόρευση, θα πάρουν και μερική απαλλαγή.

Ενώ ήδη έχει μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%.

Έχει πάρει αναστολή για 2 χρόνια ο φόρος υπεραξίας…

Και τέλος, η μεγάλη τομή, που θα γίνει κι αυτή σταδιακά έτσι ακριβώς όπως σχεδιάζει η παράταξή μας, είναι η μείωση στο φόρο των κερδών του επιχειρηματία, στο 15% από το 25% που είναι σήμερα. Δε γίνεται διαφορετικά. Δε γίνεται να μπορείς να πεις ότι θα έχεις Ανάπτυξη συνεχή και οι διπλανές σου χώρες να έχουν το 1/3 της φορολογίας που βάζεις εσύ. Επόμενο είναι ο ξένος ή και ο Έλληνας, να πηγαίνει στη Βουλγαρία ή να πηγαίνει στην Τουρκία ή να πηγαίνει αλλού. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει.

Και βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που έχει ήδη δώσει τη μεγάλη ανακούφιση με τις 100 δόσεις για όσους χρωστούσαν στην εφορεία ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά και με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια στις τράπεζες.

Η παράταξή μας είναι εκείνη που εγγυάται ότι δε θα υπάρξει άλλη μείωση και μισθών και εισοδημάτων και συντάξεων!

Φίλες και φίλοι:

Την Κυριακή, ψηφίζουμε για την ανάπτυξη, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που μεγαλώνει τα εισοδήματα!

Την Κυριακή ψηφίζουμε για την κοινωνική δικαιοσύνη!

Την Κυριακή ψηφίζουμε για την ασφάλεια!

Η Κυριακή αυτή, ας γίνει γιορτή ενότητας των Ελλήνων.

Φίλες και Φίλοι,

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες της Υπερήφανης Επαρχίας των Φιλιατών,

Συγχωρέστε μου τη συναισθηματική φόρτιση που μου γεννά το γεγονός ότι από αυτά τα ιερά χώματα της γης που με γέννησε, της γης που με ανάθρεψε και αναθρέφει τα παιδιά μου, σήμερα ζητώ την εμπιστοσύνη σας, ώστε να συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου από ένα άλλο μετερίζι, από το μετερίζι της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι για εμένα προσωπικά εξαιρετική τιμή, η πρόταση της μεγάλης Φιλελεύθερης παράταξής μας, να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιό της, στην πιο κρίσιμη καμπή στην ιστορίας της πατρίδας μας.

Και δεν μπορώ να σας κρύψω ότι αποδέχθηκα την πρόσκληση παύλα πρόκληση αυτή με περίσσευμα ενθουσιασμού, αλλά και γεμάτος προβληματισμό.

Ενθουσιασμό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου απο την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Εμπιστοσύνη την οποία έχω κερδίσει με μάχες, μάχες που δώσαμε μαζί, εμπειρία, γνώσεις, πίστη, θέληση και ήθος πολιτικό!

Οι μάχες, όμως, που μαζί έχουμε δώσει από άλλα μετερίζια είναι εκείνες που δικαιολογούν και τον προβληματισμό μου. Γνωρίζω, ωστόσο, καλά ότι όλοι μαζί ενωμένοι και πάλι θα τα καταφέρουμε.

Έχω πίστη στη Μεγάλη Φιλελεύθερη Δημοκρατική Παράταξη!

Έχω πίστη στον ηγέτη αυτής, στον Αντώνη Σαμαρά!

Έχω πίστη σε κάθε μια και καθέναν από εσάς ξεχωριστά!

Φίλες και Φίλοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Η Χώρα βυθισμένη στην πενταετή μνημονιακή ύφεση, μόλις τώρα κάνει το πρώτο βήμα, με τη μικρή αχτίδα του φωτός, και βρίσκεται στο τέλος του σκοτεινού τούνελ.

Με τις αιματηρές θυσίες όλων μας, αγγίζουμε την ελπίδα.

Όμως, ο δρόμος είναι ακόμα ανηφορικός και με πολλά εμπόδια.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη, δεν έρχεται με άλματα. Όμως, ήδη είμαστε όρθιοι και με βήμα σταθερό, θα φτάσουμε στο σημείο συνάντησης, με την νεότερη ιστορία μας.

Φίλες και Φίλοι,

Όλοι, σήμερα, μιλάνε για το τέλος της μεταπολιτευτικής εποχής, την οποία οι σύγχρονες σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας, τη χρέωσαν, με σωρεία λαθών, κυρίως εκείνων, που, με την ψήφο όλων μας, είχαν στα χέρια τους τη διαχείριση του μέλλοντός μας. Αυτός είναι και ο λόγος, που, σήμερα, από τούτα τα μονοπάτια της ιστορικής επαρχίας Φιλιατών, σας κοιτώ κατάματα, για να σας διαβεβαιώσω:

Ότι ζητώ την ψήφο σας όχι για να ικανοποιήσω προσωπικές μου φιλοδοξίες, αλλά για να χαράξουμε μαζί ένα δρόμο διαφορετικό από εκείνον που αμαυρώθηκε από απαράδεκτες συμπεριφορές, λάθη και διχασμούς.

