Παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του συνδυασμού ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

Στην παρουσίαση των βασικών προγραμματικών θέσεων του συνδυασμού “ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ” προχώρησε, ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Θωμάς Παππάς.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Ηγουμενίτσας “ΠΑΝΘΕΟΝ” το βράδυ της Τρίτης.
Ο κ. Παππάς αφού αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει το Δήμο Ηγουμενίτσας, προσδιόρισε τον χαρακτήρα του ανεξάρτητου συνδυασμού “ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ” και ανέφερε τις πρωταρχικές προγραμματικές δεσμεύσεις του, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για διαρκή μέριμνα και αλληλεγγύη προς στον αδύναμο πολίτη, μέσα από τις δομές κοινωνικής πρόνοιας και υγείας του Δήμου.

 Τέλος απεύθυνε κάλεσμα σε όλους να πλαισιώσουν το συνδυασμό ώστε “όλοι μας να δώσουμε ελπιδοφόρο προοπτική για τον τόπο μας, να τον ομορφύνουμε, να βάλουμε περισσότερο πολιτισμό και ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ μας” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παππά:

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ, που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας και είστε σήμερα εδώ μαζί μας. Σας ευχαριστώ και μέσα από σας ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μου, για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπο μου και στους συνεργάτες μου. Εμπιστοσύνη (ειλικρινά πιστέψτε με) που την εισπράττω καθημερινά, στις επαφές μου με τον κόσμο. Σας ευχαριστώ γιατί μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα, στην αφετηρία της προσπάθειας μας, να απαντήσουμε στα ποικίλα – εύλογα – ερωτήματα σας. Όπως:

 • Γιατί πολιτεύομαι και με ποιους
 • Τα χαρακτηριστικά του ανεξάρτητου συνδυασμού μας, ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ
 • Την αντίδραση του κόσμου στη μορφή εξουσίας που γνώρισε
 • Το νόημα των φετινών εκλογών
 • Για τις νοοτροπίες, που έχουν αναπτυχθεί, γύρω από την αυτοδιοίκηση
 • Τα μέσα για να πετύχουμε μικρούς και μεγάλους στόχους, σε τελική ανάλυση τι αυτοδιοίκηση θέλουμε
 • Για την ανάγκη να ξεκλειδώσουμε τα αισθήματα του κόσμου, μέσα από το αισιόδοξο μήνυμα, ότι η ζωή αλλάζει αν ΟΛΟΙ ΜΑΣ αλλάξουμε, αναλαμβάνοντας ευθύνη.

Και, να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα στην ισορροπία λόγου και αισθήματος

 • Προγραμματικές δεσμεύσεις

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου:

 • Τους υποψηφίους του ανεξάρτητου συνδυασμού μας
 • Τον Άγγελο του οποίου η βοήθεια είναι άξια ειδικής μνείας
 • Τον ζωγράφο – σκηνογράφο Κώστα Τσίτο, που φιλοτέχνησε το σήμα του συνδυασμού μας
 • Τους ανθρώπους που με πλαισιώνουν στις καθημερινές μου επαφές με τον κόσμο
 • ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ την οικογένεια μου

Φίλες και φίλοι Κάποιοι επέλεξαν να κινούνται στην γκρίζα ζώνη της πραγματικότητας… Δική μας επιλογή, είναι η αισιόδοξη πλευρά της ζωής Διεκδικούμε πολιτισμό στη σχέση μας, περισσότερο ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Το σήμα του συνδυασμού μας, αυτό συμβολίζει, την ψυχική ανάταση, τον πολιτισμό, την αισιοδοξία, την ελπίδα.
Φίλες και φίλοι Γιατί πολιτεύομαι:

