“Αναρμόδιες και επικίνδυνες παρεμβάσεις στο επιστημονικό έργο” του ΚΠ Αριάδνη!

ariadni

ariadniΓια “αναρμόδιες και επικίνδυνες παρεμβάσεις στο επιστημονικό έργο” του ΚΠ Αριάδνη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, σε δελτίο τύπου του με αφορμή της  παραιτήσεις συναδέλφων τους από το Κέντρο Πρόληψης Θεσπρωτίας. 

Αναλυτικά στο δελτίο τύπου αναφέρει:

Τα σοβαρά προβλήματα, που διαρκώς γεννιούνται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης αναδύονται με τον χειρότερο τρόπο στη Θεσπρωτία εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να αντιμετωπίζονται. Σύμφωνα με επιστολές, εξώδικες διαμαρτυρίες και μηνύσεις συναδέλφων (βλ. το πιο πρόσφατο εξώδικο στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο), η διοίκηση αυτού του Κέντρου Πρόληψης έχει προβεί σε ενέργειες που καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα μέρους του προσωπικού, αλλά και σε αναρμόδιες και επικίνδυνες παρεμβάσεις στο επιστημονικό έργο.

Είχαμε επισημάνει έγκαιρα και πολλές φορές την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Πρόληψης Θεσπρωτίας με δημόσιες τοποθετήσεις, βάσει των οποίων ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος. Ωστόσο, ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε ο θεωρητικά επιστημονικός επόπτης ΟΚΑΝΑ θέλησαν να παρέμβουν σε μια κατάσταση, που φαίνεται να έχει ως κύρια αιτία της την πρόθεση της διοίκησης να κατευθύνει το επιστημονικό έργο του Κέντρου Πρόληψης. Πρόθεση, εν τέλει, ενάντια στην επιστήμη, ενάντια στις προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας που έχει υπογράψει με τον ΟΚΑΝΑ, ενάντια ακόμα και σε αυτή την υπάρχουσα νομοθεσία για τα Κέντρα Πρόληψης.

Το τι σημαίνει τέτοια πρόθεση φαίνεται, λ.χ., από το γεγονός ότι η διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης ισχυρίζεται πως μια από τις συναδέλφους μας «δεν έκανε την δουλειά της», επειδή ορθά και υπεύθυνα δεν δεχόταν παραπομπές για αντικείμενα άσχετα με το σκοπούς και τον επιστημονικό σχεδιασμό ενός Κέντρου Πρόληψης, όπως μαθησιακές «διαταραχές».

Ως αποτέλεσμα, δύο συνάδελφοί μας αναγκάστηκαν να παραιτηθούν το τελευταίο δίμηνο από το Κέντρο Πρόληψης Θεσπρωτίας και η ντροπή της «αιμορραγίας» έμπειρου προσωπικού συνεχίζεται στις υποστελεχωμένες δομές μας, που με λιγότερους από 350 εργαζομένους καλούνται να καλύψουν τις ευρύτατες ανάγκες πρόληψης πανελλαδικά σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας κ.λπ. Στη δε Θεσπρωτία απέμειναν μια επιστημονικά υπεύθυνη και μια διοικητική υπάλληλος για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του νομού, δίχως ορατό ενδεχόμενο προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, στις απαντήσεις του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκήθηκε πριν έναν χρόνο περίπου για την υπόθεση, ουσιαστικά υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Υγείας πως η παρέμβαση ήταν δύσκολη εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ίδια πολιτική ηγεσία δεν αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης, παραπέμποντας το ζήτημα από επιτροπή σε επιτροπή εδώ και τρία χρόνια, παρά όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις, παρά και την έκρηξη των προβλημάτων στα Κέντρα Πρόληψης επί των ημερών της.

Για την ηγεσία του ΟΚΑΝΑ, τύποις επιστημονικού επόπτη των Κέντρων Πρόληψης, δεν έχουμε να πούμε κάτι διαφορετικό. Έχει αποδειχτεί με τον χειρότερο τρόπο η πλήρης αδυναμία του φορέα να ασκήσει επιστημονική εποπτεία, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του έχει τολμήσει να προτείνει με μισή σελίδα κείμενο να «απορροφήσει» τα Κέντρα Πρόληψης, κόντρα στη βούληση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, που με πρόταση 19 σελίδων και επιστημονική τεκμηρίωση 178 σελίδων ζητάμε τη σύσταση ενός αυτοδιοικούμενου εθνικού φορέα πρόληψης.

Η πολιτική ηγεσία είναι ασυγχώρητη, που επιτρέπει να περιέρχεται η πρόληψη των εξαρτήσεων σε τόσο επισφαλή θέση, μάλιστα σε φάση καθολικής κρίσης που βαθαίνει και επιτείνει τις γενεσιουργές αιτίες της εξάρτησης και των ψυχοκοινωνικών δυσκολιών.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, σεβόμενη τη δουλειά και τη βούληση των εργαζομένων, καθώς και τις βοούσες κοινωνικές ανάγκες, λύνοντας το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης στη βάση της κατατεθειμένης πρότασής μας. Όσο δεν το κάνει, είναι ο κύριος υπεύθυνος της πλήρους αποσταθεροποίησης της πρόληψης των εξαρτήσεων στη χώρα, που ματαιώνει την προσφορά των εργαζομένων και επιβαρύνει και άλλο την κοινωνία.

Το Δ.Σ. του Σωματείου