Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: «Διαμαρτυρία για την μετακίνηση προσωπικού Αστυνομικών Υπηρεσιών Ν. Θεσπρωτίας»

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

            Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον έντονο προβληματισμό που μας προκάλεσε η διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, με την οποία αστυνομικοί που υπηρετούν σε τμήματα συνοριακής φύλαξης και δίωξης λαθρομετανάστευσης  του Νομού Θεσπρωτίας αποσπώνται για δύο μήνες στη Θράκη. Η συγκεκριμένη διαταγή αφορά και αστυφύλακες, πρώην συνοριοφύλακες, οι οποίοι στελεχώνουν πλέον μάχιμες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας.

            Η Αστυνομική Διεύθυνση Νομού Θεσπρωτίας έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο στον νομό μας και ειδικότερα στον τομέα της λαθρομετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών.

            Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Δ/νσης με αποτέλεσμα να μείνει ο νομός μας ανοχύρωτος μπροστά στο λαθρομεταναστευτικό κύμα και τη διακίνηση ναρκωτικών που διεξάγεται κατεξοχήν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και τη φύλαξη περιουσιών και πολιτών εν μέσω τουριστικής περιόδου.

            Κατανοούμε τις υπηρεσιακές ανάγκες που οδήγησαν στην διαταγή αυτή, θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Νομού Θεσπρωτίας, ενός ακριτικού νομού που πρόσφατα αντιμετώπισε αύξηση της λαθρομετανάστευσης και τη δημιουργία καταυλισμών στον χώρο του λιμένα Ηγουμενίτσας, το οποίο με την συμβολή της Αστυνομίας έχει πλέον περιοριστεί και σχεδόν εξαλειφθεί. Μία αποδυνάμωση όμως του προσωπικού φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει στην ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση της λαθρομετανάστευσης και χωρίς την απαραίτητη συμβολή της Αστυνομίας δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

            Για του παραπάνω λόγους αλλά και για εξασφάλιση της επαρκούς αστυνόμευσης και της φύλαξης των συνόρων παρακαλούμε να εξαιρέσετε τους αστυνομικούς του  Νομού Θεσπρωτίας ή τουλάχιστον να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα μετατεθούν καθώς οι ανάγκες και η γεωγραφική θέση του Νομού απαιτούν την μεγαλύτερη δυνατή αστυνομική κάλυψη.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Αλέξανδρος Πάσχος