Η τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας

laiki

laikiΗ τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας κατά την ενημέρωση του Δημάρχου στο Δ.Σ. της 29/01/2018

• Ευχαριστούμε το Δήμαρχο και το πρόεδρο του Δ.Σ. για τις ευχές τους, για τη νέα χρονιά. Επιτρέψτε μας όμως να θυμίσουμε ένα στίχο του Βάρναλη : «από τα τσακάλια δεν γλυτώνεις με ευχές και παρακάλια»

• Πολύ γρήγορα αυτά εμφανίστηκαν στην πόλη μας τόσο για το ξεπούλημα του λιμανιού όσο και για την κατάργηση του ΤΕΙ, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του Δημάρχου.

• Πιστεύουμε ότι δεν αρκεί απλά να αναφέρουμε τα προβλήματα αλλά πρέπει να επισημαίνουμε τις αιτίες που τα δημιουργούν και να αναπτύσσουμε αγώνες για την λύση τους.

• Συμφωνούμε να γίνει σύσκεψη για το θέμα του ΤΕΙ. Αλλά πρέπει να καθορίσουμε τόσο το περιεχόμενο της όσο και συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο. Η αντίθεση μας πρέπει να είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Μπορεί να υπάρχουν ευθύνες σε βουλευτές ή και σε μέλη της επιτροπής αλλά ΟΛΟΙ τους υλοποιούν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. (Σας είναι γνωστή η ιστορία του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα.) Αποτελεί κεντρική κυβερνητική πολιτική. Δεν μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα προς θετική κατεύθυνση αν δεν κοντραριστούμε με αυτή την πολιτική. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ απλά συνεχίζει την πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων.

• Η επίσκεψη του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στη πόλη μας έκανε καθαρό ότι άρχισε η διαδικασία του ξεπουλήματος του λιμανιού. Το πώς αυτό θα γίνει ,αν δηλαδή το πάρουν όλο, ή κομμάτι το κομμάτι ή και με την παραχώρηση που φαίνεται να προκρίνεται, λίγο πρέπει να μας ενδιαφέρει. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι στο παραλιακό μέτωπο κουμάντο θα κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που κύριο μέλημα τους έχουν την αύξηση της κερδοφορίας τους και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

• Αναφέρθηκε από προηγούμενο ομιλητή η αναγκαιότητα επέκτασης του παραλιακού ποδηλατοδρόμου. Προφανώς συμφωνούμε. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι από την μελέτη για την κατασκευή μαρίνας, όπως επίσημα παρουσιάστηκε από την ΟΛΗΓ Α.Ε., το κομμάτι του πεζόδρομου από το ξεκίνημα του μέχρι και το τέλος του ΤΕΙ πάει στην μαρίνα. Την μελέτη αυτή την γνωρίζει ο Δήμαρχος που ήταν παρών στην παρουσίαση. Οι υπόλοιποι την πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εμείς καταψηφίσαμε την παραχώρηση του χώρου για κατασκευή μαρίνας. Αλλά κ. συνάδελφοι εσείς που ψηφίσατε υπέρ, τέτοιο σχεδιασμό είχατε υπό όψη σας; Αυτό είναι το όραμα σας για την πόλη μας; Ο πλήρης αποκλεισμός για τους κατοίκους από το παραλιακό μέτωπο; Πρέπει να το ξαναφέρετε για συζήτηση. Τώρα όλοι ξέρουμε. Πρέπει να αντιδράσουμε. Πρέπει να αντιδράσει συνολικά ο λαός ο οποίος δεν έχει πάρει χαμπάρι τι πάει να γίνει. Σοβαρές ευθύνες για αυτό έχει η Δημοτική Αρχή η οποία ενώ γνωρίζει τα σχέδια, δεν τα αποκαλύπτει, δεν τα αναδεικνύει, δεν τα αντιπαλεύει ώστε να μην υλοποιηθούν. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται συνένοχος της κυβέρνησης σε αυτά.

• Αναφέρθηκε επίσης για ενημέρωση σχετικά με την «επένδυση» της REPSOIL. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει ξανά να έλθει το θέμα στο Δ.Σ. για συζήτηση για να εκφράσουμε την αντίθεση μας σαν Δ.Σ.. Τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις σε όλη την Ήπειρο. Τόσες που το υπουργείο αναγκάστηκε να κάνει για αυτό το θέμα «φροντιστήριο» στους κυβερνητικούς βουλευτές της Ηπείρου. Φαίνεται τα βρίσκουν σκούρα με τις απαντήσεις που δίνουν στους ψηφοφόρους τους.

Ηγουμενίτσα 01/02/2017

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δώρης Δήμας