 • Η θητεία μου στο Δήμο Ηγουμενίτσας, ήταν πράγματι για μένα, μια διαρκής γνώση, και πολύτιμη εμπειρία
 • Είμαι ενεργός πολίτης και το ενδιαφέρον μου, να υπηρετήσω το Δήμο και τους πολίτες, από την θέση του Δημάρχου, με αλήθεια και δικαιοσύνη, είναι στάση ζωής και αυτονόητη δέσμευση
 • Γνωρίζω πολύ καλά και σε βάθος τα προβλήματα του Δήμου
 • Γνωρίζω πολύ καλά, τις κατεστημένες αντιλήψεις – νοοτροπίες – πρακτικές, που έχουν καταστήσει τους Δήμους, γενικά αναξιόπιστους
 • Με τις νοοτροπίες αυτές, συγκρούεται το όραμα μας, που διαμορφώνεται μέρα τη μέρα, μέσα από την διαρκή επικοινωνία με τους Δημότες

και

 • Θέλω να ξέρετε ότι: Δεν έχω καμία απολύτως εξάρτηση από κόμματα και συμφέροντα

Η Δημοτική αρχή, δεν έχει για μας παρά μόνο ένα λόγο ύπαρξης:

 • Να υπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα κάθε πολίτη και του Δήμου ευρύτερα, με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΑΛΟΓΟ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ
 • Οι εργαζόμενοι του Δήμου, για μας είναι πυλώνας, πάνω στον οποίο, θα χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολίτη.
 • Διασφαλίζουμε μαζί τους, τις κατάλληλες συνθήκες, για ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Θα έχουν μονίμως τον σεβασμό μου, την αμέριστη στήριξη των δικαιωμάτων τους, αλλά και έλεγχο στην τήρηση των καθηκόντων τους και της αποτελεσματικότητα τους
 • Το Δημοτικό συμβούλιο, τα κοινοτικά συμβούλια, οι αντιδήμαρχοι, μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου τους, θα αποτελέσουν τον άλλον μεγάλο πυλώνα, για να αισθανόμαστε όλοι μας,  σαν στο σπίτι μας, σαν στο χωριό μας και να ενεργούμε από κοινού, για την πραγμάτωση των στόχων μας.

Κυρίες και κύριοι

Τα χαρακτηριστικά του ανεξάρτητου συνδυασμού μας

Ο ανεξάρτητος συνδυασμός μας, ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ θα έχει:

ü  Ανεξάρτητη συγκρότηση

ü  Αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά

ü  Ενωτική κατεύθυνση

ü  Δράση διαρκή

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ συγκρότηση, συνένωση πολιτών, διακομματικού – πολιτικού χαρακτήρα.

Νέοι και ώριμοι, γυναίκες και άνδρες, φίλοι και συναγωνιστές, πολίτες με θετική προσέγγιση στα πράγματα, ανοιχτοί σε σύγχρονες ιδέες, με σεβασμό στην πολιτισμική μας παράδοση, με σεβασμό στα δίκτυα προσφοράς και αλληλεγγύης, μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία του πρώτο στόχου.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ πνεύμα, αξιοποίηση κάθε δυνατότητας  απεξάρτησης από το κεντρικό Κράτος. Δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να ευελπιστεί συνεχώς στην ελεημοσύνη της κεντρικής εξουσίας. Πάντα όμως σε συνεργασία, με πολιτεία – φορείς – θεσμικά όργανα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με σεβασμό στον πολίτη, δυναμική στήριξη του δικαίου – καθαρές έννομες σχέσεις – παρεμβάσεις στην ορθή λειτουργία όλων των θεσμικών οργάνων του Δήμου.

ΕΝΩΤΙΚΗ συμπόρευση, που στηρίζει ένα πλαίσιο αρχών, αξιών, προτεραιοτήτων, στόχων, με γνώμονα το κοινό όφελος, την πρόοδο, τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, τη διαρκή συνεννόηση.

ΔΡΑΣΗ με διαρκή παρουσία παντού, με ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Δράση σε όλες τις Δημοτικές ενότητες, αξιοποίηση όλων των συμπολιτών μας στα δρώμενα του Δήμου, αξιοποίηση και συνεργασία με όλους τους δραστηριοποιούμενους εθελοντικούς φορείς.

