Συνεδρίασε η Πανηπειρωτική Γραμματεία του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»

avrio

avrioΣυνεδρίασε χθες το απόγευμα στην Παραμυθιά η Πανηπειρωτική Γραμματεία της περιφερειακής παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Στη συνεδρίαση πήραν μέρος τα μέλη των Γραμματειών των 4 περιφερειακών ενοτήτων της Ηπείρου και ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου.

 Η Γραμματεία επισημαίνει την κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού από την πολιτική των μνημονίων, τον αντιδραστικό και  συγκεντρωτικό χαρακτήρα του «Καλλικράτη» και τονίζει την ανάγκη της ανατροπής αυτού του θεσμικού πλαισίου και της αντικατάστασής του από ένα νέο Καταστατικό Χάρτη της Αυτοδιοίκησης, που μπορεί να προωθήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Με την έννοια αυτή η παράταξη υποστηρίζει το αίτημα για προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού ως αφετηρία εξελίξεων και για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό δεν αναιρεί φυσικά την ανάγκη της προετοιμασίας των δυνάμεων της παράταξης για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια πολιτικών εξελίξεων. Η Γραμματεία επισημαίνει την ολοκληρωτική αποτυχία της σημερινής Περιφερειακής Αρχής του κ. Καχριμάνη και επειδή δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από την πολιτική πτώχευσης του ελληνικού λαού και επειδή στηρίζει ενεργητικά την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, των συλλογικών αγαθών και του περιβάλλοντος και επειδή διοικεί την Περιφέρεια με δεσποτικό, πελατειακό και αδιαφανή τρόπο και με πλήρη υποτίμηση των συλλογικών της οργάνων και διαδικασιών.

Η Γραμματεία τονίζει ότι είναι ανάγκη η Ήπειρος να αλλάξει σελίδα. Βασική επιδίωξη της παράταξης είναι η συγκρότηση μιάς προοδευτικής – αντιμνημονιακής, αντικαθεστωτικής και αντιδεξιάς – πλειοψηφίας με στόχους την ενεργοποίηση των πολιτών, την κατάληψη της περιφερειακής εξουσίας, την ανακοπή κατ’ αρχήν της καταστροφικής πορείας και το άνοιγμα του δρόμου για ένα εναλλακτικό πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης και ανάπτυξης της Περιφέρειας της Ηπείρου, που θα υπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολλών, θα προστατεύει τα συλλογικά αγαθά και το περιβάλλον και θα στηρίζεται στη λαϊκή συμμετοχή και το δημόσιο έλεγχο. Υλοποιώντας την επιδίωξη αυτή, οι τοπικές Γραμματείες της παράταξης θα αναλάβουν την πρωτοβουλία διερευνητικών επαφών με πρόσωπα και συλλογικότητες με βάση τα κριτήρια της πολιτικής συμφωνίας αλλά και της προσωπικής και συλλογικής αξιοπιστίας.

Η Γραμματεία αξιολογεί ως θετική – και μαχητική και τεκμηριωμένη – την παρουσία της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκτιμάει τη βελτίωση της αποκεντρωμένης λειτουργίας της σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων (νομών), την οποία θεωρεί ως κατάκτηση δημοκρατικής λειτουργίας σε σύγκριση με άλλα περιφερειακά σχήματα, και συμφωνεί στην ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας ενός εναλλακτικού προγραμματικού λόγου σε κρίσιμους τομείς για το μέλλον της Ηπείρου και των πολιτών της. Για το σκοπό αυτό η παράταξη θα διοργανώσει ειδικές ημερίδες στις 4 πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων. Παράλληλα το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» θα αξιοποιήσει τη θερινή περίοδο για να διευρύνει τις επαφές του με τους Ηπειρώτες πολίτες της υπαίθρου.

Τέλος η Γραμματεία του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» εκφράζει για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη και την ενεργητική συμμετοχή της παράταξης στους αγώνες των απολυμένων ή προς απόλυση σε όλη την κλίμακα του δημόσιου τομέα (Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαίδευση, δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, υγεία κλπ.), των απλήρωτων και απολυμένων εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα και των ανέργων αλλά και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου ενάντια στις μεθοδεύσεις των ιδιοκτητών της «Δωδώνης», καλώντας σε μαχητική παρουσία στο αυριανό συλαλητήριο.

25-7-2013