ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»: Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν την προσεχή εβδομάδα οι φορείς και οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή από την παραμονή εκατοντάδων Ασιατών και Αφρικανών μεταναστών που προσπαθούν να επιβιβαστούν σε οχηματαγωγά πλοία κρυμμένοι σε φορτηγά αυτοκίνητα.
Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ηγουμενίτσας με την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων αποφασίστηκε στις 3 Μαΐου, στις 17:00 το απόγευμα να αποκλειστεί το λιμάνι εξωτερικού ως ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς αυτή τη φορά να οριστεί ώρα λήξης του αποκλεισμού.

 

Η ανακοίνωση – πρόσκληση Δήμου και Φορέων

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Δήμο Ηγουμενίτσας αναφέρεται:

«Σας γνωρίζουμε ότι  ο Δήμος Ηγουμενίτσας,  φορείς της πόλης και η Επιτροπή Αγώνα σε συνεδρίαση που έγινε το Σάββατο  στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας,  αποφάσισαν την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων και τον αποκλεισμό του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.  Το πρόβλημα από την παρουσία των παράνομων μεταναστών στην πόλη μας, ακυρώνει κάθε προσπάθεια που έγινε στο παρελθόν ή που πρόκειται να γίνει στο μέλλον  και που αφορά την ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο Νομός μας έχει αποκλειστεί και τα προσδοκώμενα  οφέλη από τη λειτουργία των μεγάλων έργων , Εγνατία Οδός και Λιμάνι , έχουν καταργηθεί στη πράξη.

Η Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας – Αποκλεισμός Λιμένα θα γίνει την Τρίτη 3 Μαΐου  2011 στις 5 το απόγευμα..

Αυτή τη φορά ο αποκλεισμός του Λιμένα γίνεται σε ημέρα και ώρα που το Λιμάνι παρουσιάζει την μεγαλύτερη κίνηση σε Φορτηγά κυρίως, αλλά και σε επιβατηγά οχήματα.

Στόχος της κινητοποίησής μας είναι  να μας ακούσει επιτέλους η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και  να ΛΑΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

Απευθυνόμαστε με την παρούσα επιστολή σε  όλους τους Φορείς της Πόλης μας και του Νομού Θεσπρωτίας αλλά και σε όλους τους πολίτες του τόπου μας.

Δεν ζητάμε απλά την συμπαράστασής σας αλλά την ΕΝΕΡΓΗ συμμετοχή σας .

Δεν ζητάμε απλά ένα ψήφισμα Διαμαρτυρίας αλλά την πλήρη ενεργοποίησή σας .

Ζητάμε το κλείσιμο όλων των καταστημάτων κάθε είδους την Τρίτη 3 Μαΐου στις 5 το απόγευμα  και την παρουσία όλων των μελών στην συγκέντρωση.

Ζητάμε να δώσετε αυτή τη μάχη σήμερα μαζί με όλο τον λαό του τόπου μας, γιατί αύριο θα είναι αργά για όλους μας.

Ζητάμε από τους ίδιους τους πολίτες – ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – να συναισθανθούν το μέγεθος του προβλήματος και να  συμμετάσχουν στην νέα αυτή κινητοποίηση που αφορά  την ποιότητα της ζωής όλων μας  , το μέλλον του τόπου μας .

Ζητάμε από όλους εκείνους που κατείχαν στο παρελθόν ή που κατέχουν σήμερα θέση στο πολιτικό σύστημα ( τοπικές αρχές, πολιτικά κόμματα), σε  όσους μιλήσανε για την ανάπτυξη του τόπου μας,  ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ».

 

Η κατάσταση στο Λιμάνι

Το συγκεκριμένο απόγευμα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, υπάρχουν προγραμματισμένες 6 αναχωρήσεις πλοίων για τα λιμάνια της Ιταλίας και αναμένεται να υπάρχει πληθώρα φορτηγών που θα περιμένουν στην είσοδο του λιμανιού για επιβίβαση.

Άλλωστε οι Τρίτες είναι ημέρες «δύσκολες» για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τους κατοίκους της περιοχής, αφού εξαιτίας των πολλών δρομολογίων και του μεγάλου αριθμού φορτηγών που συγκεντρώνεται, οι λαθρομετανάστες επιχειρούν «καθόδους» και «εφορμήσεις» με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε Τρίτη, η περιοχή να μετατρέπεται σε «πεδίο μάχης» μεταξύ μεταναστών, οδηγών και αστυνομικών αρχών που προσπαθούν να παρεμποδίσουν την είσοδο των μεταναστών στο λιμάνι.

 

Μη ασφαλής προορισμός η περιοχή για τον τουρισμό

 

Αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση και κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων αναμένεται να λάβουν μέχρι εκείνη την ημέρα και οι επαγγελματικοί σύλλογοι της πόλης, ενώ ήδη οι απασχολούμενοι με τον τουρισμό έχουν εκφράσει την αγωνία τους αφού, όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου κ. Χρ. Ζήγος, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως μη ασφαλής προορισμός με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσφήμιση και απώλειες για το τουριστικό προϊόν του τόπου.

 

Συσκέψεις και ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος

 

Στο μεταξύ, για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αμέσως μετά την προηγούμενη κινητοποίηση, συνάντηση στην Ηγουμενίτσα μεταξύ  του Δημάρχου Γιώργου Κάτσινου, του αστυνομικού διευθυντή Βασίλη Μίαρη, του υπαρχηγού της ΕΛΑΣ  Ιωάννη Ραχωβίτσα και του Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος της ΕΛΑΣ Νίκου Σερέτη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το ζήτημα των παράνομων μεταναστών στην περιοχή. Υπήρξε αλληλοενημέρωση,  ανταλλαγή απόψεων και ετέθη ως κοινός στόχος, η άμεση επίλυση του προβλήματος. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμαρχος ζήτησε, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή και την εφαρμογή δράσεων που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Και ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια εντατικοποίηση των ενεργειών της Αστυνομίας με συλλήψεις και μεταφορά παράνομων μεταναστών σε κέντρα κράτησης μακριά από την Ηγουμενίτσα, συνεχώς προσέρχονται κατά δεκάδες άλλοι, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από τα μέσα Απριλίου πρόγραμμα ιατρικής παρέμβασης σε μετανάστες από τους Γιατρούς του Κόσμου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δικηγόρους και την ΜΚΟ «Ηγουμενίτσα για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους».

 

Κλειστά Εμπορικά καταστήματα και καφέ…..την Τρίτη

 

Σύμφωνα με αποφάσεις των δ.σ του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας και του Συλλόγου καταστημάτων καφετεριών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και κατ’ επέκταση Εμπορικά καταστήματα και καφέ θα μείνουν κλειστά το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης.