“Βγείτε επιτέλους από τον γυάλινο κόσμο της Βουλής»

(Ομιλία ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στη Βουλή στη συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο 20-10-2011)

“Εγώ πρεζάκιας σε αυτή την Αίθουσα δεν γίνομαι. Εγώ πρεζάκιας σε αυτή την Αίθουσα να περιμένω τη δόση, δεν γίνομαι”

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Το λόγο έχει ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Βασίλειος Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε αυτή την Αίθουσα και σε λίγα λεπτά στην ψηφοφορία, δεν θα μετράμε το πόσο αγαπάμε τους εργαζόμενους και πόσο πονάει η ψυχή μας. Το λέω αυτό στον αγαπητό Βασίλη Γιουματζίδη, ο οποίος πρέπει να είναι από τους Βουλευτές που πονάνε τους εργαζόμενους και νιώθει θλίψη γι’ αυτά που ψηφίζει και κάνει, γιατί τους στέλνει στον Καιάδα.

Χαίρομαι πάρα πολύ, αγαπητέ μου συνάδελφε Βασίλη Γιουματζίδη, που πονάς και συμπαθείς την καλή μας τάξη των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή όμως αυτό που θα μετρήσουμε είναι τι θα ψηφίσεις, αν θα στείλεις αυτό τον εργαζόμενο στα 700 ευρώ που ανέφερες ή θα τον στείλεις στα 1.700 ευρώ. Θα μου πεις, υπάρχει χρήμα για να τον πάω στα 1.700 ευρώ έτσι όπως…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ: Εσείς…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Παρακαλώ, μη διακόπτετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ξέρετε, δεν ψήφισα το μνημόνιο, μια πολιτική τραγική, θλιβερή, έτσι όπως εξελίχθηκε.

Οι επαγγελματίες Υπουργοί των Κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, υπογράψανε δεκάδες εκατοντάδες υπουργικές αποφάσεις με συσσωρευμένα δισεκατομμύρια και σήμερα κουνάνε απειλητικά και με νουθεσία το δάκτυλο σ’ αυτούς που ανέφερες, τους καλούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους. Ποιος ευθύνεται και ποιος δεν ευθύνεται;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μέχρι πέρυσι ήσουν στο ΠΑΣΟΚ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε αυτή την Αίθουσα υπάρχει ονοματεπώνυμο στην ευθύνη, αγαπητέ μου κ. Κεγκέρογλου που φωνάζεις. Τα δισεκατομμύρια των υπουργικών αποφάσεων ποιος τα υπέγραφε σ’ αυτή την Αίθουσα; Οι σοσιαλιστές; Οι σοσιαλδημοκράτες; Οι δεξιοί; Οι φασίστες; Ποιος τα υπέγραφε;

Επειδή σήμερα είδαμε την αλήθεια, επειδή σήμερα εσείς είδατε την αλήθεια –κάποιοι την είδαν πολύ πιο πριν- θα ήθελα να πω κάποια συγκεκριμένα πράγματα με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο.

Θα έλεγα ότι θα ήταν μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια αν το κάνατε το 2009. Τα λέγαμε αυτά…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εμείς δεν…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ηρέμησε, αγαπητέ μου κύριε Κεγκέρογλου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Σας παρακαλώ, κύριε Κεγκέρογλου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αν είναι…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ηρέμησε και άκουσε μια άλλη φωνή. Άκουσε και κάτι ακόμη.

Αν αυτή την πολιτική την ψηφίζαμε τον Οκτώβριο του 2009, θα έλεγα ότι ήταν μια μεταρρυθμιστική πολιτική: να μπει τάξη στο δημόσιο, να μπει τάξη στο κράτος. Σήμερα, όμως, δεν γίνεται για αυτό το λόγο. Σήμερα η εφεδρεία και αυτές οι πολιτικές για το μισθολόγιο, γίνονται για να εξοικονομηθούν χρήματα για τους δανειστές.

Αυτή τη χρονιά τρεις φορές άκουσα στην Αίθουσα να μου λένε ότι αν δεν ψηφίσεις δεν θα πάρουμε τη δόση.

Εγώ πρεζάκιας σε αυτή την Αίθουσα δεν γίνομαι. Εγώ πρεζάκιας σε αυτή την Αίθουσα να περιμένω τη δόση, δεν γίνομαι.

Εδώ η χώρα δεν μπορεί να κυριαρχείται, να λειτουργεί και να κινείται γύρω από μία δόση και μάλιστα γύρω από μια δόση που δεν εξασφαλίζει το μέλλον της. Δεν εξασφαλίζει το μέλλον της χώρας, δεν εξασφαλίζει την εθνική κυριαρχία.

