Σταύρος Καλογιάννης: Η συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών Olympic Air και Aegean Airlines έγινε στην πράξη, παρά την απόρριψή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το θέμα της συγχώνευσης των αεροπορικών εταιρειών Olympic Air και Aegean Airlines έφερε πάλι στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτηση (υπ’ αρ. 16239/12.05.2011) που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Υποδομών, στην οποία αναφέρει:

Είχαμε εκτιμήσει ότι η απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 28 Ιανουαρίου 2011, για την απαγόρευση συγχώνευσης των αεροπορικών εταιρειών Aegean Airlines και Olympic Air, ήταν θετική για τους Έλληνες πολίτες, ιδίως για τους Ηπειρώτες, καθώς από πέρυσι το καλοκαίρι, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης των δύο εταιρειών να συγχωνευθούν, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην Ήπειρο.

Υπενθυμίζω ότι μέχρι το τέλος του 2009, τα Ιωάννινα συνδέονταν καθημερινά με την Αθήνα με τρεις έως τέσσερις πτήσεις, από την Οlympic και την Aegean, το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα. Ξαφνικά οι δύο εταιρείες τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους, περιέκοψαν την πρωινή πτήση της Olympic Air και δρομολόγησαν τις μεσημβρινές πτήσεις τους, από Ιωάννινα προς Αθήνα, με διαφορά μόλις είκοσι λεπτών της ώρας!

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, η Aegean διέκοψε αναιτιολόγητα τη μοναδική πτήση της από Αθήνα προς Ιωάννινα, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα της Ηπείρου να εξυπηρετείται πλέον μόνο με τις πτήσεις της Olympic Air. Δηλαδή οι δύο εταιρείες είχαν προχωρήσει σε συντονισμό πριν καν εγκριθεί η συγχώνευσή τους, σε μια περίοδο που ήταν υποχρεωμένες να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά, χωρίς περιορισμούς.

Αυτή η απουσία επιλογής είχε θέσει τους συμπολίτες μας υπό την ομηρία μίας μόνον εταιρείας, της Olympic Air, η οποία μπορούσε πλέον να αυξάνει και την τιμή των εισιτηρίων. Πράγματι η Olympic Air έφτασε να χρεώνει το απλό εισιτήριο, από Αθήνα προς Ιωάννινα, με 163,6 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο κοστίζει το εισιτήριο Αθήνα – Βρυξέλλες aller – retour!

Έφερα το θέμα επανειλημμένα στη Βουλή και η μόνη απάντηση που έλαβα, από τον Υφυπουργό Μεταφορών, ήταν ότι η Κυβέρνηση «κρατούσε ουδέτερη στάση» επί της διαδικασίας συγχώνευσης! Ουσιαστικά δηλαδή η Κυβέρνηση ευνοούσε την συγχώνευση.

Προσέφυγα στον αρμόδιο Επίτροπο κ. Almunia, οποίος με ενημέρωσε ότι η συγχώνευση, ευτυχώς, απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι θα δημιουργούσε «οιονεί μονοπώλιο».

Παρ’ όλα αυτά οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να ακολουθούν εναρμονισμένη πολιτική.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν από λίγες ημέρες η Aegean έκλεισε και το γραφείο που διατηρούσε στον αερολιμένα Ιωαννίνων, απολύοντας όλους τους υπαλλήλους της, ενώ η Olympic Air διατηρεί τις πολύ υψηλές τιμές στα ναύλα της.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

  • Εάν ελέγχεται αρμοδίως το ύψος των αεροπορικών εισιτηρίων στις γραμμές οι οποίες ουσιαστικά μονοπωλούνται από μία εταιρεία και εάν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλιστούν:

α) Ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των δύο εταιρειών,

β) Οι Ηπειρώτες, τόσο ως προς τη συνέχιση των δρομολογίων των δύο εταιρειών, από Αθήνα προς Ιωάννινα και αντίστροφα, όσο και για τις τιμές των εισιτηρίων οι οποίες τον τελευταίο χρόνο στη συγκεκριμένη γραμμή είναι εξαιρετικά υψηλές.