Πραγματοποιήθηκε η ποδηλατική διαδρομή «Για έναν καθαρό Καλαμά»

filiati

filiatiΠραγματοποιήθηκε την Κυριακή 08 Ιουλίου 2012 η ποδηλατική διαδρομή «Για έναν καθαρό Καλαμά» από τις Φιλιάτες μέχρι τη Σαγιάδα. Με καλοκαιρινό καιρό 32 ποδηλάτες φορτώσαμε τα ποδήλατα και με λεωφορείο φύγαμε από τη Λεωφ. Δωδώνης (Στρατολογία) ώρα 08.45 και φτάσαμε Φιλιάτες ώρα 10.00. Εκεί προστέθηκαν και άλλοι 14 ποδηλάτες από Ιωάννινα και Φιλιάτες.

Όλοι μαζί με τη συνοδεία αντιπροσωπείας του Δήμου Φιλιατών υπό τον αντιδήμαρχο κ. Στεργίου και τον Πρόεδρο Κεραμίτσας κ. Κοψίδη, της Τροχαίας, των Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του ΕΕΣ Ιωαννίνων και την επιβεβαίωση κάλυψης του ΕΚΑΒ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, ξεκινήσαμε για τον Καλαμά.

Στην αρχή της διαδρομής προς Σμέρτο μια «μικρή ανηφορίτσα», όπως μας είπαν, αποδείχτηκε δύσκολη «ανηφοράρα» και επί πλέον λόγω του ήλιου και της ζέστης έγινε ακόμη πιο δύσκολη. Όμως το επόμενο τμήμα της ποδηλατικής διαδρομής μέχρι το φράγμα του Καλαμά, τη Γιτάνη και τη Σαγιάδα ήταν απολαυστικό.Στη Γιτάνη προσφέρθηκε κρύο νερό και σάντουϊτς , που ήταν ότι πιο κατάλληλο. Την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο έκανε η αρχαιολόγος κα Φάτσιου, την οποία επίσης ευχαριστούμε θερμά.

Η Γιτάνη, ή «Τα Γίτανα» όπως φαίνεται από μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα επιγραφή να είναι το όνομα της παλιάς αυτή Πόλης , είχε στην ακμή της περί τους 7.000 κατοίκους και κτίστηκε περί το 350 π.Χ. σε έναν φυσικά οχυρωμένο χώρο, όπου περικλείεται από τον Καλαμά και το βουνό της Βρυσέλας. Επικεφθήκαμε την αγορά, το Πρυτανείο και το Θέατρο χωρητικότητας 4.000 θέσεων.

Μετά συνεχίσαμε την ποδηλατική διαδρομή προς Σαγιάδα, δίπλα από τον αγωγό άρδευσης της περιοχής (παράγονται όλων των ειδών οπωροκηπευτικά), όπου φτάσαμε καταμεσήμερο περίπου, ώρα 14.00. Στη συνέχεια οι ποδηλάτες είχαν 3 ελεύθερες ώρες για μπάνιο στη θάλασσα και φαγητό στα εστιατόρια της παραλίας, όπου διαπιστώσαμε, ότι οι τιμές ήταν ικανοποιητικές και το φαγητό θαυμάσιο. Ώρα 17.20 ξεκινήσαμε για την επιστροφή και φτάσαμε στα Ιωάννινα, λίγο κουρασμένοι αλλά πολύ ευχαρισρημένοι, ώρα 18.30. Η επόμενη εκδήλωση του ΟΦΠΙ είναι 22 Σεπτεμβρίου, παγκόσμια Ημέρα «Πόλη χωρίς αυτοκίνητο».

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!