ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ «ΤΣΑΚΑΛΩΦ» ΣΤΟ Τ.Ε.Ι. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Την Κυριακή 13 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία, οι τρεις εκπαιδευτικές συναυλίες των μαθητών του Ηπειρωτικού Ωδείου «Τσακάλωφ», Παράρτημα Ηγουμενίτσας, αφιερωμένες στη γιορτή της μητέρας.

Οι συναυλίες, πρωινή, απογευματινή και βραδινή, ήταν με λίγα λόγια εντυπωσιακές και μεστές περιεχομένου και ποιότητας, κάτι που δεν συναντάς σε ανάλογες εκδηλώσεις στη Θεσπρωτική πρωτεύουσα. Δεκάδες μαθητές πιάνου, βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου, κλαρινέτου, σαξοφώνου, κιθάρας, αλλά και μοντέρνα μουσικά σύνολα με ηλεκτρικές κιθάρες, ντραμς, μπουζούκια και φωνητική, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, καθηλώνοντας το πολυπληθές ακροατήριο από Αρχές και δεκάδες γονείς, που με το ασταμάτητο χειροκρότημά τους, επιβράβευσαν την προσπάθεια μαθητών και καθηγητών.

Παρότι τα μοντέρνα όργανα δεν οδηγούν στην απόκτηση ενός κρατικού πτυχίου μουσικής, οι μαθητές δείχνουν να τα προτιμούν. Τα επίσημα όργανα ορχήστρας: βιολί, βιολοντσέλο, όλα τα πνευστά (ξύλινα και χάλκινα) τα κρουστά και τύμπανα – όχι ντραμς – τα ανώτερα θεωρητικά, αρμονία, αντίστιξη, φυγή, σύνθεση, η βυζαντινή μουσική και η διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας, εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση με την ολοκλήρωση του κύκλου των επίσημων κρατικών σπουδών, που ο «Τσακάλωφ» διαθέτει.

Η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Τσακάλωφ», σολίστ πιάνου, συνθέτης και μαέστρος Ασπασία Ζέρβα, εκφώνησε ενθουσιαστικό λόγο, ανατρέχοντας στην 30ετή πορεία του «Τσακάλωφ» και αφηγήθηκε σαν παραμύθι πως δημιούργησε τους μουσικούς δασκάλους στο Δημοτικό Ωδείο Φιλιατών, που έκανε μάθημα χωρίς αμοιβή σε άθλιες κτιριακές συνθήκες, με ομπρέλα και γάντια, ενώ τον Γ. Λάμπρη στον Τσακάλωφ Ιωαννίνων με πολυετή δωρεάν σεμινάρια στην Αθήνα και άπαντες οι σπουδαστές ταξίδεψαν δωρεάν μέσω της Συμφωνικής Ορχήστρας, στην Αθήνα και σε όλη την Ευρώπη.

Πολλοί από τους ακροατές είχαν παντελή άγνοια για το πώς δημιουργήθηκαν οι σημερινοί καθηγητές του Ωδείου Τσακάλωφ Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, ενώ η έναρξη του Ωδείου στην Ηγουμενίτσα είχε γίνει προ 20ετίας με την Ασπασία Ζέρβα και τη δασκάλα Έλενα Καλαμπάκα. Όλα βέβαια τα μουσικά όργανα και ο εξοπλισμός ανήκουν στον «Τσακάλωφ» Ιωαννίνων, ο οποίος, επί σειρά 20 και πλέον ετών δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ πέραν των κατά νόμο εγγραφών και εξετάστρων, τα οποία είναι σχεδόν στο ήμισυ του καταλόγου όλων των ωδείων της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, η Ασπασία Ζέρβα ανέφερε ότι οι απόφοιτοι του «Τσακάλωφ» και τα πνευματικά της παιδιά, έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν νέες δικές τους φωλιές με την ευχή της και ότι θα είναι δίπλα τους για κάθε βοήθεια ή συμβουλή. Κατέληξε υποσχόμενη ότι το Ωδείο Ηγουμενίτσας θα συνεχίσει με καταξιωμένους καθηγητές μουσικής που θα αναλάβουν την εκπαίδευση ξεκινώντας με θερινά μαθήματα, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα επίσημα όργανα: βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο, κιθάρα και δεσμεύθηκε να ανακοινώσει έγκαιρα το νέο καθηγητικό προσωπικό, σε φωνητική και όργανα, διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας, βυζαντινή μουσική, ανώτερα θεωρητικά και προετοιμασία για τις σχολές Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων.