ΔΩΔΩΝΗ: ύστατη προσπάθεια στο ”και 5”

dodoni_high

dodoni_highΤην αναστολή της διαδικασίας όπως προβλέπεται από την διακήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της Δωδώνης ζητούν οι φορείς της Ηπείρου, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και με στόχο στο διάστημα που θα ακολουθήσει να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση. Η πρόταση θα έχει ως βάση αυτή που κατατέθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο για σύσταση εταιρίας λαϊκής βάσης και όποια άλλη κατατεθεί από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Όλα αυτά την ώρα που στο παρασκήνιο οργιάζουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα περί υπόγειων διαδρομών και συμφωνιών μεταξύ των Ενώσεων και των πιθανών επενδυτών με στόχο την επόμενη ημέρα. Και μπορεί τα δημοσιεύματα αυτά να καταγγέλθηκαν ως προβοκατόρικα όμως εκ μέρους των Ενώσεων δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Ακόμη και όταν ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου έθεσε με απόλυτη σαφήνεια το ερώτημα «οι Ενώσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν να αγοράσουν ή αν θέλουν να πουλήσουν» απάντηση δεν δόθηκε, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα στην θεματική εφημερίδα Agrenda από τους συνεταιριστές της Ηπείρου έχει πέσει στο τραπέζι και προκρίνεται πλέον το σενάριο της σύναψης στρατηγικής συμμαχίας με κάποιον από τους διεκδικητές της Δωδώνης  είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Από τον εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων Μιχάλη Τζίμα το δημοσίευμα αυτό καταγγέλθηκε ως προβοκατόρικο όμως το εντυπωσιακό είναι ότι δεν έπραξαν το ίδιο οι Πρόεδροι των Ενώσεων και κυρίως της ΕΑΣ Ιωαννίνων, ο οποίος απέφυγε να κάνει και οποιαδήποτε δήλωση.

Έτσι είναι άγνωστο αν πρόκειται όντως για ένα δημοσίευμα σκοπιμότητας ή σε αυτό κρύβεται η αλήθεια, η οποία είναι πολύ πικρή για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου.

Από τους βουλευτές της Ηπείρου, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι κύριοι Μιχάλης Παντούλας, Θανάσης Οικονόμου, Δημήτρης Τσουμάνης και Χρήστος Κατσούρας.

Συμμετείχαν ακόμη ο Περιφερειάρχης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων, εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλων οργανώσεων και συλλόγων.

Αυτό που αναμένονταν με ενδιαφέρον ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών. Οι περισσότεροι βέβαια κι αυτή τη φορά απουσίαζαν γεγονός που σχολιάστηκε δυσμενώς από τους κτηνοτρόφους και τους συνεταιριστές.

Ο κ. Μιχάλης Παντούλας στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και πρότεινε να ανασταλεί ο διαγωνισμός ώστε σε ήρεμο πολιτικό χρόνο να διαμορφωθεί το πλειοψηφικό πακέτο που δεν επιτρέψει να φύγει η Δωδώνη από την Ήπειρο.

Ο κ. Θανάσης Οικονόμου απευθύνθηκε με έντονο τρόπο στις Ενώσεις ζητώντας να μάθει την πρότασή τους για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας. Σημείωσε δε ότι μπορεί να δοθεί αναβολή στον διαγωνισμό και να προχωρήσει η σύσταση της εταιρείας λαικής βάσης. Έκλεισε δε την τοποθέτησή του με το ερώτημα αν οι ενώσεις θέλουν τελικά να αγοράσουν ή να πουλήσουν το οποίο και δεν απαντήθηκε.

Υπέρ της εταιρίας λαικής βάσης τάχθηκε και ο βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, ο οποίος συμπλήρωσε πως θα είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων όποια απόφαση κι αν πάρουν.

Την ανάγκη να παραμείνει η Δωδώνη ένας ισχυρός κρίκος της τοπικής οικονομίας υποστήριξε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης  υποστήριξε ότι η πώληση της Δωδώνης θα σημάνει το τέλος της φέτας καθώς κολοσσοί στην Ευρώπη που ειδικεύονται στο λευκό τυρί θέλουν να την βγάλουν από την αγορά. Κι αυτός τάχθηκε υπέρ της αναστολής του διαγωνισμού ώστε να προχωρήσει η σύσταση εταιρείας λαικής βάσης.

Αυτό ουσιαστικά ήταν και το αποτέλεσμα της σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους να υιοθετούν πλέον την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου την οποία αναθεμάτιζαν πριν μερικούς μήνες!

