«Δένουν τα πλοία στα λιμάνια» οι ναυτεργάτες του πορθμείου Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας

Τετράωρες στάσεις εργασίας ανακοίνωσαν για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, οι ναυτεργάτες της Κέρκυρας , αντιδρώντας στην «αδιαφορία» όπως τη χαρακτηρίζουν, των πλοιοκτητών για διάλογο, προς επίλυση ζωτικών ζητημάτων που αφορούν την τοπική κοινωνία αλλά και τους ίδιους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου των Ναυτεργατών «Άγιος Σπυρίδων», τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια την ερχόμενη Δευτέρα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και την ερχόμενη Τρίτη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 4 το απόγευμα.

Η απόφαση αυτή των ναυτεργατών επήλθε μετά την «άκαρπη» όπως τη χαρακτηρίζουν συνάντηση με τους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας, για θέματα που αφορούν τη συλλογική σύμβαση εργασίας των πορθμείων εσωτερικού, εργασιακά, αλλά και την ακινησία πλοίων κλειστού τύπου. Στη συνάντηση, όπως καταγγέλλει το σωματείο ναυτεργατών στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Χρήστος Βιτουλαδίτης, «οι πλοιοκτήτες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενώ δύο εξ αυτών έστειλαν αναρμόδιους για τα θέματα εκπροσώπους τους».

Να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες της περιοχής είχαν προειδοποιήσει προ ημερών ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα με εκπροσώπους της Ένωσης Εφοπλιστών Πορθμείων με την ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία στην Αθήνα, όπου και τότε η συνάντηση δεν έβγαλε «λευκό» καπνό.

Η ανακοίνωση των ναυτεργατών της Κέρκυρας

Μετά την πρώτη άκαρπη συνάντηση της ένωσης εφοπλιστών πορθμείων με την ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία, το σωματείο μας ζήτησε συνάντηση με τους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, για την επίλυση διαφορών που αφορούν τη συλλογική σύμβαση εργασίας πορθμείων εσωτερικού, εργασιακά ζητήματα και την ακινησία πλοίων κλειστού τύπου.

Στη συνάντηση εκτός του κεντρικού λιμενάρχη Ηγουμενίτσας και εκπροσώπου του κεντρικού λιμεναρχείου Κέρκυρας προσήλθαν εκπρόσωπος μιας μόνο εταιρείας της γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και μιας εταιρείας της γραμμής Ηγουμενίτσα – Λευκίμμη, οι οποίοι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν και θα έπρεπε να μεταφέρουν τα αιτήματα. Όπως είναι προφανές η παντελής αδιαφορία για διάλογο προς επίλυση ζωτικών θεμάτων που μας απασχολούν αλλά και την τοπική κοινωνία, από την υποβάθμιση της γραμμής με την απομάκρυνση των κλειστού τύπου πλοίων, τις πεντάμηνες ακινησίες κατά τη χειμερινή περίοδο και την άνιση κατανομή δρομολογίων, μας αναγκάζει να αντιδράσουμε αρχικά με τετράωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 από ώρα 8π.μ. έως 12 μεσημέρι και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 από ώρα 12 μεσημέρι έως 4μ.μ. Καλούμε τα μέλη μας σε γενικές συνελεύσεις τη Δευτέρα στις 9 το πρωί και την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα συνελεύσεων του ΟΛΚΕ.

Τέλος ζητάμε την κατανόηση του επιβατηγού κοινού για την ταλαιπωρία που θα του προξενήσουμε, πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούν ότι τα αιτήματα δεν αφορούν μόνο τους ναυτεργάτες αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.