Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Ημερίδα Έναρξης του Έργου: IntActPlan

Πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, στους Άγιους Σαράντα της Αλβανίας, στις 26 Φεβρουαρίου 2013, η Ημερίδα Έναρξης του Έργου: «IntActPlan: Ολοκληρωμένες Δράσεις για την Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΜΜΕ της διασυνοριακής περιοχής και τη Δημιουργία Ευκαιριών Διείσδυσης σε Νέες Αγορές», που υλοποιείται στο πλαίσιο του IPA Διασυνοριακού Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ 2007 – 2013».

Επικεφαλής Εταίρος του Έργου είναι το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, ενώ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αυλώνας είναι ο Επικεφαλής Εταίρος της Αλβανικής πλευράς και το EU BIC Ηπείρου ο τρίτος Εταίρος.

Η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, που συμμετείχε στην Ημερίδα Έναρξης του Έργου, απαρτίζονταν από τον Πρόεδρο, κ. Αλέξανδρο Πάσχο, τον Διοικητικό Προϊστάμενο του Επιμελητηρίου κο Πέτρος Ζουμπούλης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Την έναρξη εργασιών της Ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αυλώνας, κ. Arben Brestani, ενώ χαιρέτησαν: ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, κ. Αλέξανδρος Πάσχος, η Διευθύντρια του BIC Ηπείρου, κα Κατερίνα Φιλίππου και ο Περφερειάρχης Αγίων Σαράντα κος Γεώργιος Μάνος. Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας των Άγιων Σαράντα και πολλοί πολίτες (γύρω στα 100 άτομα).

Στην Ημερίδα εκπρόσωποι των Εταίρων παρουσίασαν τα προφίλ των φορέων τους και μίλησαν για τις ευκαιρίες που δημιουργεί η υλοποίηση των δράσεών του στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της διασυνοριακής περιοχής, ενώ τα μέλη της Πιλοτικής Διασυνοριακής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου (Υπεύθυνοι Έργου των Εταίρων) ανέλυσαν το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ 2007-2013) και το Έργο “IntActPlan” (στόχοι, Πακέτα Εργασίας, Δράσεις, αναμενόμενα αποτελέσματα, κτλ.).

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση της Πιλοτικής Διασυνοριακής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου, τα μέλη της οποίας συζήτησαν την πρόοδο υλοποίησης του Έργου, τις ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα για την έγκαιρη υλοποίηση των δράσεων, διοικητικά και οικονομικά θέματα.

Το Έργο “IntActPlan” στοχεύει στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανταγωνιστικότητας και εδαφικής συνοχής μέσω μιας νέας στρατηγικής για διεθνοποίηση των ΜΜΕ της διασυνοριακής περιοχής. Τον πυρήνα του αποτελούν οι ακόλουθες δράσεις:

  • Εργαλεία ανάπτυξης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΜΜΕ (Επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ΜΜΕ, κτλ.).
  • Στοχευμένα Επιχειρηματικά Σεμινάρια.
  • Συγκεκριμένες επιχειρηματικές εκδηλώσεις (Επιχειρηματικές Αποστολές, συμμετοχές σε Εκθέσεις του εξωτερικού, Εργαστήρια ανταλλαγής απόψεων).
  • Ενέργειες δημοσιότητας και κινητοποίησης και εκδηλώσεις για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συμμετοχής των ενδιαφερομένων.