«Οι κρουαζιέρες από την κόλαση»: Το ντοκιμαντέρ του Channel που ξεκινά με την τραγωδία του Norman Atlantic!

norman

normanΜε την τραγωδία του Norman Atlantic το ξημέρωμα της 28ης Δεκεμβρίου του 2014, όταν 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο μισθωμένο πλοίο από την ANEK που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα, λίγο μετά την αναχώρησή του από την Ηγουμενίτσα, ξεκινά η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Channel 4 «Κρουαζιέρες από την κόλαση».

Στη σειρά, που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στις 20:00 το βράδυ (ώρα Βρετανίας) θα παρουσιαστούν απίστευτες εικόνες από ναυτικές ταγωδίες.

Το τρέιλερ που προβάλλει το Channel 4 είναι ενδεικτικό του τι θα μεταδώσει το βρετανικό κανάλι. Σε ένα πλάνο φαίνεται ένα τεράστιο πλοίο εκτοπίσματος 200.000 τόνων να γίνεται καρυδότσουφλο από τα τεράστια κύματα.  Σε ένα άλλο πλάνο φαίνονται ορισμένα σωσίβια να κουνιούνται βιαία ενώ η καταιγίδα χτυπάει το πλοίο.

Στη σειρά θα μεταδοθούν πλάνα με επιβάτες να «ταξιδεύουν» μέσα σε εστιατόρια πλοίων μαζί με πιάτα, ποτήρια και άλλα έπιπλα. «Μένουμε ακέραιοι ελπίζοντας ότι δεν θα πεθάνουμε» ακούγεται να λέει ένας ταξιδιώτης.

Το ναυάγιο

Το πλοίο είχε αναχωρήσει λίγο νωρίτερα από την Ηγουμενίτσα. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στοίχισε τη ζωή σε 31 άτομα (12 νεκροί και 19 αγνοούμενοι) ενώ σε 64 ανήλθαν οι τραυματίες. «Αμέλεια τόσο κατά τη φόρτωση των οχημάτων όσο και κατά την εκκένωση του πλοίου» διαπιστώνει το πόρισμα των Ιταλών ερευνητών. Έξι μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το πλοίο πριν από τους επιβάτες!

Στο πόρισμα αναφέρεται πως η φόρτωση των φορτηγών οχημάτων έγινε άναρχα και οι πρίζες ισχύος του πλοίου δεν επαρκούσαν για όλα τα φορτηγά ψυγεία. Έτσι οι οδηγοί, παρέμειναν στα γκαράζ του πλοίου – μια πρακτική απαγορευμένη από τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας –  και κράτησαν αναμμένους τους κινητήρες για να ψύχουν τα φορτία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε ένα από αυτά, η οποία εξαπλώθηκε αστραπιαία. Αποδιοργάνωση και χάος επικράτησε κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, με μέλη του πληρώματος να εγκαταλείπουν το πλοίο, πριν τους επιβάτες.

Αυτό υποστηρίζεται από τον εισαγγελέα του Μπάρι ο οποίος, μετά από 3 χρόνια, έκλεισε τις έρευνες ασκώντας διώξεις εναντίον 30 ατόμων και των δύο εταιρειών, Visemar και Anek Lines.

Τα ευρήματα λιμεναρχείου του Μπάρι δείχνουν μια σειρά αμελειών, κυρίως όσον αφορά την εκτίμηση των κινδύνων κατά τη φόρτωση αλλά και την οργάνωση της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, που προκάλέσαν το ναυάγιο και το θάνατο των επιβατών. Οι έρευνες στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπάρι από το Φεβρουάριο του 2015, διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια Τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων, έκαναν λόγω για “κακή κατασκευή του συστήματος πυρόσβεσης πυρόσβεσης και για απροετοίμαστο πλήρωμα”.