ΔΡΑΣΗ δημιουργική, αποτελεσματική, ανατρεπτική.

Φίλες και φίλοι,

Το νόημα των φετινών εκλογών

 • Η πολύπλευρη κρίση,  οικονομική, πολιτική, θεσμική, εμπιστοσύνης και ένα ανίκανο πολιτικό σύστημα να δώσει λύσεις στα προβλήματα, με όρους κοινωνίας και μια αυτοδιοίκηση χειραγωγημένη και όχι μόνο, οδήγησαν τη χώρα μας να πορεύεται τον δρόμο της αβεβαιότητας
 • Οι πολίτες απογοητευμένοι βιώνουν τη μία δοκιμασία μετά την άλλη
 • Ο θυμός από τη διάψευση των προσδοκιών τους, οι αδικίες, ο κίνδυνος που ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί, μας κάνει όλους ανήσυχους – καχύποπτους
 • Αυτή βέβαια η αίσθηση διακατέχει κυρίως τους νέους, που βιώνουν στο πετσί τους τα σημερινά μεγάλα αδιέξοδα

Να γιατί η αντίδραση στις γνωστές μορφές εξουσίας

 • Οι πολίτες όμως αναζητούν με έκδηλη αγωνία διέξοδο, την αισιόδοξη προοπτική
 • Αναζητούν την συνεννόηση, την συνεργασία, την αφύπνιση
 • Οι καιροί είναι ώριμοι

Η ευκαιρία είναι μπροστά μας, οι πολίτες να αναλάβουν μαζί μας δράση, να χαράξουμε από τα κάτω μια άλλη πορεία

Οι φετινές εκλογές είναι μια μεγάλη πρόσκληση – πρόκληση για ανάληψη ευθύνης.

Αυτό είναι το νόημα των φετινών εκλογών

Φίλες και φίλοι,

Τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε

Μια Αυτοδιοίκηση

 • Χειραφετημένη, ανθρώπινη, αλλά που να πατάει γερά στα πόδια της
 • Δίπλα στον άνθρωπο, στις μεγάλες προσωπικές δοκιμασίες του, αλλά και εργαλείο για κάθε μικρή ή μεγαλύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια, στη βάση όμως ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για όλο το Δήμο
 • Σύγχρονη και νοικοκυρεμένη, με διαφανή, χρηστή, αποτελεσματική διοίκηση, στην υπηρεσία του πολίτη
 • Που αξιοποιεί την τεχνολογία, δημιουργεί με την ψηφιακή της μορφή, νέες χρήσιμες για τον πολίτη υπηρεσίες, μέχρι την τελευταία γειτονιά

Μια Αυτοδιοίκηση

Που στα πλαίσια μιας φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης, με χωροταξικό σχεδιασμό, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων και χρήσιμων αναγκαίων έργων και υποδομών, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, αξιοποιεί τους υπαρκτούς πόρους, αναζητεί κάθε δυνατή πηγή και με σεβασμό στον πολίτη και απόλυτη διαφάνεια, σέβεται το δημόσιο χρήμα, ώστε δια της ορθής χρήσης των πόρων, να παράγεται το μέγιστο δυνατό έργο.

Η μεγάλη όμως και αναγκαία συνθήκη αλλαγής και επιτυχίας είναι η προσπάθεια πολιτιστικής κοινωνικής ανάτασης. Προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας και η αποφασιστικότητα μας, για ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης. Βεβαίως απαιτείται σχέδιο, γνώση, θέληση, διαρκής προσπάθεια.

