Γιατί πωλείται η “ΔΩΔΩΝΗ Α.Β.Γ.Η.”

dodoni

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε σε όλα τα ΜΜΕ ρεπορτάζ για την Γ.Σ. Μετόχων της “ΔΩΔΩΝΗ Αναπτυξιακή Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου”, όπου αναφέρονταν ότι ήταν κερδοφόρο το 2010 και για τον λόγο αυτόν θα δοθεί αύξηση στην τιμή με την οποία η εταιρεία πληρώνει το γάλα στους κτηνοτρόφους-παραγωγούς, ηπειρώτες κατ’ εξοχή.

Καλό νέο. Και σύμφωνο με τον τίτλο και τον σκοπό ίδρυσης της εταιρείας.

Εύλογα όμως εγείρεται στο μυαλό καθενός «απλού» έλληνα το ερώτημα:

«Μά τότε γιατί τήν πουλάνε»;;;

Η απάντηση κατά την γνώμη μου είναι διφυής.

ΠΡΩΤΟ: Τήν πουλάνε ακριβώς επειδή είναι κερδοφόρα. Διότι ποιός ιδιώτης «επενδυτής» θα αγόραζε μια ζημιογόνα επιχείρηση; Είμαι σίγουρος ότι έχετε σημειώσει τί ακριβώς έγινε με την “Ολυμπιακή”: Χωρίστηκε σε “τομείς”, σαλαμοποιήθηκε, πουλήθηκε ο κερδοφόρος τομέας και τη ζημιά τήν φορτώθηκε ο ελληνικός λαός. Την ίδια ακριβώς «τεχνική» ετοιμάζονται να εφαρμόσουν και στον ΟΣΕ και στην ΔΕΗ…

ΔΕΥΤΕΡΟ (και κυριώτερο):

Πουλιέται από τους παραληρηματικούς εραστές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας(*) και της «ελεύθερης» Αγοράς, διότι μόνον αυτή μπορεί να δωροδοκεί. Και ξέρουμε βέβαια ποιοί είναι οι …συνήθεις δωρολήπτες.

Ως δημόσια και προφανώς κοινωφελής επιχείρηση η “ΔΩΔΩΝΗ” δεν έχει καμμιά ανάγκη να δωροδοκήσει. Ενώ η ιδιωτική ομόλογός της, η “ΜΕΒΓΑΛ” είχε. Όποιοι  τυχόν δεν ξέρουν το, επί ΝΔ, σκάνδαλο “των κουμπάρων”, ας καταφύγουν στις εφημερίδες της εποχής.

Το άριστο παράδειγμα των βλαβερών συνεπειών της ιδιωτικής …υστεροβουλίας τό έχουμε δεί στα Γιάννενα, στην “ΟΑΣΗ”, η οποία μπαίνει στον 4ο χρόνο που στέκει ξεκοιλιασμένη, ρημάδι και σκουπιδότοπος στη μέση της πόλης μας.

Από χρόνια πολλά η “ΟΑΣΗ” παραδόθηκε για «αξιοποίηση» σε ιδιώτες, με την, ανόητη κατά την γνώμη μου, αιτιολογία ότι «ο Δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει τον καφετζή»(**)…

Ακούγονται πολλά, όχι υποχρεωτικά αληθινά, για το πώς κατάφερε ο τελευταίος …«επενδυτής» της “ΟΑΣΗΣ”, όχι μόνο να φεσώσει τον Δήμο με 300.000 ευρά, αφήνοντας απλήρωτα κάπου 20 ενοίκια, αλλά και, κλείνοντάς την και φεύγοντας, να …«αποσύρει» ανενόχλητιος όχι μόνον τον εξοπλισμό και τα τραπεζοκαθίσματα αλλά κι αυτά τα ίδια τα κουφώματα!!!

Είναι διακαιολογημένη η υποψία των Γιαννιωτών ότι τα …«στραβά μάτια» οι υπεύθυνοι δεν τά έκαναν χωρίς δωροληψία.

Γίναμε νομίζω σοφώτεροι πιά μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ότι η δωροδοκία δεν είναι απλό “σύμπτωμα” είτε κακή έξη της ανέντιμης διοίκησης μιάς κάποιας μεγάλης εταιρείας, των διαβόητων “μάνατζερ”, αλλά συνήθης πρακτική όλων… ή σχεδόν όλων.

Μετά τα αλλεπέλληλα σκάνδαλα Ζήμενς, ΜΑΝ, Μερσεντές, υποβρυχίων κ.ά. έχει φανεί καθαρά ότι με την δωροδοκία όχι μόνον “έκλειναν δουλιές” αλλά και χρέωναν υπερβολικές τιμές, ώστε να προσπορίζονται αμύθητα βρώμικα κέρδη. Ποιός δωροδοκηθείς θα τολμούσε να τίς ελέγξει… Ενδεικτικά μόνον παράθεσα τους παραπάνω τίτλους εταιρειών, που βέβαια δεν δωροδοκούσαν μόνον στην Ελλάδα…

“Ηλίου φαεινότερον” ότι αυτά είναι απλώς λίγα, κραυγαλέα και αποκαλυφθέντα…, παραδείγματα της πάγιας πρακτικής της Ιδιωτικής Υστεροβουλίας και της «ελεύθερης» Αγοράς.

Σκλίβανη, 6/5/2011

Ναπολέων Αλεξ. Παπαδόπουλος

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

(*) Κατά την γνώμη μου ο ακριβής όρος είναι “ιδιωτική υστεροβουλία” όχι «πρωτοβουλία»…

(**) Ούτε τον υδρονόμο, ούτε τον σκουπιδιάρη να κάνει τότε. Να τόν έχουμε μόνο για δεξιώσεις και τελετές. Για τα πανηγύρια.