«Να σταματήσει ο διασυρμός της Ελλάδας»

Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε σε συνέντευξή του στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, ZDF, να σταματήσει η αρνητική ρητορική εναντίον της Ελλάδας.

Ο προκάτοχος της Άγκελα Μέρκελ , που βρίσκεται αυτό το διάστημα σε διακοπές στην Κω, επέρριψε στον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ότι εκμεταλλεύεται τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση ίδιων πολιτικών στόχων. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κάλεσε μάλιστα τη Γερμανίδα καγκελάριο να επαναφέρει σε τάξη τον Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος έχει κάνει το τελευταίο διάστημα αυστηρές δηλώσεις για την Ελλάδα:

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας προσπαθεί με την ρητορική του εναντίον της Ελλάδας να σώσει τη θέση του ως επικεφαλής των Φιλελευθέρων και αυτό είναι βέβαια εντελώς λανθασμένο. Εύχομαι η καγκελάριος Μέρκελ να πει ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Αυτή η στάση διακυβεύει το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης και επιπλέον οι Έλληνες δεν αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση» σχολίασε στην πρωινή ζώνη του ZDF ο πρώην Γερμανός καγκελάριος.

Να παραμείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα

Για αρνητική ρητορική κατά της Ελλάδας κατηγορεί ο πρώην Γερμανός καγκελάριος τον Φ. Ρέσλερ

Φίλιπ Ρέσλερ απέρριψε πάντως κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του πρώην Γερμανού καγκελαρίου. Απαντώντας στις δηλώσεις Σρέντερ υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμούν μία δυνατή, κοινή Ευρώπη με ισχυρό νόμισμα. Για επιτευχθούν αυτά, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρέσλερ, έχουν θεσπιστεί κοινοί κανόνες, οι οποίοι «πρέπει να τηρούνται από όλους», όπως τόνισε, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Από την πλευρά του ο Γκέρχαρντ Σρέντερ άσκησε κριτική αναφορικά με τους χειρισμούς της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και κάλεσε τους Γερμανούς πολιτικούς να σταματήσουν να διασύρουν με δηλώσεις τους τη χώρα:

«Εύχομαι και περιμένω η Ελλάδα να παραμείνει (στην ευρωζώνη). Δεν θα είναι απλό, αλλά είναι εφικτό. Θεωρώ ότι ορθώς επισημάνθηκε ότι στην αρχή έγιναν λάθη, ότι δεν δράσαμε όσο γρήγορα χρειαζόταν. Η Γερμανία επιδεικνύει αλληλεγγύη, θα περίμενα όμως περισσότερα. Πάνω από όλα εύχομαι να σταματήσει ο διασυρμός της Ελλάδας» δήλωσε κλείνοντας ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

ZDF / Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

πηγή:http://www.dw.de