Ως θεσμός ανοικτής πολιτικής διαβούλευσης, η Αυτοδιοίκηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις:

 • Για την ποιότητα ζωής
 • Την τοπική ανάπτυξη και ευημερία
 • Την κοινωνική συνοχή
 • Την συμφιλίωση με το περιβάλλον
 • Την αλληλεγγύη των γενεών

Κυρίες και κύριοι,

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις μας

Έμπειρα και νέα στελέχη, φίλοι και συνεργάτες, μια αξιόλογη ομάδα εργασίας και τεκμηρίωσης, έχουν καταρτίσει ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα, πάντα στο πνεύμα και και τις κατευθύνσεις του ανεξάρτητου συνδυασμού μας.

Βασική μας αρχή

Δεν φορτώνουμε στον πολίτη τα λάθη της Διοίκησης και

Δεν μετατρέπουμε το Δήμο σε νέα φοροεισπρακτική μηχανή

Στηρίζουμε τους αδύναμους

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ

ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι μια ολότητα.

Δεν νοούνται αποκλεισμοί

Δεν χωρίζουμε τους Δημότες σε προσκείμενους και μη

Απευθυνόμαστε ενωτικά και εργαζόμαστε συνθετικά.

 1. το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί δημοκρατικά, ανοικτά και με διαφάνεια. Ο Δημοτικός σύμβουλος έχει λόγο, έχει βήμα δημοκρατικό, συζητά με τον πολίτη και φέρει το πρόβλημα στα όργανα, συμμετέχει ενεργά και υπεύθυνα στην παραγωγή χρήσιμου έργου. Ο ρόλος του είναι ουσιαστικός και αποφασιστικός.
 2. Η διοικητική δομή του Δήμου συντονίζεται και υποστηρίζεται στο έργο της. Οι υπάλληλοι εξυπηρετούν με σεβασμό και αμεσότητα τον πολίτη, στα πλαίσια του νόμου. Στηρίζουμε τον υπάλληλο-συνεργάτη στα δικαιώματα του, τον ελέγχουμε ως προς την τήρηση των καθηκόντων του. Η Αυτοδιοίκηση υπάρχει για να εξυπηρετεί τον πολίτη και να προάγει το έργο του Δήμου.
 3. Αξιοπρεπής συμπεριφορά, σεβασμός στον Νόμο και τον Πολίτη, ποιότητα υπηρεσιών, αποτελεσματικότητα, αξιοκρατία, συνεργασία, διαρκής έλεγχος, αλληλεγγύη, αξιοποίηση προσώπων ικανών, είναι αρχές και αξίες που διέπουν την πρακτική μας.
 4. Συνεργασία Διαδημοτική αλλά και Περιφερειακή. Συνεργασία με το σύνολο των επιστημονικών, επαγγελματικών, κοινωνικών και κρατικών φορέων και αρχών του τόπου μας.
 5. Προσεγγίζουμε την καθημερινότητα του πολίτη-δημότη που ζητά πολλές φορές απλά πράγματα και δυσφορεί δίκαια για την άρνηση που συναντά. Η σωστή ενημέρωση του, η λάμπα που δεν λειτουργεί και κανείς δεν νοιάζεται, η απαράδεκτη κατάσταση των παιδότοπων, τα σκόρπια σκουπίδια είναι δημόσιος κίνδυνος για την υγεία, αγροτική οδοποιία, το πρόβλημα της λακκούβας, ο ευπρεπισμός των δημόσιων δρόμων, η έλλειψη σήμανσης και τόσα άλλα  που λύνονται, πρέπει να λύνονται απλά και άμεσα.
 6. Διαρκής μέριμνα μας, η αλληλεγγύη στον αδύναμο πολίτη, οι δομές κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, η παροχή υπηρεσιών χωρίς διακρίσεις.
 7. Χωροταξικός σχεδιασμός και με βάση αυτό στήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων των δημοτών μας και των πολιτών. Η προώθηση των Σχεδίων Πόλης και εφαρμογή των Πολεοδομικών κανονισμών με σεβασμό νόμων και κανόνων από όλους μας.
 8. Συνεργαζόμαστε με όλους τους συναρμόδιους φορείς για προώθηση των μεγάλων επιλογών στην περιοχή μας: Μαρίνα, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, οδικοί άξονες, σιδηρόδρομος, εμπορευματικό κέντρο, Ύδρευση, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις για το περιβάλλον με τα έργα: Αποχέτευσης, Βιολογικού καθαρισμού, ΧΥΤΑ, Ανακύκλωση.
 9. Ο παραλιακός άξονας, οι προστατευόμενες περιοχές, η Αγροτική οικονομία, ο Καλαμάς και το Καλοδίκη, οι οικισμοί, ο οδικός άξονας, η παλιά διαδρομή Ηγουμενίτσας-Ιωάννινα, οριοθετούν χωροταξικά τα πεδία δράσεων που προσδιορίζουμε με σαφήνεια στο πρόγραμμα μας.
 10. Πολιτισμός – Αθλητισμός – Περιβάλλον – Τουρισμός – Υπηρεσίες, είναι μία δέσμη για ανάπτυξη πολλών δράσεων, με αξιοποίηση πολλών προγραμμάτων.
 11. Ο Δήμος καταγράφει την δημοτική περιουσία, διεκδικεί και αξιοποιεί κάθε γωνιά ευθύνης του.
 12. Αξιοποιούμε κάθε δυνατή πηγή άντλησης πόρων, σε περιφερειακό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενεργοποιούμε, ουσιαστικά το γραφείο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συνεργαζόμαστε με υποστηρικτές δομές στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες.
 13. Δίνουμε τη δυνατότητα στην Νεολαία, μέσω της συμμετοχής της σε δομές του Δήμου, σε προγράμματα, σε συνεργασία μαζί τους να δράσουν, να δημιουργήσουν.

