H Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας

laiki

laikiΒασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση για την ψήφιση του  προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας του οικονομικού έτους 2019

·         Ο προϋπολογισμός που συζητάμε ,είναι ο πρώτος «μεταμνηνονιακός» για τον Δήμο μας.  Αλλά με το «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» ακόμα πάνω από το κεφάλι μας,  με σαφείς εντολές και κατευθύνσεις μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Με ελεγκτικούς μηχανισμούς για ακόμα πιο ασφυκτικούς ελέγχους  από τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» , που διαδέχθηκε τον «ΚΑΛΛIΚΡΑΤΗ».

·          Αυτά πρέπει  να  γράφονται στην εισήγηση  και να υπάρχει ένα μέτωπο διεκδίκησης απέναντι τους. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι είναι της «μοίρας μας γραφτό» να παίρνουμε 497.000 ευρώ ΣΑΤΑ. Τι έργα μπορείς να κάνεις με αυτά τα χρήματα; (Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου προβλέπει έργα ύψους 35 εκ. ευρώ). Για αυτό είναι μονόδρομος η διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος.

·         Ο κρατικός προϋπολογισμός ,που πρόσφατα ψηφίστηκε, προβλέπει μειωμένη χρηματοδότηση για τους Δήμους. Αλλά προβλέπει για το 2019, ότι θα οι Δήμοι θα παρουσιάσουν  πλεόνασμα 224 εκ ευρώ. Προφανώς αυτό θα προκύψει από την φορολόγηση των δημοτών, που στην πλειοψηφία τους είναι εργατικά, λαϊκά στρώματα, που τα έχει ήδη τσακίσει η άγρια κρατική φορολογία.(ΦΠΑ,ΕΝΦΙΑ κλπ)

·         Στόχος της κυβέρνησης αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων είναι η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και η «οικονομική αυτοτέλεια» των Δήμων. Να λειτουργεί δηλαδή ο δήμος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σαν Α.Ε. Αυτό μπορεί γίνει μόνο με την επιβολή νέων φόρων και επιβαρύνσεων στους κατοίκους των. Ήδη μόνο σε υπηρεσίες με ανταποδοτικό χαρακτήρα, επιτρέπονται οι προσλήψεις. Σε αυτή κατεύθυνση είναι και η πρόταση Μητσοτάκη για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους. Αυτή η κατεύθυνση για «οικονομική αυτοτέλεια» των δήμων είναι προφανώς αντιλαϊκή για αυτό και πρέπει να καταδικασθεί και να οργανωθεί μέτωπο εναντίον της. Αυτό δεν το κάνει η εισήγηση που είναι προσαρμοσμένη στις κυβερνητικές κατευθύνσεις.

·         Δεν στεκόμαστε ούτε θα επιμείνουμε στα νούμερα που είναι γραμμένα. Αυτά άλλωστε μπορούν και να αλλάξουν στην πορεία, με τις αναμορφώσεις που κάθε χρόνο γίνονται. Το πρόβλημα είναι η κατεύθυνση που δίνει ο προϋπολογισμός.  Για να είναι αναπτυξιακός πρέπει κατά ανάγκη να είναι διεκδικητικός. Να είναι καταγεγραμμένες και ιεραρχημένες οι λαϊκές ανάγκες και πως και από πού θα διεκδικηθούν τα απαιτούμενα ποσά.

·         Να σημειώσουμε ότι για αντιπυρική προστασία προβλέπεται το ποσό των 58.000 ευρώ. Το ποσό είναι ανεπαρκέστατο , μολονότι υπάρχει η εμπειρία από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Για αντιπλημμυρικά έργα προβλέπονται 550.000 ευρώ μολονότι έχουμε στον Δήμο μας εμπειρία από πλημμύρες  και  τα προβλήματα είναι καταγεγραμμένα, συζητημένα στο Δ.Σ. , όπως και τα κονδύλια που απαιτούνται. Για την  αντισεισμική προστασία δεν υπάρχει καν κωδικός. Λες και δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα φυσικά φαινόμενα δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε ,αλλά για να μην φταίει η «κακιά η ώρα»  πρέπει να παίρνονται μέτρα από πριν ώστε να περιορίζουμε τις συνέπειες από αυτά. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται από την εισήγηση.

·         Σας είναι γνωστό ότι τέτοια  προγράμματα πολιτικής προστασίας δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. ,γιατί υπάρχει η γνωστή πολιτική «κόστους και οφέλους». Είναι μεν προγράμματα που ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες ,αλλά δεν δίνουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους.( Όπως λ. χ. οι αυτοκινητόδρομοι από όπου εισπράττονται τα διόδια. )Τα  500 εκ. ευρώ  δε που έταξε ο κ. Τσίπρας για την πολιτική προστασία δεν είναι στον κρατικό προϋπολογισμό. Η Λ.Σ. πιστεύει ότι τέτοια ζητήματα που έχουν σχέση την καταστροφή ζωών και περιουσιών πρέπει να μπαίνουν μπροστά στην ιεράρχηση για πάλη, για διεκδίκηση μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα  και τους Μ.Φ. του τόπου. Πράγμα που δεν το κάνετε. Θα το κάνει το λαϊκό κίνημα με τους φορείς του..

·         Σε αυτή την κατεύθυνση η Λ.Σ. καλεί τους κατοίκους του Δήμου να αγωνιστούν για όλα αυτά τα ζητήματα που μας δυσκολεύουν την ζωή. Έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια λειτουργία του Δήμου που δεν θα στηρίζεται στο εάν θα εγκριθεί κάποιο πρόγραμμα από την Ε.Ε. η αν αυτό που εμείς σχεδιάζουμε συμπίπτει με τους στόχους και επιδιώξεις της Ε.Ε. που κατά κύριο λόγο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλά  με αν  χρειάζεται και απαιτείται για να ικανοποιήσει να λαϊκές ανάγκες που στον Δήμο μας είναι πολλές και μεγάλες.  

·         Τέλος ο προϋπολογισμός που μας παρουσιάζετε είναι και πλασματικός. Στον κωδικό 219.07 είναι γραμμένο το έσοδο 1,756,286 ευρώ από την είσπραξη μισθωμάτων από αστικά δημοτικά ακίνητα παρελθόντων ετών. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων δεν θα εισπραχθεί, αφού είναι γνωστές και συζητημένες στο Δ.Σ. αυτές  οι περιπτώσεις.

·         Καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας ,που στην συντριπτική τους πλειοψηφία  ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους και τους Μ.Φ. και να οργανώσουν την πάλη τους για μια ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τους καλούμε να πλαισιώσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. Να  ενισχύσουν και εκλογικά την Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές του  Μάη το 2019.

 Ηγουμενίτσα  22/12/2018

       Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

        Δώρης Δήμας