Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ»

ariadni

Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» συνεχίζοντας την 13η χρονιά λειτουργίας του ξεκίνησε τις δράσεις του παράλληλα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2011/2012.

Η πρόληψη των εξαρτήσεων αποτελεί στόχο του Κέντρου Πρόληψης, είναι ένα οικοδόμημα τις βάσεις του οποίου χτίζαμε με το χρόνο απευθυνόμενοι στο σύνολο της ευρείας κοινότητας και στο σύνολο της σχολικής κοινότητας. Η δύσκολη εποχή που περνάει η Ελλάδα καθρεφτίζεται και στον χώρο της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων  γίνονται δέκτες των οξυμένων προβλημάτων της οικογένειας, τα οποία είναι συνυφασμένα με τα γενικότερα προβλήματα και την κρίση την οποία υφίσταται το πανελλήνιο. Καλούνται να λειτουργήσουν με επαγγελματισμό και δημιουργικότητα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης έντασης και πόλωσης, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δοκιμάζεται και παλεύει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη σχολική χρονιά εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων το Κέντρο Πρόληψης συνεχίζει προγράμματα τα οποία απευθύνονται στις ομάδες της σχολικής κοινότητας. Έτσι αναφερόμενοι στο χώρο της Α/βάθμιας εκπαίδευσης, με την συνεργασία της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων, έχει ξεκινήσει σεμινάριο δασκάλων με θέμα: «Διαχείριση προβλημάτων στην τάξη».

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, μέσα από μια βαθύτερη κατανόηση του ρόλου τους μέσα στο σχολικό σύστημα, και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και ηγεσίας. Η προσωπική δουλειά κάθε εκπαιδευτικού, αν και  δεν αρκεί για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην εκπαίδευση, είναι το πρώτο βήμα. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει σεμινάρια εποπτείας δασκάλων και νηπιαγωγών σε υλικά που εκπαιδεύτηκαν στην διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και τα οποία θα εφαρμόσουν στην τάξη τους.

Σε ό,τι αφορά την ομάδα γονιών, η οποία είναι κι αυτή μια από της ομάδες της σχολικής κοινότητας, έχουν γίνει τρείς ομιλίες μια εκ των οποίων στο Δήμο Φιλιατών και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο σεμινάριο γονέων. Στόχος του είναι η ενδυνάμωση του γονικού ρόλου και οι ανάπτυξη γονεϊκών δεξιοτήτων απαραίτητων στην σύγχρονη εποχή.

Τελικός στόχος και αποδέχτης της εκπαίδευσης γονέων και εκπαιδευτικών είναι η ομάδα μαθητών. Οι ενήλικες ομάδες της σχολικής κοινότητας, καλούνται να κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε να συμβάλλουν η κάθε μία από τον ρόλο της στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.

Σε ό,τι αφορά την ομάδα μαθητών το Κ.Π. με την βοήθεια των διευθυντών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ήδη ξεκινήσει ενημερώσεις μαθητών μέσα στην τάξη.

Έτσι αναφερόμενοι στο σχολικό χώρο της Β/βάθμιας εκπαίδευσης, ξεκίνησαν οι ενημερώσεις στις σχολικές τάξεις όλων των τμημάτων Γυμνασίων του νομού με θέμα: «Εξαρτήσεις και η αντιμετώπισή τους».

Οι μαθητές ανταποκρίνονται στις παρεμβάσεις ενώ δηλώνουν και την προθυμία να συμμετέχουν σε σεμινάριο εφήβων που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Παραμυθιά και θα διαχειρίζεται πιο εξειδικευμένα θέματα που αφορούν τους έφηβους όπως διαπροσωπικές σχέσεις, ελεύθερος χρόνος.

Επιπλέον υλοποιείται πρόγραμμα σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας, ύστερα από μακροχρόνια και ικανοποιητική συνεργασία με το συγκεκριμένο σχολείο, με θέμα : «Δεξιότητες για παιδιά δημοτικού».

Έτσι δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα προληπτικό υπόβαθρο για μαθητές που είναι σε ένα κρίσιμο στάδιο αυτό της μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο.

Με εκτίμηση

Παπαγιάννη Άννα

Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π.