Κατά συρροή λάθη, εγκληματικά, που μας ταπείνωσαν. Λάθη που οδήγησαν τα παιδιά μας στην αγανάκτηση. Λάθη που οδήγησαν στην απαξίωση.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, σας κοιτώ στα μάτια και ζητώ την ψήφο σας για να διεκδικήσουμε αυτά που αναλογούν στον τόπο μας, αυτά που οφείλουμε στο αύριο των παιδιών μας.

Ας βάλουμε από εδώ σήμερα ένα τέρμα στις μαυρογιαλούρικες δηλώσεις και στα ατέρμονα θα … θα… δια μέσω των οποίων ….συρρέουν εκαττομύρια στην επαρχία Φιλιατών, στη Θεσπρωτία ολόκληρη.

Η Θεσπρωτία, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία είναι στο χέρι μας να αξιοιποιήσουμε για να πάψουμε πια να είμαστε ο… φτωχός συγγενής.

Ο ακρίτας της Μουργκάνας, δικαιούται να έχει εξασφαλισμένη την ασφάλεια του, την ασφάλεια της περιουσίας του, την ασφάλεια των συνόρων της πατρίδας του.

Όσοι επιθυμούν να ελέγχουν πολιτικούς, με σκυμμένο κεφάλι, πολιτικούς που τρέφονται από την ικανοποήση των ατομικών μικροπολιτικών τους συμφερόντων, ας ψάξουν να βρουν άλλον.

Το ιατρείο μου θα με περιμένει!

Φίλες συμπατριώτισες , Φίλοι συμπατριώτες:

• Είναι αδιανόητο, για κάθε θεσπρωτό βουλευτή, να μην αντιδρά δυναμικά και αποτελεσματικά στην κατάργηση, ουσιαστικά της φύλαξης των εθνικών συνόρων.

• Είναι αδιανόητο, για θεσπρωτό πολιτικό, να παρακολουθεί ανήμπορα ή αδιάφορα, τον μαρασμό του ιστορικού νοσοκομείου και την ουσιαστική διάλυση του συστήματος υγείας στον τόπο του.

Γιατί άραγε εγκαταλείφθηκε το αρδευτικό της Σκάλας Φιλιατών, χωρίς παράλληλα, οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, να έχουν την παραμικρή ενημέρωση ;

Φίλες και Φίλοι,

Η επαρχία Φιλιατών, δεν αποκόπηκε από το ιστορικό παρελθόν.

Αν το ’40 απέτρεψε τη φασιστική εισβολή, σήμερα είναι σε θέση να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός, ότι οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς, από τα γεωργικά πανεπιστήμια, επιβάλλουν την εκμετάλλευση κάθε δυνατότητας της περιοχής, όπως των αρωματικών φυτών της Μουργκάνας, από τα οποία πλουτίζουν κάποιοι ξένοι, που λαθραία τα εκμεταλλεύονται.

Όλα τα παραπάνω, δεν απαιτούν χρήματα και μόνο χρήματα.

Χρειάζεται και απαιτείται , θέληση και όραμα από εμάς για να διεκδικήσουμε για τον τόπο μας, όσα κάποιοι προσπαθούν να του στερήσουν.

Οι αγώνες μας, η εμπειρία μου, η αστείρευτη αγάπη για τον τόπο μου είναι γερά εφόδια στη φαρέτρα μου στον κοινό μας αγώνα για το αύριο των παιδιών μας. Γιατί σε αυτό τον αγώνα εγώ και εσείς θα είμαστε πάντα συνοδοιπόροι. Γιατί οι δρόμοι μας τόσα χρόνια δε χώρισαν και δε θα χωρίσουν ποτέ!

Με γνωρίζετε πια όλοι σας καλά. Γνωρίζετε ότι είμαι χρόνια κοντά στα προβλήματα του τόπου μου, γνωρίζετε ότι έχω ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις, ότι τολμώ να σας κοιτάξω έναν-έναν στα μάτια και να σας πω την αλήθεια. Είμαι ένας από σας.

Ζητώ τη δική σας στήριξη, γιατί γνωρίζω ότι έχουμε μπροστά μας σημαντικές μάχες να δώσουμε. Μάχες που όμως μπορούμε να τις κερδίσουμε. Να τις κερδίσουμε διεκδικώντας το σήμερα και το αύριο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας!

Δώστε μου την εντολή να διασφαλίσουμε, ότι δε θα σταματήσει αυτό που με κόπο ξεκίνησε η παράταξή μας και ο Αντώνης Σαμαράς!

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου!

Με τη νίκη!