Δήλωση Σταύρου Καλογιάννη για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»

Ιωάννινα, 03.03.2012

 Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση των προσφορών για αγορά των μετοχών που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα στη Δωδώνη, μέσω ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού.

Την τελευταία διετία, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου παραπλάνησαν τους Ηπειρώτες στο θέμα της Δωδώνης, ακολουθώντας παρελκυστική πολιτική για το μέλλον της βιομηχανίας.

Η μόνη εναλλακτική λύση, τη δεδομένη ώρα, είναι η προώθηση της πρότασης για σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης, η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών της βιομηχανίας.

Την πρόταση αυτή, την οποία έχει επεξεργαστεί το Οικονομικό Επιμελητήριο/Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου και η Νέα Δημοκρατία, την έχω συζητήσει με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στη βιομηχανία και την αποδέχονται.

Δυστυχώς όμως, την πρόταση υπονόμευσαν από την πρώτη στιγμή οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση.

Εάν όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμφωνήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, για τη σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης, πρέπει να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες εντός ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή είμαι πρόθυμος να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις.

ΠΑΣΥ – ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ :ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

          Η τελευταία πράξη ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με τους μικρο-μεσαίους κτηνοτρόφους σε απόγνωση και τους διάφορους καλοθελητάδες να χύνουν τόνους κροκοδείλιων δακρύων για τον χαμό της κερδοφόρας επιχείρησης !!

          Ολοκληρώνεται δηλαδή το σχέδιο που υπάρχει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, από την ψήφιση του Μάαστριχτ και μετά, όσο και αν κάποιοι ηγέτες του αγροτοκτηνοτροφικού κινήματος (μαζί με τα κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν τις επιλογές όλων των ως τώρα κυβερνήσεων και της Ε.Ε.), προσπαθούσαν τόσο καιρό να αποκρύψουν για να ξεγελάσουν ακόμα μια φορά τους κτηνοτρόφους, το φτωχό λαό της περιοχής μας.

          Τα ψέματα όμως κάποτε τελειώνουν. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά. Τώρα πρέπει επιτέλους να βγουν συμπεράσματα για το ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας μας μέσα στο κίνημα, για το ποιον πρέπει να εμπιστευθείς, ποιος σου είπε – και συνεχίζει να σου λεει – την αλήθεια, ποιος επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή και τις εξελίξεις, ποιος σε καταδικάζει στην εξαθλίωση και την εξόντωση αξιοποιώντας λόγια που χαϊδεύουν τα αυτιά («η ΔΩΔΩΝΗ στους φυσικούς φορείς», «η ΔΩΔΩΝΗ σε ηπειρώτικα χέρια» κ.λ.π.)

Είναι ώρα ευθύνης και μάχης για την ίδια μας τη ζωή, για τη ζωή των παιδιών μας

          Πρόκειται για μέτρα προαποφασισμένα εδώ και χρόνια – όπως και το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ – που περνούν τώρα με αφορμή την καπιταλιστική κρίση. Πρόκειται για ολοκληρωμένο και σαφώς προσδιορισμένο στρατηγικό σχέδιο των καπιταλιστών, που αναπτυσσόταν καθόλη τη διάρκεια της καπιταλιστικής ανάπτυξης και έρχεται τώρα ως δήθεν «απάντηση» στην καπιταλιστική κρίση. Η ΚΑΠ και η αναθεωρημένη έκδοση της, αυτά τα σχέδια εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί, γι’ αυτό και η πάλη ενάντια της πρέπει να είναι σταθερά στο προσκήνιο του αγώνα μας.

          Μόνο που την κρίση τη γεννά το ίδιο το ξεπερασμένο σύστημα της σαπίλας και όχι οι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι μισθοί των εργαζομένων ! Τα χρέη και τα ελλείμματα δεν είναι η αιτία, αλλά τα αποτελέσματα του τρόπου παραγωγής που σκοπό του έχει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την αύξηση αυτών.

          Οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ θα είναι άμεσες και μεγάλες :

  • Μείωση της τιμής γάλακτος για τους κτηνοτρόφους της βορειοδυτικής Ελλάδας, αλλά και όλης της χώρας αφού η ΔΩΔΩΝΗ λειτουργεί σαν σταθμός αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμών.
  • Για τους καταναλωτές αύξηση τιμών προϊόντων γάλακτος στην αγορά και χειροτέρευση της ποιότητας διατροφής αφού οι μονοπωλιακοί όμιλοι εισάγουν γάλα σκόνη και υποπροϊόντα γάλακτος.
  • Για τους εργαζόμενους απολύσεις, με παραπέρα ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας.

