Let’s do it… κάθε μέρα!

Με την ευχή… να διατηρούμε τη Θεσπρωτία καθαρή, κάθε μέρα, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι δράσεις του Let’s do it Greece 2017, μια προσπάθεια οι πολίτες να καθαρίσουν ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μία μόνο μέρα.

Τριανταπέντε και πλέον σύλλογοι και φορείς της Θεσπρωτίας, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, προσπάθησαν μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο να καθαρίσουν, αλλά και ταυτόχρονα να αναδείξουν τα σημεία εκείνα της Θεσπρωτίας, που χρήζουν όχι περιστασιακής αλλά καθημερινής φροντίδας.  

Οι πηγές του Αχέροντα, τα Στενά του Καλαμά, σχολεία, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι, δρόμοι και παιδικές χαρές, ήταν οι στόχοι των εθελοντών που συμμετείχαν στο φετινό Let’s do it.

Το Δρέπανο καθαρίστηκε από το Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και τον Αθλητικό Σύλλογο wing tzun Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, αναδείχθηκε το κρινάκι της άμμου, ένα πανέμορφο φυτό που κατακλύζει τους αμμόλοφους κάθε χρόνο, από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση του έχει περιοριστεί λόγω της συρρίκνωσης των αμμοθινών που ζει. Πλέον, το κρινάκι θεωρείται κινδυνεύον είδος και προστατεύεται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.

Τα πλαστικά και τα αποτσίγαρα απομακρύνθηκαν  από τις παραλίες στα νησάκια των Συβότων,  με πρωτοβουλία των Sivotistas και είναι πλέον έτοιμες να υποδεχθούν τους  επισκέπτες της νέας τουριστικής περιόδου (και τα νέα σκουπίδια;;;)

Ο ποδηλατόδρομος της Ηγουμενίτσας, εκεί που τη βόλτα τους καθημερινά κάνουν δεκάδες περιπατητές, καθαρίστηκε από το Ναυταθλητικό Όμιλο και τον Γυμναστικό Σύλλογο Πρωτέας.

Οι στάσεις των λεωφορείων στην Ηγουμενίτσα, εξωραϊστήκαν με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας και του ΚΕΘΕΑΑ Ηπείρου. 

Δεκάδες χώροι, δεκάδες εθελοντές, όλων των ηλικιών, διεκδίκησαν και υλοποίησαν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αρχίζοντας από το περιβάλλον των κοινόχρηστων χώρων.

Χόρτα κόπηκαν, τοίχοι βάφτηκαν, λουλούδια και δέντρα φυτεύτηκαν, σκουπίδια απομακρύνθηκαν και όλοι μαζί υποδέχτηκαν την άνοιξη με χαρούμενη διάθεση.

Αρκεί η διάθεση να κρατήσει… και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου!

Και… Don’t do it!

Την ίδια στιγμή σοκάρουν οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, από τις εκβολές του Καλαμά.

Μια απέραντη χωματερή, στην οποία, πάνω στα μπάζα που προϋπήρχαν (!!!) κάποιοι αποφάσισαν να εναποθέσουν και πορτοκάλια μαζί με τα τελάρα τους και άλλα αγροτικά απορρίματα.

Ο Φορέας Διαχείρισης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι πρόκειται ενδεχομένως για «μια προσπάθεια να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής και στην συνέχεια και τη χρήση αυτής».

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «Τέτοιες παρεμβάσεις, πέρα από την προφανή αισθητική αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, προκαλούν συρρίκνωση του ενδιαιτήματος ορνιθοπανίδας ακόμη και καταστροφή πλήρως του οικοσυστήματος της περιοχής. Επιπλέον η επιβάρυνση με ρυπογόνες ουσίες επιφέρει υποβάθμιση στον υγρότοπο, επηρεάζοντας την βιοποικιλότητα της περιοχής και τους πληθυσμούς της».

Τέλος, καλεί τις συναρμόδιες υπηρεσίες να συνδράμουν «προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και να αποτραπεί η δημιουργία χωματερών εντός των προστατευόμενων περιοχών», αλλά και τους κατοίκους της περιοχής «να είναι αρωγοί στην προσπάθεια για την αποτροπή τέτοιων ανεξέλεγκτων και αυθαίρετων ενεργειών στο μέλλον».  

πηγή: Εφημερίδα “Θεσπρωτική”