Η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει:

perifereia-ipirouΝέες δυνατότητες για την παραγωγή επώνυμων τοπικών προϊόντων

Παρέμβαση για τους εργαζόμενους στα διόδια Ακτίου

 Νέες δυνατότητες για την παραγωγή επώνυμων τοπικών προϊόντων

Νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την παραγωγή τοπικών επώνυμων προϊόντων, δημιουργούνται με την αποδοχή εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της πρότασης που είχε καταθέσει η Περιφερειακή Αρχή για τη λειτουργία αγορών παραγωγών οικοτεχνίας, μικρών τυροκομείων και σφαγείων.

Όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, το πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση επί υπουργίας του κ. Αθ. Τσαυτάρη

για τον τρόπο λειτουργίας των μικρών αγορών παραγωγών και συμπληρώθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης- Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3438/22 Δεκεμβρίου 2014. Με αυτήν επιτρέπεται πλέον η λειτουργία μικρών σφαγείων σε μονάδες που παράγουν μέχρι τρεις τόνους τελικού προϊόντος το μήνα και μικρών τυροκομείων, σε μονάδες που παράγουν μέχρι 300-500 κιλά γάλακτος ημερησίως.

“Αυτές οι ρυθμίσεις δίνουν το δικαίωμα για την καθετοποίηση από μικρούς παραγωγούς, που θέλουν να φτιάξουν μονάδες στην περιοχή μας και να έχουν τοπικά προϊόντα ποιότητας. Χαιρετίζω αυτή τη ρύθμιση γιατί ήμασταν από αυτούς που επιμέναμε για αυτές τις μικρές επιχειρήσεις, που έχουν προϊόντα με τοπικά, παραδοσιακά χαρακτηριστικά”, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

Για τις εξισωτικές αποζημιώσεις

Επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ζήτημα της καταβολής τμήματος της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης, μετά από συνάντησή του με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων. Όπως ενημερώθηκε, από χθες 7  Ιανουαρίου 2015 ξεκίνησε η διαδικασία των ενστάσεων, για εκείνες τις περιπτώσεις που εντοπίζονται προβλήματα, ενώ επίσης προβλέπεται να δοθεί παράταση για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα βοσκοτόπια που αφορούν τις σπάνιες φυλές.

Παρέμβαση για τους εργαζόμενους στα διόδια Ακτίου

Επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για τη επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις απολύσεις εργαζομένων στα διόδια της  υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου είχε σήμερα ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σε δηλώσεις του ανέφερε σχετικά και τα εξής:

“Θεώρησα σωστό να κάνω αυτές τις ενέργειες και προς το νέο ανάδοχο των διοδίων στο Άκτιο και προς την αρμόδια υπηρεσία που έχει την ευθύνη για τα διόδια. Θεωρώ απαράδεκτο και ανάλγητο το γεγονός να λένε  φύγετε εσείς για να μπουν στις θέσεις κάποιοι άλλοι. Δεν είναι σωστό. Μάλιστα, με ενημέρωσαν παράγοντες της Πρέβεζας πως υπήρχαν κάποιες συμφωνίες, όταν κατασκευάστηκε η υποθαλάσσια ζεύξη και ζήτησα από το ελληνικό κράτος, αλλά και το νέο ανάδοχο, να σεβαστούν τους εργαζόμενους. Πιστεύω να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα”.