Κι αν την Κυριακή μπει η συζήτηση «έχουμε ή δεν έχουμε εθνική κυριαρχία» κι αν θα έχουμε σε κάθε Υπουργείο τον Γκαουλάϊντερ, ποια θα είναι η κόκκινη γραμμή που θα συζητά ο καθένας σας;

Αυτές τις κόκκινες γραμμές τις έχετε ξεσκίσει. Ενάμισι χρόνο πάμε πίσω, πίσω, πίσω. Ακόμη και ο Καντάφι έδωσε μια μάχη μέχρι τελικής πτώσεως και έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Πότε θα δώσουμε την τελική μάχη; Πότε θα μπει αυτή η κόκκινη γραμμή; Και πού θα μπει;

Επειδή, λοιπόν, δεν μπαίνει εύκολα αυτή η κόκκινη γραμμή από εσάς και επειδή ο καθείς εδώ μέσα, κάνει έξω στο περιστύλιο τα επικοινωνιακά σουλάτσα του και λέει στους ψηφοφόρους του αυτά τα οποία θέλουν να ακούσουν –γιατί δεν είναι ειλικρινής και άλλα κάνει εδώ- εγώ θέλω να είμαστε όλοι ειλικρινείς, να είμαστε όλοι αληθινοί. Ο καθείς ας ακολουθήσει το δρόμο του. Και ο καθένας θα έχει το τίμημά του.

Όπως και να έχει το πράγμα, είτε είναι εργασιακή εφεδρεία είτε είναι μισθολόγιο, θα έπρεπε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Αυτή η χώρα έχει φθάσει στο χείλος του γκρεμού.

Δεν θα κάνουμε τώρα την ανάλυση ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν θα κάνω εδώ εύκολη αντιπολίτευση απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο –που βλέπω εδώ- ή σε προηγούμενους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα πάω να ανακαλύψω πόσο μερίδιο ευθύνης έχει ο Καρατζαφέρης ή ο Τσίπρας ή η Αλέκα Παπαρήγα. Αυτά καλά είναι για ωραίες συζητήσεις στο καφενείο.

Εδώ σήμερα θα πω: Εσείς του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση, έχετε την ευθύνη της διακυβέρνησης, έχετε την ευθύνη των αποφάσεων. Εσείς σήμερα κρίνεστε. Το ποιος είναι σοσιαλιστής, το ποιος δεν είναι σοσιαλιστής, θα το πει η ιστορία και ο λαός. Δεν θα βαφτίζουμε μεταξύ μας ο καθένας ό,τι θέλει και όπως θέλει.

Κάντε ένα γενναίο βήμα. Πέστε ποια είναι η κόκκινη γραμμή. Αποφασίστε πού και πόσο μπορεί να οπισθοχωρήσει αυτή η Κυβέρνηση, για να αποφασίσουμε και να κρίνουμε τον καθένα.

Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο. Δεν ψήφισα όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια από το Μάιο του 2010. Θέλω να πω ότι δεν είμαι ευτυχής και χαρούμενος. Δεν μπορώ να βοηθήσω να «σωθεί» η πατρίδα με τον τρόπο που προτείνει ο κύριος Πρωθυπουργός. Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής και τίμιος απέναντι στους συμπολίτες μου, απέναντι στους ανθρώπους που με τίμησαν το 2009 με μια συγκεκριμένη λαϊκή εντολή με αυτά που είχα πει τότε -όπως και όλοι όσοι ήμασταν τότε στο ΠΑΣΟΚ- και να είμαι συνεπής με αυτά που λέω και συνεχίζω και λέω. Πρέπει να ξέρουμε ότι λίαν συντόμως θα έρθει ο χρόνος της κρίσεως.

Εδώ στην Βουλή κάποιοι ζούνε σε έναν γυάλινο κόσμο. Εδώ ο καθένας δίνει θάρρος στον άλλον. Και όλοι μαζί είσαστε δυνατοί. Αλλά είσαστε στον μικρό γυάλινο κόσμο της Βουλής. Έξω είναι τα δύσκολα και εκεί θέλω να δω τους λεβέντες και αυτούς οι οποίοι εκεί θα ισχυρίζονται με τον ίδιο τρόπο, στους καφενέδες της περιοχής τους όμως, στα πεζοδρόμια της περιοχής τους, στα εργοστάσια της περιοχής τους, στις γειτονιές της περιοχής τους, τα ίδια που λένε εδώ μέσα. Εκεί όμως δεν βλέπω απέναντί μου κανέναν. Εκεί θέλω να  υπάρξουν οι τοποθετήσεις, οι καθαρές κουβέντες απέναντι στους συμπολίτες μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε.