Κτηματολόγιο stop λόγω κορονοϊού

kthmatografhsh

kthmatografhshΣταματάει λόγω κορωνοϊού η διαδικασία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών

Να κλείσουν έως τις αρχές Μαΐου τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία για το κοινό, αποφάσισε την Παρασκευή η κυβέρνηση, ενώ σε περιορισμένη λειτουργία θα παραμείνουν μόνο  τα γραφεία κτηματογράφησης και η ίδια η «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παύουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων (αν υπήρχαν, καθώς δεν θα μπορούν να μεταγραφούν). Όσο για την κτηματογράφηση, θα εξυπηρετούνται μόνο όσοι μπορούν να έλθουν σε επικοινωνία ηλεκτρονικά, ενώ είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Οι μόνες περιοχές στις οποίες εξακολουθούσαν μέχρι την Παρασκευή οι δηλώσεις ιδιοκτησίας είναι η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα, στις οποίες η προθεσμία έληγε στο τέλος του μήνα. Στις υπόλοιπες περιοχές η συλλογή έχει εδώ και μήνες ολοκληρωθεί και την περίοδο αυτή, πριν ξεκινήσει η πανδημία του κορωνοϊού, κατέθεταν δηλώσεις όσοι είχαν κλείσει ραντεβού πριν από τη λήξη της προθεσμίας (οι λεγόμενες «εμπρόθεσμες δηλώσεις»). Έτσι, η κατάσταση στην Ήπειρο διαμορφώνεται έως εξής:

–        Η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 70% σε  Άρτα/Πρέβεζα/Λευκάδα (71,5%)

–        Στα Ιωάννινα οι δηλώσεις που έχουν συλλεγεί αντιστοιχούν 62,1%.

–        Τέλος, το υπόλοιπο Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας (το μόνο πρόγραμμα στο οποίο δεν έχει λήξει η προθεσμία και πιθανότατα θα λάβει παράταση) στο 42,7%.