Ηγουμενίτσα: Εντάσεις για τα LED…

Η ενεργειακή αναβάθμιση και η αντικατάσταση των λαμπτήρων προκαλεί αντιδράσεις και συγκρούσεις στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με δύο παλιότερες αποφάσεις, το 2017 και το 2018 είχε αποφασίσει την συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε το έργο να ωριμάσει μέσω του μηχανισμού ELENA και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί.

Πριν από μερικές ημέρες ωστόσο και με εισήγηση του Δημάρχου τα πράγματα άλλαξαν.

Ο Δήμος αποχωρεί από τη συνεργασία και από τον δήμαρχο έμειναν σαφή υπονοούμενα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Περιφέρειας Ηπείρου και την δυνατότητά της να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους προγράμματα.

Η συνέχεια έρχεται δια ανακοινώσεων.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Γόγολος, τονίζει ότι η αλλαγή στις απόψεις της Δημοτικής Αρχής έχουν να κάνουν με εσωκομματικές διαφωνίες ή με μικρά παιχνίδια εξουσίας στα οποία αρέσκονται οι κατέχοντες αυτήν.

«Βεβαίως, περιμένω και την αντίδραση της Περιφέρειας Ηπείρου στο σκεπτικό του Δήμου Ηγουμενίτσας, για την αποχώρησή του από το πρόγραμμα ELENA.

Θέλω να πιστεύω ότι στην περίπτωση αυτή, δεν θα ισχύσει αυτό που ο λαός σοφά λέει: Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια…», σημειώνει.

Στη συνέχεια ο κ. Γόγολος τονίζει:

Στις 29.04.2019 το γραφείο Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου εισηγείται με σχετικό έγγραφο στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την έγκριση διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο “Προμήθεια φωτιστικών LED και κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος τηλεδιαχείρισης δικτύων και έγκριση της 67/2016 μελέτης προϋπολογισμού 277.500,00 Euro, η οποία γίνεται αποδεκτή κατά τη συνεδρίαση της 04.05.2020”

Αφορά, όπως περιγράφεται, στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός (1) κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος τηλεδιαχείρισης δικτύων ηλεκτροφωτισμού και διακοσίων τριάντα (230) φωτιστικών σωμάτων για την πόλη της Ηγουμενίτσας. Ήτοι, τα εκατόν δέκα τρία (113) από αυτά θα είναι με βραχίονα κατάλληλα για οδοφωτισμό για την παραλιακή οδό Αγ. Αποστόλων – Εθν. Αντιστάσεως – 28ης Οκτωβρίου, τα εκατόν πέντε (105) θα είναι κρεμαστού τύπου κατάλληλα για αστικούς δρόμους για την οδό Κύπρου και τις παρόδους της και τα δώδεκα (12) θα είναι τύπου κορυφής κατάλληλα για πλατείες και πεζόδρομους για την κεντρική παιδική χαρά επί της παραλιακής οδού Εθν. Αντιστάσεως.

Παίρνοντας τη θέση του απλού ενεργού πολίτη και για να καθαρίσει το “ομιχλώδες τοπίο” που προέκυψε από τα προαναφερόμενα.

Ερωτώ:

Η συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα Ιταλία 2014 – 2020 έπαιξε ρόλο στην αποχώρηση του Δήμου από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου;

Συγχαίρω τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηγουμενίτσας για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης από το 2016. Γιατί άραγε το 2017 στην εισήγησή σας τις είχατε απαξιώσει ; Τι δεν γνωρίζατε ; Τι άλλαξε από μέσα στους τελευταίους 6 μήνες ; Γιατί από ότι γνωρίζω ο ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας παραμένει το ίδιο.

Η έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος από την Οικονομική Επιτροπή μία ημέρα πριν το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα ήταν ενισχυτικό της απόφασης σας για την αποχώρηση από το ELENA ; Γιατί δεν έγινε καμία αναφορά ;

Προς τί η ψευδής αναφορά σας κ Δήμαρχε στην αρχή της εισήγησής ” …και ο Δήμος Πρέβεζας έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου “ ; Μήπως «θολώνατε» το τοπίο, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις;

Αυτού του μεγέθους ήταν η περίφημη ενεργειακή αναβάθμιση που κάνατε λόγο στις προεκλογικές σας ανακοινώσεις, η οποία καλύπτει το 4% των αναγκών του Δήμου;

Τα υπόλοιπα επτά χιλιάδες εκατόν είκοσι (7.120) φωτιστικά σώματα που αφορούν το σύνολο του Δήμου, πότε θα αντικατασταθούν και πόσο θα κοστίσουν και μέχρι να γίνει πράξη, πόσα επιπλέον θα πληρώνει ο Δήμος;

Τα μισά από τα διακόσια τριάντα (230) φωτιστικά που προτείνετε να αντικατασταθούν κατά την περιγραφή που κάνετε, είναι προφανές ότι ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΟΛΗγ Α.Ε. Γιατί τα αλλάζετε τότε; Για τον ίδιο λόγο θυμηθείτε, εγκαλέσατε την Περιφέρεια Ηπείρου.

Τελικά … Μήπως χρειάζεται περισσότερο φώς στο Δήμο Ηγουμενίτσας ;