          Η μόνη αγωνιστική απάντηση στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η οργάνωση σε αγωνιστικούς Αγροτικούς Συλλόγους, στις αγωνιστικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Αγροτικός Σύλλογος σε κάθε χωριό, μαζικός, αποφασισμένος για θυσίες προς όφελος των οικογενειών μας και της παραγωγής μας. Αγροτικός Σύλλογος που μπορεί να μην έχει την έγκριση του Πρωτοδικείου, αλλά θα έχει την έγκριση της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς !

          Η μόνη αγωνιστική απάντηση στο ξεκλήρισμα μας είναι  το ξεκαθάρισμα – μια και έξω – με τις συμβιβασμένες ηγεσίες των αγροτοκτηνοτρόφων που αναζητούν εταιρείες συμβούλους για να καταθέσουν οι ίδιοι πρόταση εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας (εξάλλου οι Ενώσεις πλέον γίνονται Α.Ε.) και καλούν τους βουλευτές της περιοχής να πάρουν θέση για την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ (λες και τόσα χρόνια δεν έπαιρναν !!!!). ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ σε όλους αυτούς που σέρνονται πίσω (ή και δίπλα) από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό στο εργατικό κίνημα στην Περιοχή μας και αναζητούν τη συμπόρευση στα Διοικητικά Συμβούλια των α/θμιων σωματείων, απαλλάσσοντας τις ηγεσίες τους (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) από τις ευθύνες που έχουν για την κατάσταση του κινήματος.

           Η μόνη αγωνιστική απάντηση στην επίθεση που δέχεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας είναι  η συμπόρευση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με τα ταξικά προσανατολισμένα κινήματα των εργατών/ των εργαζομένων (ΠΑΜΕ), των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), των αγωνιστικών γυναικείων συλλόγων (ΟΓΕ), των φοιτητών – παιδιών μας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ)  στη βάση του στόχου της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου  και όχι απλά του κάθε προβλήματος χωριστά. Κοινός είναι ο παρανομαστής  πίσω από κάθε πρόβλημα. Ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε – ενιαία πρέπει να είναι και η αντεπίθεση μας!

           Η μόνη αγωνιστική απάντηση μας είναι  η διεκδίκηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από εκμεταλλευτές που, με τη δική της λαϊκή εξουσία, θα μπορεί να οργανώσει την οικονομία προς όφελος του λαού μας και των αναγκών του. Αυτή η κοινωνία είναι εφικτή και είναι η μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα, στη βαρβαρότητα που περιμένει τα παιδιά μας.  Η παραγωγή εγχώριων τροφίμων, φτηνών και ποιοτικών μπορεί να γίνει πράξη με την κοινωνικοποίηση της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων και μεταποίησης που θα παράγουν όχι για το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά για τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Με κεντρικό σχεδιασμό, καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς συνεταιρισμούς μικρομεσαίων αγροτών. Μια φιλαγροτική πολιτική που θα συνδέει την αγροτική παραγωγή με τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις τράπεζες που θα αποτελούν λαϊκή κρατική ιδιοκτησία, θα διασφαλίζει την ευημερία της εργατικής και αγροτικής οικογένειας και θα αναπτύσσει την εγχώρια παραγωγή για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. Ένας τέτοιος αγώνας είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικός ενάντια στα μονοπώλια και τα κόμματά τους. Είναι αγώνας για να αλλάξει χέρια η εξουσία. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

          Άμεσα διεκδικούμε :

·Όχι στην ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ, ΔΩΔΩΝΗΣ και των άλλων συνεταιριστικών μεταποιητικών βιομηχανιών.

·Στήριξη της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ) με μείωση του κόστους παραγωγής και απαγόρευσης εισαγωγών των αντίστοιχων προϊόντων που παράγουν.

Έχουμε τη δύναμη να τους σαρώσουμε.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΕΡΓΑΤΩΝ -ΑΓΡΟΤΩΝ – ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΒΕ – ΝΕΟΛΑΙΑΣ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Την Παρασκευή 9/3/2012 στις 11:30π.μ.

·Συγκέντρωση Κόμβος Εγνατίας – Ιωαννίνων

·Συγκέντρωση Κόμβος Φιλιππιάδας