Γι΄ αυτό Φίλες και φίλοι,

Πριν ανακοινώσουμε την πρώτη μεγάλη ομάδα υποψηφίων του συνδυασμού μας, θέλω να απευθυνθώ και από αυτό το βήμα στη νέα γενιά, συνομήλικη και νεώτερη μου ειδικά και να την καλέσω να πλαισιώσει τον ανεξάρτητο συνδυασμό μας, να εμπλουτίσει τις θέσεις μας, να συμμετάσχει ενεργά και ισότιμα σε κάθε προσπάθεια μας.

Εμείς, ούτως ή άλλως στον ανεξάρτητο συνδυασμό μας, έχουμε σαν βάση και προσπάθεια κάθε ενέργεια,

 • Που δημιουργεί θέσεις εργασίας
 • Στηρίζει πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων
 • Βελτιώνει τη ζωή των νέων, αγκαλιάζοντας πρωτοβουλίες τους στον πολιτισμό, τη διασκέδαση, την τέχνη, τον αθλητισμό, την φιλοπεριβαλλοντική δράση
 • Στηρίζουμε τον νέο επιχειρηματία, τον νέο επαγγελματία, τον νέο αγρότη
 • Θέλουμε την παρουσία νέων ανθρώπων στα θεσμικά όργανα.
 • Αποζητούμε την ζωντάνια τους, την καθαρότητα τους, την δημιουργικότητα τους.
 • Τους θέλουμε δίπλα μας και μπροστάρηδες.

Κυρίες και κύριοι,

Απευθύνω κάλεσμα σε όλους και όλες.

Ενωθείτε μαζί μας, πλαισιώστε το συνδυασμό μας.

Όλοι μας να δώσουμε ελπιδοφόρο προοπτική για τον τόπο μας, να τον ομορφύνουμε, να βάλουμε περισσότερο πολιτισμό και ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ μας. Να φτιάξουμε ρεύμα Δημιουργικής Ανατροπής. Να τολμήσουμε την αναγκαία, μεγάλη αλλαγή στο Δήμο μας, ΤΩΡΑ.

Η Αξιοπρέπεια του πολίτη για μας, είναι αδιαπραγμάτευτος όρος και η Δημοκρατία δεν είναι υπόθεση ολίγων και των ίδιων.

Είναι όλων όσων μπορούν να προσφέρουν

ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