Ένας Ισπανός φιλέλληνας κινηματογραφιστής μεταφέρει την τραγωδία του Σοφοκλή «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ» κινηματογραφικά με την ταινία «ΛΗΜΝΟΣ»

Η καρδιά της Ελλάδας συχνά χτυπά εκτός των συνόρων της χώρας και πολλές φορές χτυπά σε ψυχές που λατρεύουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία, αγαπάνε την ελληνική γλώσσα και το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Άνθρωποι που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν φέρουν ελληνικό όνομα και δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, είναι όμως πολιτιστικά «Έλληνες» αφού έχουν γαλουχηθεί με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στα αρχαία ελληνικά συγγράμματα που αποτελούν τη βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ένας τέτοιος φιλέλληνας είναι ο Ισπανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Alejandro Lorenzo Lledo ο οποίος θα μεταφέρει κινηματογραφικά την τραγωδία “Φιλοκτήτης” του Σοφοκλή με τίτλο «ΛΗΜΝΟΣ».

Πρόκειται για την πρώτη ισπανική ταινία βασισμένη και εμπνευσμένη από Ελληνική τραγωδία, αλλά και η πρώτη ισπανική ταινία που προσδιορίζεται χρονικά στην περίοδο του Τρωικού Πολέμου. Το έργο υποστηρίζεται από διάφορες ενώσεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Ο Lledo και η ομάδα του επιθυμούν να διατηρήσουν αυστηρά την ποιότητα του κειμένου και της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, αλλά παράλληλα προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει σήμερα ο κινηματογράφος.

Το καστ και το συνεργείο απαρτίζεται από ανερχόμενους και έμπειρους επαγγελματίες της Ισπανικής κινηματογραφίας. Οι συντελεστές της ταινίας εγκαινίασαν και το blog http://lemnosfilm.blogspot.com.es, αλλά σελίδες στο facebook και το twitter https://twitter.com/lemnosfilm.

Θέλουν να φτιάξουν με αυτόν τον τρόπο μια μεγάλη κοινότητα που θα αγκαλιάσει την ταινία, αλλά και παράλληλα θα αναδείξει πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Ποιος είναι ο  Alejandro Lorenzo Lledó

Ο Alejandro Lorenzo Lledó Ισπανός σκηνοθέτης που γεννήθηκε στο Αλικάντε (Alicante ). Τελείωσε Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε και στη συνέχεια μετακόμισε στη Βαρκελώνη όπου και σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου της Βαρκελώνης ( ECIB). Έκανε δύο μεταπτυχιακά ένα προς την κατεύθυνση του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο Ramon Llull και το άλλο στο μάρκετινγκ, τη διανομή ταινιών και των πωλήσεων στο ESCAC. και έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει έξι ταινίες μικρού μήκους.

Είναι λάτρης της Ιστορίας και αγαπάει ιδιαίτερα την ελληνική ιστορία και μυθολογία και έτσι αν και πολλοί του συνέστησαν ότι στην εποχή μας το εγχείρημα του είναι πολύ δύσκολο, εκείνος πιστεύει ότι η ελληνική ιστορία είναι θέμα που ενδιαφέρει το κοινό.

Βέβαια σε αντίθεση με τις υπερπαραγωγές του Hollywood, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δείξει την πραγματική ιστορία χωρίς καμία παραποίηση, γι’ αυτό ακόμα και οι ενδυμασίες θα είναι πιστές. Επιθυμεί να προβάλλει την Ελλάδα και διάλεξε την τραγωδία του Σοφοκλή “Φιλοκτήτης” γιατί δεν είναι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό.

Έχει δημιουργήσει σελίδες στο ίντερνετ στις οποίες υπάρχουν ενημερώσεις τόσο για την ταινία όσο και γενικά για τον ελληνικό πολιτισμό.

Τα γυρίσματα της ταινίας  LEMNOS θα ξεκινήσουν μάλλον το Σεπτέμβρη καθώς περιμένουν τις απαντήσεις από κάποια ισπανικά κανάλια για την χρηματοδότηση! Χρειάζονται λίγα χρήματα ακόμη για την συμπλήρωση του προϋπολογισμού της ταινίας.

Η σελίδα της Ισπανικής ταινίας LEMNOS στο Facebook είναι:

https://www.facebook.com/lemnosfilm